De perfecte mama, het perfecte plaatje

Heb jij al die perfecte mama’s gezien op social media? Vrolijk lachend, mooie kleren en een stijlvolle new born. Het perfect plaatje. Waarschijnlijk is het maar goed dat je niet ziet wat er achter de camera gebeurd en hoeveel foto’s ze heeft moeten nemen om dit mooie plaatje te schieten. De perfecte mama bestaat namelijk niet en voor een perfect plaatje moet je wel heel veel over hebben.

Moet je dan perfect zijn als mama? Nee helemaal niet! 

Laat de controle los

Een mooie foto vraagt om controle van andermans behoeftes. Als er juist iets niet werkt in het moederschap, dan is het het wel het loslaten van de behoeftes van je kinderen. Het moederschap vraagt er juist om de controle los te laten. Laat de dag komen zoals het gaat, speel in op de behoeftes van je kindje. Gedurende de dag vind je vanzelf momenten waarop jij de tijd kunt nemen voor je eigen behoeftes. 

Kraamweek

In de kraamweek wordt dit nog eens uitvergroot. Een baby laat zich namelijk niet regisseren. Je kunt je hier tegen verzetten. Het gevolg: jij wordt onrustig en je baby ook. Lukt het je om je over te geven aan de behoeftes van je kindje, dan wordt je kindje rustig en ontspannen. 

Een grote uitdaging. Opeens ben je niet meer alleen jezelf, met je eigen behoeftes, maar ben je ook een moeder met de verantwoordelijkheid voor de behoeftes van je kindje. Kun je je eigen behoeftes nog wel uitstellen en bijsturen, bij die van je kindje kan dit niet. Honger is eten, slaap is slapen, aandacht is knuffelen. Jij bent de enige die je kindje dit kan geven, samen met papa. 

Maak het jezelf makkelijk en geef je hieraan over. 

Lees hier meer over de ervaringen van andere moeders in de kraamweek: Hoe ervaart een kraamvrouw de overgang naar het moederschap. 

Herkennen van behoeftes

De eerste weken is het soms lastig om de behoeftes van je kindje te herkennen. Tegelijkertijd worstel je misschien ook nog met je eigen behoeftes. Dit is heel normaal. Probeer er ook zo naar te kijken. Het leren kennen van je kindje is een nieuwe vaardigheid die je moet leren. Dit kost tijd. Leren lopen, praten en fietsen leert een kind ook niet in 1 dag. Daar gaat heel veel oefening, vallen en opstaan aan vooraf. 

Heb bewust de aandacht voor je kindje. Kijk hoe het reageert op wat jij doet. Gaat het harder huilen als je het oppakt en knuffelt. Misschien heeft het wel een vieze luier, heeft het honger of is het gewoon moe. Probeer uit, kijk hoe je kindje reageert en probeer opnieuw. Hoe meer tijd jij hierin investeert in de eerste weken na je bevalling, hoe sneller jij je kindje leert kennen en hoe meer ontspannen jij in het moederschap kunt staan. 

Lees meer over het volgen van je (moeder)gevoel: Hoe maak ik keuzes vanuit mijn gevoel

Zoek je eigen manier

Ieder kindje heeft een eigen gebruiksaanwijzing, iedere moeder is anders. Wat bij je beste vriendin werkt, hoeft bij jou helemaal niet te werken. Zoek je eigen manier om de verzorging en opvoeding van je kindje aan te pakken. Vraag advies als je het even niet weet. Maar durf goedbedoelde adviezen ook naast je neer te leggen. Jouw aanpak moet voor jou goed voelen. Alleen dan kun jij ontspannen en je kindje ook. 

Lees hier meer over het omgaan met verwachtingen: Hoe vind ik de ideale balans tussen mijn gevoel en verwachtingen

Laat de ‘moedermafia’ los

De moedermafia, allemaal moeders die denken het beter te weten. Vaak hebben ze het beste met je voor. Maar zit jij te wachten op al deze ongevraagde adviezen? 

Nee, waarschijnlijk niet. Toch blijven deze vaak door je hoofd spelen. Ze maken je onzeker, ze geven je het gevoel dat je het niet goed doet. 

Die andere moeders zijn echter ook niet perfect. Ook al willen ze dat graag aan de buitenwereld laten zien. Al die ongevraagde adviezen komen uit onzekerheid. Zij halen zelfvertrouwen uit de gedachte dat zij het wel op orde hebben en jij niet. 

Maar is dit echt zo? 

Realistische verwachtingen

Hoe jij je voelt als moeder, heeft met name te maken met de verwachtingen die jij hebt van het moederschap. Als jij de verwachting hebt dat een moeder perfect moet zijn, dat je aan het ideaalplaatje van social media moet voldoen, dan kan het niet anders dat je hier onzeker van wordt. Je kunt in geen mogelijkheid voldoen aan het ideaalplaatje!

Laat dit dan ook los en blijf bij jezelf. Volg je moedergevoel, heb altijd de intenties om het beste voor je kindje te doen. Zo leer je vanzelf wat werkt en wat niet werkt. Zo ga je vanzelf inzien dat alle moeders goede moeders zijn, zolang jij maar het beste met je kindje voor hebt, ongeacht wat voor keuzes je maakt. 

Wil jij goed voorbereid het moederschap aan gaan? Best9Moms helpt je om de overgang van vrouw naar moeder soepeler te laten ervaren. Wil je hier meer over weten? Maak een afspraak voor een gratis coachgesprek!
Vorige
Vorige

Hoe kies ik mijn kraamzorg?

Volgende
Volgende

Laat je droombevalling geen nachtmerrie worden