Laat je droombevalling geen nachtmerrie worden

Een droombevalling, dat wil iedere vrouw wel. Je maakt een bevalplan met mooie woorden en wensen. Je wilt thuis bevallen, in bad, met een ontspannen muziekje en een fijne geur om je heen. Of je voelt je juist veiliger in het ziekenhuis, waar je makkelijk toegang hebt tot pijnstilling en medische ingrepen mocht dit nodig zijn. 

Een bevalling valt niet te plannen

Mooie wensen voor een van de belangrijkste momenten in je leven. Helaas is een bevalling geen huwelijk, het valt niet te plannen en niet te regisseren. Op een geplande keizersnede na misschien. Grote kans dus dat jouw droombevalling een nachtmerrie wordt, als jij je vasthoudt aan je ideaalbeeld. Zonde, want dit kost veel tijd om te verwerken. Kraamverzorgende geven aan dat dit een enorme stempel op de kraamweek kan drukken. Waardoor dit een tijd wordt die je ook liever vergeet, in plaats van een tijd om nooit te vergeten. 

Voorbereiden op je bevalling

Maar hoef ik me dan helemaal niet op mijn bevalling voor te bereiden? Natuurlijk wel!

Een voorbereiding bestaat liever niet uit het creëren van een droom, maar uit het verzamelen van informatie. Zorg ervoor dat jij weet wat er allemaal kan gebeuren en welke keuzes je kunt maken. Je kunt zelfs vooraf je voorkeur bepalen in je bevalplan. Maar wees daarna wel flexibel. Tijdens je bevalling gebeurd het vaak dat je zomaar van gedachten veranderd. 

Volg je gevoel

Is dit erg? Nee! Volg vooral je gevoel. Zo kun jij het beste ontspannen en verloopt je bevalling soepeler. 

Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je denken. En ja daar heb je gelijk in. Ontspannen en je gevoel volgen, wordt erg lastig als jij vergaat van de pijn. 

Geef je over aan de pijn

Echter als jij je gaat verzetten tegen de pijn, dan verzet je je ook tegen het proces van de bevalling. In een goede voorbereiding bereid jij je ook voor om je af te sluiten voor alle prikkels in je omgeving. Alleen zo kun jij je overgeven aan de weeën en aan de pijn. Laat de pijn komen en gaan, laat de pijn zijn. Dit zorgt voor een ontspanning, die je helpt de bevalling door te komen. 

Ben geïnformeerd

Vanuit deze ontspanning kun je ook je gevoel gaan volgen. Volg je gevoel bij het kiezen van een houding om de weeën op te vangen, bij de plek waar je wilt baren en bij de keuze om al dan niet de verloskundige te laten ingrijpen. Om deze keuzes goed te kunnen maken, moet je wel weten wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Dit ga je niet meer leren tijdens je bevalling. Laat je daarom vooraf goed informeren in de verschillende complicaties en ingrepen die er bij een bevalling kunnen zijn. 

Controle over je bevalling

Zoals eerder gezegd valt je bevalling niet te regisseren. Toch kun je wel de controle behouden. Bereid je voor op door te leren om je af te sluiten van je omgeving, informatie te verzamelen over bevallen, ingrepen en complicaties en leer je gevoel volgen. 

Alleen zo voorkom je dat je bevalling anders loopt dan verwacht. En kun je van iedere bevalling een droombevalling maken, ongeacht hoe deze verloopt. Want zodra jij je kindje in je armen kunt sluiten, ben je het grootste deel van de bevalling weer vergeten. 

Deze blog is geschreven vanuit interviews met kraamverzorgenden. Zij geven aan dat moeders beter voorbereid kunnen worden op de mentale impact op het moederschap. Vooral een positieve mindset helpt nieuwe moeders om het moederschap aan te kunnen. 

Best9Moms heeft hier een nieuw online programma voor ontwikkeld. Zo maak jij een soepelere overgang van vrouw naar moeder. Kijk hier voor meer informatie: Best New Moms.
Vorige
Vorige

De perfecte mama, het perfecte plaatje

Volgende
Volgende

Moeder worden, bereid je voor!