Waarom kies je voor een doula?

De afgelopen periode kwam de doula meerdere malen negatief in het nieuws. Doula’s zouden zich teveel bemoeien met medische kant van de bevalling, waarvoor ze niet opgeleid zijn. Toch kan een doula een hele positieve bijdrage aan je bevalling geven. Heb jij last van angst voor je bevalling? Heb je een eerdere negatieve bevallingservaring? Wil je graag een (extra) vertrouwd gezicht tijdens je bevalling? Allemaal redenen om te kiezen voor een doula. 

Continue begeleiding

Een doula levert continue begeleiding tijdens de bevalling. Ze kent je door en door en weet wat je wensen en behoeftes zijn. Uit onderzoek blijkt dat continue zorg veel voordelen heeft. Vooral als je niet alleen medisch, maar ook emotioneel en mentaal wordt begeleid. De voordelen op een rijtje:

  • gemiddeld een kortere bevallingsduur

  • vaker een spontane bevalling

  • minder kans op ingrepen als een kunstverlossing (vacuüm of tang)

  • minder kans op een keizersnede

  • minder behoefte aan pijnbestrijding

  • een grotere mate van tevredenheid over hun bevallingservaring

Wat is een doula

Doula betekent ‘dienende vrouw’ (oud-grieks) en wordt ook wel zwangerschaps- en geboortecoach genoemd. Een doula biedt ondersteuning tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Ze ondersteunt de vrouw (en haar partner) fysiek, emotioneel en mentaal. 

Van oudsher worden vrouwen tijdens de bevalling begeleid door vrouwen. Sinds de jaren 80 is dit steeds vaker een doula. Een doula is geen vervanger van de partner, maar een aanvulling op je geboorte team. Doula’s begeleiden je bij een thuis- en ziekenhuis bevalling. Je kunt haar bellen vanaf de eerste tekenen dat de bevalling aanstaande is. Ze zal je vanaf dat moment ondersteunen.

Een doula werkt zelfstandig en onafhankelijk. Ze is geen onderdeel van een verloskundige praktijk, maar heeft korte lijntjes met verschillende verloskundigen en ziekenhuizen. Vaak werkt een doula regionaal, maar er zijn ook doula’s die het hele land afreizen om je te begeleiden. 

Waarom een doula

Je weet nooit hoe je zwangerschap en bevalling gaan verlopen. Ga je thuis bevallen met je eigen verloskundige? Wordt het een ziekenhuis bevalling, waarbij alle toeters en bellen noodzakelijk zijn om je kindje op de wereld te zetten? Of moet jij op het laatste moment toch nog naar het ziekenhuis, omdat de bevalling niet wil vlotten? Je weet het niet. 

Het is fijn om iemand om je heen te hebben die je kent en die veel ervaring heeft met bevallingen. Iemand die je vertrouwt en die je advies kan geven als het anders loopt dan gepland. En die voor jouw wensen op kan komen, zodat jij je kunt focussen op jouw belangrijkste taak, een kindje op de wereld zetten. 

Een doula is bij de gehele bevalling aanwezig, terwijl een verloskundige of verpleegkundige komt kijken en weer weggaat totdat je bijna mag gaan persen. Ze ondersteunt je emotioneel en mentaal, zodat jij kunt vertrouwen op je lichaam en op je kindje. 

Wat doet een doula?

Een doula is niet medisch opgeleid en daarmee geen vervanging van een verloskundige of gynaecoloog. Een doula is er om je te ondersteunen tijdens je zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Ze geeft je adviezen, helpt je bij het maken van een geboorteplan en is een helpende hand voor jou en je partner tijdens de bevalling. 

Ze helpt je ontspannen, ademt met je mee, neemt bevalhoudingen met je door en kan vaak ook massages geven tijdens het geboorteproces. Daarnaast coacht ze je door goed naar je te luisteren, moed in te spreken en je gerust te stellen. Een doula is zeker een meerwaarde, als jij je bevalling met angst tegemoet ziet. 

Hoe ziet een doula traject eruit

Een doula biedt vaak een basispakket aan bestaande uit:

  • Kennismakingsgesprek

  • 2 vervolggesprekken tijdens de zwangerschap

  • Meehelpen met het opzetten van het geboorteplan

  • Ongelimiteerd email/telefoon contact

  • Ondersteuning tijdens de gehele duur van de bevalling

  • Een postpartum gesprek

  • Een bevallingsverslag (vaak met foto’s)

Waar vind ik een fijne doula

Wil je begeleidt worden door een doula. Vraag eerst eens bij je verloskundige met welke doula’s zij goede ervaringen hebben. 

Kies, bij voorkeur, voor een doula aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Alle hierbij aangesloten doula’s voldoen aan een keurmerk, waarvoor ze onder andere een gedegen doula opleiding moeten volgen, jaarlijks moeten bijscholen en minimaal 2 bevallingen per jaar moeten begeleiden. 

Op de website van de NBvD vind je ook een overzicht van de doula’s die in jouw regio werkzaam zijn. Kijk vooral ook even naar de extra diensten die een doula aanbiedt. Zo zijn er doula’s die ook postpartum behandelingen, zoals belly binding, yona steam of massages aanbieden en doula’s die juist meer insteken op het verstrekken van informatie over zwanger zijn en bevallen. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden in de postpartum periode? Volg dan mijn workshop: Maak een Postnataal Plan

Plan een kennismakingsgesprek met een doula. Maak je definitieve keuze pas na een kennismaking. Het is belangrijk dat je een klik voelt met je doula. Ze gaat je begeleiden bij een van de belangrijkste en meest intieme gebeurtenissen in je leven. Je wilt een doula waar jij je goed bij voelt, met een visie die bij jou past en waar jij volledig op kunt vertrouwen. Je wilt iemand waarbij jij je volledig ontspannen kunt voelen, want dit zorgt ervoor dat jij ontspannen kunt bevallen. 

Een doula voor iedereen?

Zelf ben ik niet bevallen met een doula. Heb ik dat gemist? Nee, ik denk het niet. 

Ik denk ook niet dat een doula voor iedereen een meerwaarde is. Toch vind ik het goed dat de doula meer bekendheid krijgt. Een doula kan immers bijdragen aan een positieve bevallingservaring, met minder complicaties. 

Het is goed om een doula te overwegen. Volg hierbij vooral je gevoel. Vraag jezelf af waarom je een doula zou willen en wat het je zou kunnen brengen. Heb jij dit nodig of vertrouw je al op je eigen kracht, intuïtie en kennis? Kun je voldoende voor je wensen en behoeftes opkomen en heb je een partner die je hier volledig in steunt? Kortom maak een bewuste keuze!

Zie je een doula niet zitten, maar wil je wel leren om op jezelf en je eigen krachten te vertrouwen, wil je leren om bewuste keuzes te maken vanuit je gevoel en wil je fit je bevalling in? Al deze onderwerpen komen aanbod in mijn online coaching. 
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak daneen afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Wanneer heb je zwangerschapsdiabetes?

Volgende
Volgende

Mayke: Mijn peuter eet niet, wat nu?