Is een Corona vaccinatie veilig tijdens de borstvoedingsperiode?

Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Het is nog niet duidelijk of het vaccin in de moedermelk wordt doorgegeven en al helemaal niet wat de effecten voor je kindje zullen zijn. Een risico voor de baby kan nog niet worden uitgesloten. Een goede reden om nog even te wachten met de vaccinatie. Al zeggen alle adviezen dat je wel gewoon gevaccineerd kunt worden. Experts verwachten geen effecten van een vaccinatie voor je kindje.

Advies van de experts

Gezonde zwangere vrouwen wordt geadviseerd om nog even te wachten met een vaccinatie. Tot nu toe is er nog te weinig bekend over de effecten van vaccineren tijdens de zwangerschap. Al wijzen de eerste signalen erop dat vaccineren geen kwaad kan.

Heb je onderliggende aandoeningen als: chronische lucthweg of long problemen, chronische hartklachten, ernstige diabetes, ernstige nierziekten, ernstig verminderde weerstand, HIV, ernstige leverziekten of zeer ernstig overgewicht? De voordelen van vaccineren wegen nu zwaarder dan de nadelen, volgende de experts. Het advies is nu om wel te vaccineren.

Ook zwangere vrouwen die op hun werk veel in aanraking komen met het virus, bijvoorbeeld in de zorg, wordt geadviseerd om wel te vaccineren.

Het advies is om wel te wachten tot na het 1e trimester met vaccineren waar mogelijk, al is de aanname dat het ook u geen kwaad kan.

Lees hier meer over het advies van de Nederlandse Vereniging van Obststrie en Gyneacologie.

Bewuste keuze

Tijdens je zwangerschap en de borstvoedingsperiode is het nog even niet verstandig om je te laten vaccineren met het Pfizer/ Biontec vaccin. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of dit veilig is. Heb je een kinderwens en ben je bezig met zwanger worden? Ook nu is het minder verstandig om je te laten vaccineren. Of stel jij je kinderwens een aantal maanden uit? Een snelle vacinatie zou je immers ook veilig kunnen stellen. 

Gelukkig lijkt een Corona besmetting geen gevaar te betekenen voor je kindje en lijkt je moedermelk tijdens en net na de besmetting een heel effectieve methode om je kindje te beschermen. Je moedermelk zit immers boordevol antistoffen.

Lees hier hoe je veilig borstvoeding kunt geven, als je zelf Corona hebt.

Werk je in de zorg dan ligt de keuze natuurlijk anders. Hoe meer kwetsbare mensen jij tegenkomt, hoe belangrijker het is om jezelf en de ander goed te beschermen. Naast de huidige maatregelen, is een vaccinatie een manier om je te beschermen. Natuurlijk heb je ook de optie om tijdelijk afstand te nemen van de werkzaamheden waarbij je in direct contact staat met kwetsbaren. In overleg met je werkgever zijn hier ook oplossingen voor te bedenken. 

De keuze om je te laten vaccineren is aan jou. Laat dit een bewust keuze zijn. Gebruik de informatie uit dit artikel om je keuze te kunnen maken. Laat je goed voorlichten door je huisarts en je verloskundige. En volg vooral je gevoel en niet de verwachtingen van anderen. Soms kan de onzekerheid die de vaccinatie je geeft, niet opwegen tegen de voordelen van een vaccinatie. 

Heb jij vragen over borstvoeding? Neem dan contact op mijn een lactatiekundige!

Wat kun je naast vaccineren doen om jezelf te beschermen? 

Vaccineren, goede hygiene, mondkapjes en weinig contact met mensen, dit zijn huidige maatregelen om je te beschermen tegen het Corona virus. Toch is er meer wat je nu zelf al kunt doen. Hoe sterker en gezonder jouw lichaam, hoe beter jouw immuunsysteem werkt en hoe makkelijker jouw lichaam het virus kan verslaan. Hier bescherm je de ander niet mee, maar wel jezelf. 

Een sterk lichaam en een sterk immuunsysteem ontwikkel je door goed voor jezelf te zorgen. Bewegen en sporten, gezonde voeding en voldoende ontspannen zorgen dat jouw lichaam het virus aan kan. Je voorkomt hiermee namelijk allerlei onderliggende aandoeningen, welke de gevolgen van het virus versterken. Tijdens je zwangerschap en het moederschap extra belangrijk, want het geeft je ook extra energie en dat kan jij wel gebruiken.

Ben je zwanger? Dan zorg je met een gezonde leefstijl niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je kindje. Lees hier wat sporten en bewegen tijdens je zwangerschap voor je kindje kan betekenen en hoe belangrijk gezonde voeding is voor de gezondheid van je kindje.

Voor een samenvatting van de feiten kun je ook het factsheet van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen downloaden via deze link. 

Wil je meer weten over de Corona vaccinaties? Lees dan mijn uitgebreide blogpost: Corona vaccinatie tijdens je zwangerschap

Best9Moms heeft een programma ontwikkeld, speciaal voor mama’s (tobe), om je te leren hoe je zorgen voor jezelf tot een topprioriteit kunt maken. 
Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s

Voor dit artikel heb ik verschillende (nieuws) bronnen geraadpleegd. Met name de NOS.nl, Nieuwsblad.be en het College te Beoordeling van Geneesmiddelen.

Vorige
Vorige

Wat doet een lactatiekundige

Volgende
Volgende

Is een Corona vaccinatie veilig voor zwangere vrouwen?