Blog
Hier lees je meer over mijn visie op: zwanger en moeder zijn - mindset en motivatie - bewegen, voeding & ontspanning. Daarnaast bespreek ik mijn eigen ervaringen en nodig ik andere moeders uit om hun verhaal te delen.
Ben je op zoek naar een selectie van mijn beste artikelen? Deze vind je hier!
Hoe maak ik keuzes vanuit mijn gevoel
Als moeder wil je het beste voor je kindje. Maar hoe weet je wat het beste is? Je krijgt zoveel goedbedoelde adviezen, maar werkt dit wel bij jouw kindje? Iedereen roept wat anders, maar wat past er nu echt bij jou?
Gebruik je intuïtie bij het maken van je keuzes. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Je zwangerschap is de ideale periode om te starten met mindfulness
Mindfulness: bewust aandacht geven aan het moment.
Het helpt je bewust te genieten van de mooie momenten tijdens je zwangerschap. De groei van je buik, de beweging van je kindje en het hartje dat je hoort bij de verloskundige.
Heel belangrijk, want je zwangerschap is een heel bijzondere periode in je leven. Hier wil je later met een goed gevoel op terug kunnen kijken.
Felicia: Mijn zoon is extreem prematuur geboren
De eerste weken van de zwangerschap van Felicia waren zwaar, maar verliepen wel ‘normaal’. De, bij iedere vrouw, bekende zwangerschapskwaaltjes kwamen voorbij. Na 12 weken ging het gelukkig weer beter. Volgens de verloskundige was alles in orde en ze voelde zich weer goed.
Daarna ging het mis. Extreme bloedingen bezorgden haar angst en terecht. Lees verder voor haar verhaal.
Hoe voorkom je dat je jezelf verliest in het moederschap
Vrouwen maken zich, tijdens de zwangerschap, vaak druk over lichamelijke klachten, zoals een zwangerschapsvergiftiging, verzakkingen, een diastase of een knip tijdens de bevalling. Aan psychische klachten wordt vaak niet gedacht. Toch krijgen heel veel vrouwen hiermee te maken. 50-80% van de vrouwen heeft last van sombere gedachten na de bevalling, in extreme gevallen leidt dit tot een depressie of psychose.
In dit artikel deel ik de 3 belangrijkste oorzaken van neerslachtige gevoelens, tijdens en na de zwangerschap. Gelukkig kun je deze gevoelens voor zijn, door hier tijdens je zwangerschap aandacht aan te besteden. Ik geef je tips hoe je dit kunt aanpakken.
Hoe motiveer je jezelf naar gezonder gedrag
Kennis over gezond gedrag, bewegen en voeding, heeft iedereen en kun je overal vandaan halen. Helaas ga je je hierdoor niet vanzelf gezonder gedragen. Is het nog relatief makkelijk om alcohol te laten staan als je zwanger bent of even geen gerookte zalm te eten, voldoende bewegen en sporten is een ander verhaal. Toch is dit minstens zo belangrijk. Eigenlijk weten we dit wel. Waarom lukt het ons dan niet?
Hoe ga je weer aan het werk na je zwangerschap
Je bent pas bevallen van je kindje. Je bent aan het wennen aan je nieuwe leven als moeder, je leert je kindje kennen en je lichaam is nog volop aan het herstellen.
Toch wordt er van vrouwen in Nederland verwacht dat ze na 10-12 weken weer aan het werk gaan. En niet zomaar aan het werk, de werkgever en collega’s verwachten gewoonlijk dat jij weer de oude bent en op volle kracht aan de slag gaat.
Is dit eigenlijk wel realistisch? Kun je dit van een vrouw verwachten, nadat haar leven door de komst van haar kindje volledig op z’n kop is gezet?
Hoe je jouw ideale balans in het moederschap vindt, door je moederrol te accepteren
Het komt zo vaak voor dat vrouwen na de bevalling moeite hebben met het vinden van een nieuw ritme. De geboorte van je kindje kan zo overweldigend zijn, dat je jezelf verliest in de zorg voor je kindje. Het lijkt dan of je je moederrol volledig hebt geaccepteerd. Maar is dit ook zo? Voel jij je namelijk echt goed of lijkt dit alleen maar voor de buitenwereld?
Hoe je emoties tijdens je zwangerschap waardevol maakt
Tijdens je zwangerschap ben je waarschijnlijk emotioneler dan anders. Tijdens je kraamperiode is dit nog niet anders. Je hormonen nemen een loopje met je en om het minste of geringste komen de tranen naar boven.
Helemaal niet vreemd, soms kan het wel lastig zijn.
Wat moet ik met al die emoties zul je misschien wel denken. Emoties lijken soms overdreven, maar ze zijn zeker niet nutteloos. Emoties geven waardevolle informatie. Gebruik jij deze informatie op de juiste manier, dan kun je hier veel voordeel van ervaren.
Je zwangerschap verandert je basisbehoeftes
Je zwangerschap en vooral de overgang naar het moederschap worden gekenmerkt door heel veel veranderingen. Ook jouw basisbehoeftes veranderen. Je nieuwe verantwoordelijkheden bepalen je leven. Lag de focus eerst vooral op je werk en op jezelf, nu komt daar ook je gezin bij.
Wilde je bij de eerste zonnestralen eerst meteen een terrasje opzoeken, nu geniet je misschien nog wel meer van een lange wandeling in het bos of zit je liever met je voeten in een zwembadje in de tuin. Vond je thuis zijn misschien wel saai, nu ben je blij als je een avondje op de bank kan zitten.
Je leven staat op z’n kop bij de komst van je kindje. Aan de hand van de Zelfdeterminatie Theorie leg ik je uit hoe dit komt en hoe je hiermee om kunt gaan.
Sociale steun tijdens je zwangerschap
Zwangere vrouwen en moeders werden vroeger ondersteund door de hele familie of het hele dorp. Iedereen liep overal de deur plat en er was veel sociale controle. Nu sta je er vaak alleen voor. Zonder sociale steun van je omgeving heb je het zwaar. Ben je zwanger of net bevallen? Vraag op tijd om hulp!