Blog
Hier lees je meer over mijn visie op: zwanger en moeder zijn - mindset en motivatie - bewegen, voeding & ontspanning. Daarnaast bespreek ik mijn eigen ervaringen en nodig ik andere moeders uit om hun verhaal te delen.
Ben je op zoek naar een selectie van mijn beste artikelen? Deze vind je hier!
Zwangerschap en sporten: hoe pak je dit aan?
Oh wat was ik blij toen ik er achter kwam dat ik zwanger was. Toch had ik constant een stemmetje in mijn hoofd, dat zich zorgen maakte. Mijn kindje was erg gewenst, ik was overtuigd van zijn gezondheid. Dat was het niet. Ik maakte me vooral zorgen over mijn fitheid. Sporten is mijn belangrijkste uitlaatklep. Als ik niet sport ben ik chagrijnig, moe en futloos. Zo wil ik me helemaal niet voelen. Ik was gewend altijd tot het uiterste te gaan en het beste in mezelf naar boven te halen. Herkenbaar?
Hoe motiveer je jezelf naar gezonder gedrag
Kennis over gezond gedrag, bewegen en voeding, heeft iedereen en kun je overal vandaan halen. Helaas ga je je hierdoor niet vanzelf gezonder gedragen. Is het nog relatief makkelijk om alcohol te laten staan als je zwanger bent of even geen gerookte zalm te eten, voldoende bewegen en sporten is een ander verhaal. Toch is dit minstens zo belangrijk. Eigenlijk weten we dit wel. Waarom lukt het ons dan niet?
Hoe training je helpt te herstellen van je bevalling
Na de bevalling wordt je gemaand tot rust. 3 dagen bedrust wel te verstaan. Heel verstandig!
Maar van alleen rust ga je niet herstellen. Na 3 dagen wordt het langzaam tijd om in actie te komen. Heel rustig aan hoor. Beetje wandelen door het huis en de eerste keer voorzichtig je bekkenbodem- en buikspieren aanspannen. Met een gecontroleerde, buikademhaling kun je al liggend de functie van je spieren gaan aftasten.
Lees meer in mijn artikel!
In 5 stappen minder bekkenklachten
Bekkenklachten, vaak bekkeninstabiliteit genoemd, komen vaak voor bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap. 60% bij een eerste zwangerschap en 71% bij een tweede zwangerschap. Vaak is er niet 1 oorzaak te noemen. Toch heeft 37% van de vrouwen 18 maanden na de zwangerschap nog steeds klachten.
Gelukkig kun je klachten wel voorkomen of verminderen. Training speelt hier een grote rol in. In dit artikel bespreek ik de 5 stappen die je kunt nemen om je klachten te verminderen.
Risico’s van sporten na de bevalling
Ben jij sportief? Heb jij tijdens je zwangerschap nog lang kunnen sporten? Of wil je dit juist oppakken nu je bent bevallen? Sporten na je bevalling is niet zonder risico’s. Ook niet als jij altijd veel hebt gesport of een probleemloze bevalling hebt gehad. Ja, je lichaam is waarschijnlijk sterk! Maar herstellen na een bevalling duurt echt langer dan de 4-6 weken die wordt geadviseerd.
Bescherm je baby tegen obesitas: sport tijdens je zwangerschap!
Steeds meer kinderen hebben op jonge leeftijd overgewicht. 8% van de tweejarige in Nederland is te zwaar en ruim 13% van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar heeft overgewicht (bron). Te veel eten, te weinig bewegen, een hormonale onbalans en een niet goed werkend metabolisme, zijn bekende oorzaken. Gelukkig hebben we hier een grote invloed op. En dat begint al tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsdiabetes - Overgewicht en zwanger
6x Verminder het risico op een pre- of postnatale depressie
Je voelt je neerslachtig, nerveus en rusteloos. Je ligt te piekeren, slaapt slecht en bent vermoeid. Hoofdpijn, rugpijn en andere vage pijntjes steken de kop op. Je kunt je slecht concentreren, voelt je vaak misselijk en hebt afstandelijke gevoelens naar je baby.
Wist je dat 17% van de vrouwen zich regelmatig somber voelt tijdens de zwangerschap en 12% kampt met depressieve gevoelens? Een postnatale depressie is een stuk bekender, maar komt minder vaak voor, een ongeveer 10% van de pas bevallen vrouwen krijgt een postnatale depressie.
In dit artikel geef ik 6 tips om je kans op een depressie tijdens of na je zwangerschap te verkleinen.