Blog
Hier lees je meer over mijn visie op: zwanger en moeder zijn - mindset en motivatie - bewegen, voeding & ontspanning. Daarnaast bespreek ik mijn eigen ervaringen en nodig ik andere moeders uit om hun verhaal te delen.
Ben je op zoek naar een selectie van mijn beste artikelen? Deze vind je hier!
Hoe training je helpt te herstellen van je bevalling
Na de bevalling wordt je gemaand tot rust. 3 dagen bedrust wel te verstaan. Heel verstandig!
Maar van alleen rust ga je niet herstellen. Na 3 dagen wordt het langzaam tijd om in actie te komen. Heel rustig aan hoor. Beetje wandelen door het huis en de eerste keer voorzichtig je bekkenbodem- en buikspieren aanspannen. Met een gecontroleerde, buikademhaling kun je al liggend de functie van je spieren gaan aftasten.
Lees meer in mijn artikel!
Hoe ga je weer aan het werk na je zwangerschap
Je bent pas bevallen van je kindje. Je bent aan het wennen aan je nieuwe leven als moeder, je leert je kindje kennen en je lichaam is nog volop aan het herstellen.
Toch wordt er van vrouwen in Nederland verwacht dat ze na 10-12 weken weer aan het werk gaan. En niet zomaar aan het werk, de werkgever en collega’s verwachten gewoonlijk dat jij weer de oude bent en op volle kracht aan de slag gaat.
Is dit eigenlijk wel realistisch? Kun je dit van een vrouw verwachten, nadat haar leven door de komst van haar kindje volledig op z’n kop is gezet?
Hoe je jouw ideale balans in het moederschap vindt, door je moederrol te accepteren
Het komt zo vaak voor dat vrouwen na de bevalling moeite hebben met het vinden van een nieuw ritme. De geboorte van je kindje kan zo overweldigend zijn, dat je jezelf verliest in de zorg voor je kindje. Het lijkt dan of je je moederrol volledig hebt geaccepteerd. Maar is dit ook zo? Voel jij je namelijk echt goed of lijkt dit alleen maar voor de buitenwereld?
Hoe je emoties tijdens je zwangerschap waardevol maakt
Tijdens je zwangerschap ben je waarschijnlijk emotioneler dan anders. Tijdens je kraamperiode is dit nog niet anders. Je hormonen nemen een loopje met je en om het minste of geringste komen de tranen naar boven.
Helemaal niet vreemd, soms kan het wel lastig zijn.
Wat moet ik met al die emoties zul je misschien wel denken. Emoties lijken soms overdreven, maar ze zijn zeker niet nutteloos. Emoties geven waardevolle informatie. Gebruik jij deze informatie op de juiste manier, dan kun je hier veel voordeel van ervaren.
Je zwangerschap verandert je basisbehoeftes
Je zwangerschap en vooral de overgang naar het moederschap worden gekenmerkt door heel veel veranderingen. Ook jouw basisbehoeftes veranderen. Je nieuwe verantwoordelijkheden bepalen je leven. Lag de focus eerst vooral op je werk en op jezelf, nu komt daar ook je gezin bij.
Wilde je bij de eerste zonnestralen eerst meteen een terrasje opzoeken, nu geniet je misschien nog wel meer van een lange wandeling in het bos of zit je liever met je voeten in een zwembadje in de tuin. Vond je thuis zijn misschien wel saai, nu ben je blij als je een avondje op de bank kan zitten.
Je leven staat op z’n kop bij de komst van je kindje. Aan de hand van de Zelfdeterminatie Theorie leg ik je uit hoe dit komt en hoe je hiermee om kunt gaan.
Loes: Bevallen zonder verloskundige
Inmiddels was ik al ruim 39 weken zwanger van mijn tweede kindje. Mijn zoontje was met 40 plus 6 geboren. Dus ik had nog even, dacht ik. Tot ineens mijn vliezen braken, om 12 uur ‘s middags.
In 5 stappen minder bekkenklachten
Bekkenklachten, vaak bekkeninstabiliteit genoemd, komen vaak voor bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap. 60% bij een eerste zwangerschap en 71% bij een tweede zwangerschap. Vaak is er niet 1 oorzaak te noemen. Toch heeft 37% van de vrouwen 18 maanden na de zwangerschap nog steeds klachten.
Gelukkig kun je klachten wel voorkomen of verminderen. Training speelt hier een grote rol in. In dit artikel bespreek ik de 5 stappen die je kunt nemen om je klachten te verminderen.
Sociale steun tijdens je zwangerschap
Zwangere vrouwen en moeders werden vroeger ondersteund door de hele familie of het hele dorp. Iedereen liep overal de deur plat en er was veel sociale controle. Nu sta je er vaak alleen voor. Zonder sociale steun van je omgeving heb je het zwaar. Ben je zwanger of net bevallen? Vraag op tijd om hulp!
Zorgen voor je kind en je carrière
Je zwangerschap heeft invloed op je werk. Ondanks alle mooie regels ter voorkoming van zwangerschapsdiscriminatie. Je bent nou eenmaal minimaal 16 weken niet aan het werk. Laat jij je hierdoor tegenhouden om zwanger te worden?
Als eigen baas, met een flexcontract of een tijdelijk contract is het soms nog lastiger om voor een kind te kiezen. Je toekomst is immers een stuk onzekerder.
Toch heb ik ervaren dat dit je carrière niet in de weg hoeft te staan. Het kan je ook veel goeds brengen.
Mijn kraamperiode (Deel II)
De laatste weken van mijn tweede zwangerschap vielen me zwaar. Het ongekend warm, al weken was het dagelijks meer dan 30 graden. Met 37 weken was ik er eigenlijk al helemaal klaar mee. Ik had al dagen voorweeen en mijn baby was al ver ingedaald. Ik bewoog nog moeizaam en mijn buik voelde zwaar. Toch heb ik het nog even vol moeten houden. Mijn zoon werd geboren met 40+3.