Slaaptips voor moeders

Slaap, voor mijn zwangerschap dacht ik hier nooit zo over na. Ik ging naar bed als ik moe was. Een wekker hielp mij om op tijd wakker te worden. Een te korte nacht nam ik voor lief. De dag kwam ik wel door. In het weekend had ik tijd om bij te slapen. De hele ochtend in bed blijven liggen was geen uitzondering. Wat een luxe!

Tijdens mijn zwangerschap kwam hier verandering in. De vermoeidheid in het 1e trimester, de nachtelijke uitstapjes naar de wc en de steeds groter wordende buik die comfortabel liggen onmogelijk maakte. Slapen werd opeens wel een dingetje. En dit is na de bevalling nooit meer veranderd. 

Slapen tijdens de kraamtijd

Na mijn bevalling kreeg slaap een heel nieuwe dimensie. Mijn slaapritme en vooral de duur van mijn slaap werden afhankelijk van mijn baby. De eerste maanden werd hij wakker voor voedingen. Wat ervoor zorgde dat ik heel veel moeite moest doen om 6 uur slaap per nacht te krijgen. Waarvan ik nooit meer dan 3 uur achter elkaar kon slapen. Aan een kant wen je er wel een beetje aan, maar na 5 maanden was ik gebroken. Gelukkig ging mijn zoontje op dat moment steeds vaker wel de hele nacht doorslapen. 

slaaptips voor moeders
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Slapen met een dreumes

Dat wil niet zeggen dat ik iedere nacht mijn 8 uur slaap zou halen. Regelmatig werd hij huilend wakker. Soms was het voldoende om hem een speentje te geven, andere keren was ik minstens een half uur bezig om hem weer in slaap te wiegen. En val dan maar weer eens snel in slaap. De onregelmatigheid en onvoorspelbaarheid zorgen voor zware dagen. Nog steeds, want nu mijn kinderen 3 en 6 jaar zijn, wordt er nog steeds regelmatig iemand wakker. Gelukkig hebben wij hier wel onze draai in kunnen vinden en heeft hun slaap steeds minder invloed op mijn slaap.

Gevolgen van een slaaptekort

Te weinig slapen zorgt niet alleen voor een vermoeid gevoel. Een slaaptekort berooft je van je wilskracht. Je hebt nergens meer zin in. Het kost je bergen vol moeite om alleen maar op te staan uit je stoel. Ondertussen wordt er wel van je verwacht dat je een vrolijke moeder bent en een productieve werknemer. Haalbaar? Nee, deze schijn kun je niet voor lange tijd op blijven houden. Uiteindelijk breekt het je op.

De functie van slaap

Slapen heeft een belangrijke functie in je energiehuishouding, je herstel en je hormoonhuishouding. Tijdens je slaap herstel je van de dag. Mentaal en fysiek, er vindt cel vernieuwing plaats en je hersenen verwerken de prikkels van de dag. Als je structureel te weinig slaapt, herstel je niet voldoende. Dit merk je in je energie, je focus en je productiviteit. Maar ook in je uiterlijk, je huid wordt bijvoorbeeld grauw en je krijgt wallen onder je ogen. En je voedingsbehoefte. Je lichaam is niet herstelt en heeft weinig energie, waardoor je veel meer trek krijgt in voeding met een hoge energiewaarde, ongezonde suikers en vetten. Wat weer zorgt dat je aankomt in gewicht. 

Allemaal onder invloed van je hormoonhuishouding. Door te weinig te slapen raakt je hormoonhuishouding namelijk uit balans. Stresshormonen hopen zich bijvoorbeeld op, waardoor je nog moeilijker in slaap komt. 

Slaaptips voor een betere nachtrust

Een slaaptekort, het hoort bij het ouderschap. De meeste ouders nemen dit dan ook voor lief. Toch kun je hier wel degelijk iets aan doen. Ik raad het je zeker aan, want als het jou lukt om minimaal 8 uur per nacht te slapen dan gaat er echt een wereld voor je open. Een wereld vol energie, productiviteit en veel meer ruimte en aandacht voor je kinderen. Een wereld waarvan jij nog meer kunt genieten dan je nu al doet. 

  • Zorg voor een vast slaapritme. Ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vast tijdstip op. Zo went je lichaam aan dit ritme en ben je fysiek en mentaal klaar om snel in te slapen.

