Wat is de invloed van je leeftijd op je zwangerschap?

‘Een wijze meid krijgt haar kind(eren) op tijd…’

Met op tijd zwanger worden, wordt vaak bedoeld tussen de 20 en 30 jaar. Na deze leeftijd gaat je vruchtbaarheid vaak achteruit. In Nederland is de moeder het vaakst tussen de 25-30 jaar bij de eerste zwangerschap. Het tweede en derde kindje wordt vaak geboren als de moeder tussen de 30-35 jaar is. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar eerste kindje krijgt ligt in Nederland op 29,8 jaar. 

Je leeftijd en je gezondheid hebben invloed op je vruchtbaarheid en zwangerschap. 

Toch heeft een zwangerschap op latere leeftijd ook zo z’n voordelen. In dit artikel geef ik een overzicht van de invloed van je leeftijd op je zwangerschap en op het moederschap. 

Kans op zwangerschap

Leeftijd is een grote factor in de kans op een zwangerschap. Zo heeft een vrouw van 38 jaar nog maar een kans van 10% om zwanger te raken per cyclus. 

Het verschil is ook goed terug te zien, als je de tijd die het gemiddeld duurt om zwanger te vergelijkt tussen een vrouw van 25 jaar en een vrouw van 35 jaar. Is 85% van de vrouwen op hun 25e na 1 jaar zwanger, bij 35 jaar is dit gedaald naar 65%. 

Overigens speelt niet alleen de leeftijd van de vrouw een rol. Mannen ouder dan 45 jaar, zijn vaak ook verminderd vruchtbaar. 

Vruchtbaarheid op latere leeftijd

Hoe komt het dan dat je minder vruchtbaar bent, als je ouder wordt?

Hoe ouder je bent, hoe minder eicellen je hebt. Het aantal eicellen neemt, progressief, af. Bij je geboorte heb je nog 1 miljoen eicellen, aan het begin van de puberteit zijn er nog maar 300.000-400.000 over. Iedere cyclus daalt dit aantal verder. Je zou dus kunnen zeggen dat hoe eerder je als meisje ongesteld wordt, hoe eerder je vruchtbaarheid af neemt. 

Natuurlijk spelen er meer factoren een rol. Je eicellen zijn namelijk net zo oud als dat je zelf bent. Verouderde cellen kunnen minder goed hun werk doen, een foutje bij de celdeling is hierdoor sneller gemaakt. De kans op een chromosomale afwijking is hierdoor groter op een latere leeftijd. Een chromosomale afwijking zorgt ervoor dat er geen innesteling plaatsvindt, kan de oorzaak van een miskraam zijn of zorgt voor een kindje met een chromosomale afwijking zoals het Downsyndroom. De kans op een miskraam is groter naarmate je op latere leeftijd zwanger raakt en ook de kans op een kindje met het Downsyndroom neemt flink toe. Is dit kans voor een 20-jarige nog 1 op 1500, bij een 40-jarige is de kans gestegen naar 1 op de 100 zwangerschappen. 

Gezondheidsfactoren

Naast je leeftijd spelen ook gezondheidsfactoren een rol in je vruchtbaarheid en je zwangerschap. Zo hebben vrouwen op latere leeftijd vaker suikerziekte, een hoge bloeddruk of onvoldoende reactie van de eierstokken voorafgaand aan de zwangerschap. Waarbij vooral het laatste invloed heeft op je vruchtbaarheid.

Diabetes (suikerziekte) en een hoge bloeddruk zijn risicofactoren tijdens je zwangerschap. Ben je zwanger op latere leeftijd? Dan heb je ook een grotere kans dat je tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes ontwikkelt. 

Wil je meer weten over zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap? Lees dan deze blogposts:

Risico’s van een zwangerschap boven de 40-45 jaar

Een zwangerschap is een zware belasting op je lichaam. Niet alleen het gewicht van je kindje en de hormoonwisselingen wegen zwaar. Ook hart en bloedvatenstelsel worden zwaar belast. Tijdens je zwangerschap heb je meer bloed in je lichaam en neemt het slagvolume van je hart toe. De kans dat dit problemen geeft voor jouw lichaam is groter naarmate je ouder wordt. Een te hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes liggen op de loer. De groei van je kindje kan hierdoor achterblijven en de kans op een vroeggeboorte is groter. 

Het risico op complicaties kun je wel verminderen door een goede gezondheid en gezonde leefstijl vooraf aan je zwangerschap. Je leeftijd heb je misschien niet mee, maar over je leefstijl heb je wel controle. 

Moederschap op latere leeftijd

Ondanks een verminderde vruchtbaarheid en een grotere kans op complicaties, is de kans op een gezonde zwangerschap nog altijd groot, ook op oudere leeftijd. En word je dan eindelijk mama na je 35e, dan heb je weer een voorsprong op alle jonge mama’s.

Moeder worden is namelijk niet zomaar iets. Op latere leeftijd heb je veel meer levenservaring. Hierdoor is de kans dat jij of je kindje zich verwond en naar het ziekenhuis moet, een derde lager dan bij een mama van 20 jaar. 

Ook de ontwikkeling van het kind lijkt sneller te gaan. De taalontwikkeling op 3 en 4 jarige leeftijd blijkt bovengemiddeld als de moeder boven de 35 jaar is en er zijn minder conflicten tussen moeder en kind.

Het lijkt erop dat dit te maken heeft met de levensfase waarin de moeder zich bevindt. Op latere leeftijd kies je vaker bewust voor je zwangerschap, jonge moeders rollen er vaak in. De thuissituatie is idealer, ouders hebben een goed betaalde baan en een stabiele relatie. Dit zorgt voor minder stress in huis, wat ook een uitwerking heeft op de kinderen. Ouders hebben namelijk de ruimte om bewust aandacht aan de kinderen te geven. 

Ook hebben ouders op latere leeftijd veel meer voorbeelden gezien in de naaste omgeving, hierdoor hebben ze een realistischer beeld van het ouderschap en weten ze een duidelijke eigen visie over opvoeden. 

Gezond zwanger en gezond moeder

Je hebt geen invloed op je leeftijd, maar wel op je leefstijl. Voor een gezonde zwangerschap, met minder complicaties en voldoende energie voor het moederschap, is een gezonde leefstijl super belangrijk. Een gezond lichaam wordt immers makkelijker zwanger, je lichaam kan de zwangerschap makkelijker aan en je hebt na meer energie om alle verantwoordelijkheden van het moederschap te combineren met jouw ambities. 

Mijn advies is om al bij een zwangerschapswens te starten met het werken aan jouw gezondheid. Bij voorkeur samen met je partner, want zijn leefstijl heeft ook invloed op de kans op conceptie. Gelukkig is het nooit te laat om hier mee te starten. Ben je zwanger of al moeder geworden? Een gezonde leefstijl zorgt ook nu voor meer energie en ruimte om aandacht te besteden aan wat voor jou belangrijk is.

Wil je meer weten over het effect van gezonde voeding, bewegen en sport of ontspanning tijdens je zwangerschap? Lees dan deze blogposts.

Wil je meer weten over de ideale balans in het moederschap? Lees dan deze blogposts:

leeftijd en zwanger
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms


Vorige
Vorige

Best9: Zwangerschap Cadeau

Volgende
Volgende

Interview Gina en Yolanda - Het grote opgroei boek voor baby’s