Waar moet je op letten als je gaat sporten na je bevalling?

Een zwangerschap en bevalling vergelijk ik vaak met een sportblessure. Na een gebroken been of een gescheurde knieband ga je revalideren. Dat doe je na een bevalling ook. Zeker je bekkenbodem- en buikspieren hebben tijd nodig om te herstellen. Door de zwangerschap en bevalling zijn ze opgerekt en in sommige gevallen gescheurd. Dit vraagt rust en aandacht om te herstellen. 

Dit betekent natuurlijk niet dat je niets mag doen. Nadat je de eerste weken rust hebt gehouden en je de bekkenbodem- en buikspier oefeningen uit mijn kraambed folder hebt gedaan. Kun je de belasting langzaam gaan verhogen. Houd het nog wel even bij low-impact bewegingen, rennen en springen zit er dus nog even niet in. 

Hoe belastbaar je lichaam is, verschilt per persoon. Om hier een goed beeld van te krijgen kun je het beste een bezoekje brengen aan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij kan je de functie van je buik- en bekkenbodemspieren checken. Zo heb je een mooi startpunt om je training te hervatten. 

Buikspieren check

Alle vrouwen hebben een diastase na de bevalling. Een diastase ontstaat doordat je buik groeit en je pezen verweken. In het midden van je rechte buikspieren zit een peesplaat, welke helemaal is uitgerekt. Hierdoor kun je een spleet voelen tussen je rechte buikspieren. Dit herstelt vaak vanzelf in de eerste 6 weken na je bevalling, dit kan echter ook veel langer duren. 

Voordat je gaat trainen is het goed om een diastase check te doen. Dat kun je zelf doen, aan de hand van dit filmpje. Of maak een afspraak met een pre- en postnataal trainer, zodat jullie dit samen kunnen doen. 

De diastase check vertelt je hoe belastbaar je buikspieren zijn. Zo kun je je training op het juiste niveau starten. Je kunt de check regelmatig herhalen en zo je vorderingen bijhouden. 

Wil je meer weten over een diastase? Lees dan: Een diastase

Wil je de diastase check liever samen met mij doen? Dit kan online of in Son & Breugel. Je kunt hier een afspraak maken. 

Bekkenbodem check

Een bekkenbodem check kun je niet zelf doen. Hiervoor ga je naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Zij kan, inwendig, checken hoe het met de functie van je bekkenbodem is gesteld. Heb je te veel of te weinig spanning, kun je alle spieren los van elkaar aanspannen en zijn de spieren krachtig genoeg? Daarnaast geeft ze je tips voor je training. 

Eigenlijk zouden alle vrouwen na de bevalling een bekkenbodem check moeten laten doen. Na een sportblessure ga je immers ook naar de fysiotherapeut om te herstellen. Toch is dit in Nederland niet de gewoonte. Vrouwen denken vaak klachtenvrij te zijn, maar lopen ondertussen toch rond met vage pijntjes of ongemakken. Er wordt gedacht dat dit erbij hoort, dat het normaal is en dat ze dit voor lief moeten nemen. Maar dit hoeft in veel gevallen helemaal niet! In de volgende situatie raad ik je aan om zeker wel naar een bekkenfysio te gaan.

  • Urineverlies

  • Verminderde controle over ontlasting en windjes

  • Drukkend/zwaar gevoel op de bekkenbodem

  • Pijn rond bekken of bekkenbodem (door knip, ruptuur, hechting)

Wil je meer weten over sporten na je bevalling? Lees dan hier verder: Sporten na bevalling

Kun jij wel wat steun en motivatie gebruiken bij het werken aan jouw gezonde leefstijl? Meld je dan aan voor mijn besloten Facebook groep.
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis coachingsessie. Dan kijken we samen welke stappen jij kunt nemen naar meer balans tussen je werk, je gezin en jezelf.
Vorige
Vorige

Hoe bouw je sporten na je bevalling op?

Volgende
Volgende

Wanneer mag je weer sporten na je bevalling?