Wat kunnen wij, moeders, leren van Simone Biles?

Simone Biles, Amerikaans topturnster, turnt geen meerkampfinale op de Olympische Spelen 2020. Ondanks dat ze alle kans heeft om het goud te winnen en de Amerikaanse winnaarsmentaliteit van haar landgenoten. Uiteindelijk turnt ze alleen de balk finale, met wat aanpassingen in de moeilijkheidsgraad, met verdienstelijke 3e plaats. De reden: mentale problemen. Wat een powervrouw is Simone! 

Wat kunnen wij, moeders, van Simone Biles leren? Heel veel! Mama zijn is namelijk ook topsport. 

Simone Biles

Even terug naar het verhaal van Simone. Simone geeft aan last te hebben van ‘twisties’. Haar lichaam en geest doen niet hetzelfde. Ze heeft geen controle meer over haar lichaam. De oorzaak? Haar vermoeden is dat stress de oorzaak is. Ze kiest ervoor om een stapje terug te doen. Ze is bang dat ze gekke dingen doet en blessures oploopt. 

‘We moeten ons lichaam en onze geest goed beschermen en niet roekeloos de arena instappen, omdat de buitenwereld dit van ons verlangt.’ - Simone Biles

Het verhaal van Simone Biles is goed te vertalen naar het moederschap. Het leven van een topsporter lijkt veel op dat van een moeder. 

  • Altijd op scherp staan, aandacht hebben voor wat je doet en hoe je dit doet

  • Bewuste keuzes maken voor je sport of je kinderen 

  • Gebrek aan tijd voor jezelf

  • Rust pakken wanneer je de kans krijgt

  • Iedereen die een mening heeft over wat je doet

  • Iedereen heeft verwachtingen over wat jij gaat doen

  • En vooral: je eigen gezondheid, mentaal en fysiek, op nummer 1 zetten

Mentale gezondheid

De drijfveer achter de keuze van Simone Biles is haar mentale gezondheid en indirect ook haar fysieke gezondheid. Mentaal gaat het niet lekker, hierdoor is ze bang om fouten te maken en fysieke blessures op te lopen. Ze legt hierbij een zeer terechte relatie tussen haar mentale en fysieke gezondheid.

De mentale gezondheid van een moeder is ook super belangrijk. Ben jij mentaal niet gezond, dan ga je fouten maken. Fouten die gevolgen kunnen hebben voor jezelf en voor je kinderen. Je wordt prikkelbaar, chagrijnig en snel boos. Reageert niet adequaat op je omgeving en je reactiesnelheid gaat omlaag. Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, voor jezelf en voor je kinderen. Denk aan het vergeten dat je een pan op het fornuis hebt staan, omdat je afgeleid bent en niet meer alert. Of even je peuter uit het oog verliezen, omdat je te moe bent om achter hem aan te blijven rennen. 

Stress

Een grote factor bij mentale problemen is stress. Niet kortdurende stress, maar vooral stress doordat je niet genoeg tijd krijgt om te herstellen. Je werk, je huishouden en de kinderen, je blijft maar doorgaan en neemt geen ruimte om tot rust te komen en te herstellen. Hier is de vergelijking met het topsport leven van Simone Biles ook snel gemaakt. Trainen, trainen, trainen en nog meer trainen. Als zij niet voldoende rust neemt, herstelt ze hier niet van. De druk van miljoenen Amerikanen die verwachten dat ze goud gaat winnen, de Corona maatregelen tijdens de Olympische spelen en wie weet wat er allemaal nog meer speelt. De mentale belasting hiervan, maakt het erg lastig om te herstellen van al dat trainen. 

In het moederschap is dat niet anders. Als jij alle verwachtingen van anderen waar wilt maken, dan kan het niet anders dan dat je depressief of met een burn-out eindigt. De perfecte moeder zijn, een schoon en opgeruimd huis, uiterlijk op en top verzorgd, een foutloze werknemer en dan ook nog op ieder feestje verschijnen. Het kan gewoon niet!

Herstellen

Je hebt ruimte nodig om te herstellen, fysiek en mentaal. Hoe je dit doet?

Zet je mentale en fysieke gezondheid op nummer 1. De beste versie van jezelf zijn, betekent dat jij weet hoe je voor jezelf moet zorgen. Slaap voldoende, eet gezond, beweeg voldoende en ontspan op tijd. 

  • Zeg op tijd nee! Trap op de rem, voordat het je teveel wordt.

  • Plan voldoende metime, dagelijkse en wekelijkse momentjes dat jij echt even kunt opladen.

  • Maak bewuste keuzes. Weeg af hoeveel moeite het kost en wat de voordelen zijn, voor jou en voor je kinderen. 

Wil jij ook een betere nachtrust? Lees dan: Slaaptips voor moeders

Genieten van het moederschap

Simone geeft aan dat topsport in de eerste plaats in het teken van genieten moet staan. Kun je er niet meer van genieten, neem dan een stap terug. 

En zo is het maar net! Ook in het moederschap. Je bent moeder geworden om je kinderen te zien op groeien, om te genieten van de ontwikkelingen die zij doormaken. Moeder zijn is hard werken, net als topsport. Dit is alleen vol te houden als je bewust kunt genieten van alle mooie momenten. Merk je dat je alleen maar hard werkt, dat alles voelt als ‘moeten’, dat je niet meer de ruimte hebt om te genieten? Neem dan even een stapje terug. Regel een oppas, laat het even aan papa over en laat de boel de boel. Ga er even tussenuit. Soms kan een uurtje al wonderen doen, soms heb je er een paar dagen voor nodig. Laat zien dat je een sterk persoon bent, kies voor jezelf in plaats van maar blijven aanmodderen. 

Door voor jezelf te kiezen, kies je uiteindelijk ook voor je kinderen! En dat schuldgevoel, laat dat maar aan een ander over!

Wil jij meer weten over de invloed van een gezonde leefstijl op je mentale en fysieke gezondheid? Meld je dan aan voor het Boost Your Mood programma. 
Wil je begeleid worden naar meer energie en mentale en fysieke fitheid? Meld je dan aan voor het essentials  of personal programma. 
Vorige
Vorige

Keizersnede

Volgende
Volgende

Mirjam: Perfecte moeders bestaan niet!