Zwanger in Coronatijd

De Coronatijd voor iedereen een bijzondere periode. Een periode vol met beperkingen en onzekerheden, thuiswerken en tot drie keer toe een sluiting van de scholen. Een periode die nog niet voorbij is, maar waarvan we nu al zeker weten dat we deze nooit gaan vergeten. 

Dit geldt nog meer voor alle zwangere en pas bevallen moeders. Want zwanger in Coronatijd is echt anders. 

Babyboom of toch niet?

Als eerste even wat cijfers op een rijtje. Hoeveel kinderen worden er jaarlijks geboren? En wat is de invloed van Corona op het aantal geboortes?

In Nederland neemt het aantal geboortes de laatste jaren gestaag af. Van 180 duizend in 2010, naar 168 duizend in 2020. 

Als oorzaken voor deze daling worden genoemd:

  • De hoge huizenprijzen. Twintigers kunnen moeilijker aan woonruimte komen en gaan later samenwonen. Een stabiele basis om aan kinderen te beginnen ontstaat steeds later. 

  • Hoogopgeleide vrouwen stellen steeds meer eisen aan een partner. Hierdoor beginnen zij later met kinderen.

  • De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen (en mannen) hun eerste kind krijgen stijgt steeds verder, waardoor er vaak minder kinderen komen. 

  • Ook leidt uitstellen van het krijgen van kinderen steeds vaker tot afstel. Op een hogere leeftijd gaat de vruchtbaarheid immers ook hard achteruit. 

  • Steeds meer mensen hebben geen relatie, waardoor het lastiger wordt om een kinderwens waar te maken. Dit leidt overigens ook tot een stijging van de bewust alleenstaande moeders. 

In Nederland en België lijkt het aantal geboortes vanaf week 5 van dit jaar significant te stijgen. Teruggerekend zijn deze baby’s in de eerste helft van april 2020 verwekt, aan het begin van de eerste lockdown. Deze stijging lijkt door te zetten. De prognose is een geboorte cijfer van 180.000 baby’s in 2021, dat is 10.000 meer dan in 2020.

Verloskundigen zien ook een stijging in het aantal aanmeldingen van zwangere vrouwen.

- 040Verloskundige in Eindhoven hebben structureel meer aanmeldingen sinds de eerste lockdown in maart 2020. 

- De gynaecologie afdeling van het Antwerpse Sint Augustinus ziekenhuis geeft aan 500 geboortes meer te verwachten in 2021 ten opzichte van 2020. Gebaseerd op de aanmeldingen van afgelopen periode.

- Anemoon Verloskundigenpraktijk in Son geeft aan moeilijk een schatting te kunnen maken. Toch is het jaar 2021 extra druk. Ze verwacht extra geboortes in 2022, maar een daling voor 2023. Waarom? Hier kom ik later op terug!

De stijging van het aantal geboortes is niet in alle landen van Europa terug te zien. Frankrijk, Spanje en Hongarije laten bijvoorbeeld een sterke daling, 20%, zien in december 2020 en januari 2021. Alleen Finland lijkt een nog sterkere stijging door te maken dan Nederland.

Waarom meer zwangere in Coronatijd

De stijging van het aantal zwangerschappen in Coronatijd kan meerdere oorzaken hebben. Thuiswerken zorgt ervoor dat partners elkaar vaker zien, wat het makkelijker maakt om even samen het bed in te duiken. Dit zou echter impliceren dat veel van deze zwangerschappen niet direct geplant zijn.
Toch ziet Anemoon Verloskundigenpraktijk een ander beeld. De zwangerschappen zijn veelal juist wel gepland, maar vaak vervroegd. Werd het krijgen van een kind eerst vooruitgeschoven, om nog een wereldreis te maken of een festivalseizoen te beleven. Nu Corona deze mogelijkheden van de baan heeft geschoven, komt er ruimte om de kinderwens in vervulling te laten gaan. Het uitstelgedrag van afgelopen jaren komt zo tot een einde en stellen kiezen bewust om nu aan kinderen te beginnen of voor een tweede of derde kindje te gaan. 

Een tweede reden voor een babyboom in Coronatijd, is de rust die het gebrek aan een sociaal verplichtingen geeft. Van een leven waarin werk en sociale verplichtingen zorgden voor een druk bestaan, naar een leven met alleen maar thuiswerken. De rust van niets meer ‘moeten’ in je vrije tijd zorgt voor een daling van het stresslevel. En laat stress nu juist een belangrijke factor zijn, welke zorgt voor een onvervulde kinderwens bij vele stellen. 

Lees meer over de invloed van stress op de zwangerschap: 

Stressvrij zwanger zijn, dat kan toch niet?

6 tips: als zwanger worden toch niet zo makkelijk blijkt

Zwanger in Coronatijd: wat is er anders? 

Zwanger zijn in Coronatijd heeft voordelen en nadelen. De rust en het gebrek aan sociale verplichtingen geeft je meer ruimte om om te gaan met je zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid in de ochtend, je hoeft het niet te verbergen voor je collega’s. Vermoeidheid? Even een dutje tussen het werken door, niemand die het merkt. 

Jouw rust zorgt ervoor dat je baby goed kan groeien en minder kans op een vroeggeboorte heeft. Gemiddeld worden baby’s in Coronatijd ook later geboren. Moeders hebben meer rust, door de Corona maatregelen, wat zorgt voor minder vroeggeboorte. 

Toch is zwanger zijn niet altijd leuk in Coronatijd. Zo is het niet duidelijk wat een Corona besmetting met het kindje doet. En laat jij je wel vaccineren of niet? Geen makkelijke keuzes, aangezien de onderzoeken naar de effecten nog in de kinderschoenen staan. Gelukkig lijken de eerste resultaten wel positief. 

Uit onderzoek blijkt overigens dat vrouwen niet meer stress hebben in de Coronatijd. Vrouwen die aangeven dat ze Corona gerelateerde stress ervaren, hebben wel een hoog stresslevel. 

En dan de leuke sociale kanten van het zwanger zijn. Een zwangerschap aankondiging online is toch een stuk minder leuk, dan in het echt. Net als je zichtbaar groeiende buik die onder je bureau verstopt blijft voor je collega’s. En dan de babyshower. Als deze al door kan gaan, is het vaak voor een select groepje. Dit maakt de hele beleving van je zwangerschap heel anders, dan zonder de Corona maatregelen. 

Corona en je kraamtijd

Niet alleen de beleving van je zwangerschap is anders, ook je kraamtijd ziet er een stuk anders uit. Weinig bezoek en veel rust. Fijn voor je baby en voor jouw herstel. Maar wel lastig voor de trotse moeder die haar kindje graag aan de buitenwereld wil laten zien.

Lees meer over de kraamtijd met de Corona maatregelen: De invloed van de Corona maatregelen op je kraamtijd

De rust in je kraamtijd heeft nog een ander effect. Je krijgt meer ruimte om te herstellen van je bevalling, mentaal en fysiek. De babyblues, zeker 50% van de vrouwen krijgt ermee te maken, zou dit nu minder vaak voorkomen? En het fysieke herstel van de bevalling? Zou dit ook sneller gaan, doordat vrouwen niet meteen weer op pad hoeven te gaan? 

Hier is nu nog niets over bekend, maar ik kan me voorstellen dat ook dit een stuk sneller gaat in Coronatijd. 

Wil je meer weten over de invloed van een gezonde leefstijl op je hormoonhuishouding en je stresslevel? Kijk dan naar de online training Boost Your Mood.
Vorige
Vorige

Kans op zwangerschap vergroten

Volgende
Volgende

Mama worden: de voorbereiding