  • Zorg dat je ontspannen bent als je gaat slapen. Mediteer, lees een boek of luister naar muziek. Vanuit deze ontspanning val je makkelijker in slaap.

  • Kijk niet naar een scherm, tv, computer of telefoon, in het laatste uur voor je naar bed gaat. ‘Blauw’ licht zorgt ervoor dat je veel meer alert bent en dus moeilijker inslaapt. 

  • Lukt het een dag niet om op tijd naar bed te gaan. Neem dan de tijd voor een middagdutje of rustmoment. 30-60 min helpt je om wat extra rust te pakken. Zeker zo lang je nachtvoedingen geeft heel belangrijk. 

Weet je: Is het lekker weer? Dan doe ik graag een dutje in de hangmat. De hangmatstandaard staat altijd klaar, zodat ik direct relaxed kan gaan liggen.

slaaptips
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Dilemma: metime of slaap

En dan hebben we nog het eeuwige dilemma van ouders. Ga ik vroeg naar bed of pak ik nog even wat tijd voor mezelf. Beide heb je vaak heel hard nodig! 

Na een lange dag op je werk en/ of met de kinderen, heb je tijd nodig om even iets voor jezelf te doen. Bij jonge ouders gaat dit maar al te vaak ten koste van de slaap. Waardoor ze een slaaptekort opbouwen, ondanks dat de kinderen prima slapers zijn. 

Maak voor jezelf een afweging. Waar kan ik de metime misschien anders plannen, zodat ik toch aan mijn 8 uur slaap kom. Ondanks dat we soms denken dit niet nodig te hebben, heeft iedere volwassene toch echt die 8 uur nodig! Ga creatief om met je dagindeling, zodat je voldoende tijd overhoud om te slapen. 

slaaptips voor moeders
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Slapeloze kinderen, slapeloze ouders

Niet alle kinderen zijn makkelijke slapers. Soms hebben ze hier als baby al moeite mee, in andere gevallen ontstaat dit later. Zo was mijn jongste altijd een goede slaper. Totdat hij op zijn tanden viel en niet meer mocht duimen. Net 2 jaar oud, vol in de peuterpuberteit en zichzelf niet meer kunnen troosten. Je kunt je voorstellen wat voor drama dit werd. Na maanden hebben we uiteindelijk een modus gevonden die wel werkt. Al is het bedtijdritueel van 5 min nu wel 45 min lang geworden. Hij heeft zijn ledikant verruild met een groot bed en krijgt alle ruimte voor zijn behoefte aan aandacht voor het slapen gaan.

Slaaptips voor baby’s

Nog wordt hij regelmatig in de nacht wakker. Gelukkig vindt hij het dan fijn om bij mij in bed te komen liggen. En zo slapen we dan samen maar weer door. 

De afgelopen maanden waren voor mij wel slopend. Er waren dagen dat het bijna 2 uur duurde voordat hij sliep. Weg was mijn avond, weg was mijn metime. Ik ging steeds later slapen om eerst nog even tot rust te kunnen komen. 8 uur slapen leek een utopie. Dit hield ik niet langer vol, ondanks een gezonde dosis mindfulness. Ik ben opzoek gegaan naar tips om hem weer in slaap te krijgen, rustig en zonder strijd. 

Nu gaan we samen slapen en ga ik weg zodra hij slaapt. Ik geniet steeds meer van deze fijne momentjes samen. Ook ‘s nachts komt hij nog regelmatig bij me liggen. Vaak valt hij direct weer in slaap. Kort heb ik me tegen deze momenten verzet, tot ik besefte dat samen slapen heel gewoon is. Mensen zijn kudde dieren, wij horen helemaal niet op een aparte kamer te liggen!

Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, zodat ik nu weer mijn avonden en mijn eigen slaap terug heb. Ik kijk niet meer op tegen bedtijd en geniet van de momentjes samen met mijn zoon. 

Kun jij ook slaaptips voor babys gebruiken? Of zoek je slaaptips voor je dreumes of peuter? Kijk hier naar de mogelijkheden van Happy Baby Coach, het heeft mij echt heel goed geholpen! Via Best9Moms krijg jij 10% korting op een online cursus slapen voor baby's of peuters. Check snel de bovenstaande link!
Vorige
Vorige

GBS bacterie tijdens de zwangerschap en bevalling

Volgende
Volgende

Hardlopen na bevalling