Mirjam: Perfecte moeders bestaan niet!

Het krijgen van kinderen is hét moment je perfectionisme nog meer in je naar boven komt. Het gevoel dat het altijd beter kan en eigenlijk nooit goed genoeg is. Je wilt het allerbeste voor je kind en dus ook de beste moeder voor hem of haar zijn. Maar helaas, perfecte moeders bestaan niet!

Perfectionisme in het moederschap

Natuurlijk willen we allemaal het beste voor ons kind. Dat zorgt er indirect voor dat we zelf die perfecte moeder uit het boekje willen zijn. Die moeder die nooit uit haar slof schiet, maar altijd heel rustig en relaxed blijft. Die moeder die er nooit moe of verwaarloosd uit ziet, maar goed verzorgd en fris & fruitig. Die moeder waarbij alles vlekkeloos loopt en de kinderen zich perfect gedragen. Perfectionisme zorgt ervoor dat we vaak enorm veel hoge verwachtingen van onszelf hebben en van onze omgeving.

Aan de ene kant zorgt perfectionisme ervoor dat je net even een extra stap zet, om iets te realiseren wat je heel graag wilt. Het kan die extra motivator zijn om nog meer uit een situatie te halen. Alleen het continu streven naar perfectionisme in het moederschap, zorgt vooral voor veel onnodige irritaties en teleurstellingen bij mama’s. Want het ideale plaatje dat we in ons hoofd hebben, is niet te matchen met de werkelijkheid en het loopt 9 van de 10 keer totaal anders dan dat we willen. 

“De perfecte moeder willen zijn is een onhaalbaar doel, Mount Everest is nog makkelijker te beklimmen.”

Niet lekker in je vel zitten

Alles perfect willen hebben zorgt voor het knagende gevoel dat het altijd beter kan, dat het nooit goed genoeg is. ‘s Nachts lig je te woelen in je bed, omdat je ligt te piekeren of je wel goed genoeg bent als moeder. Terwijl je de nachtrust zo goed kan gebruiken met een kleine baby. Het voelt soms als falen, omdat je niet kan voldoen aan je eigen irrealistische eisen en standaarden. En dat is zo zonde, want de tijd vliegt voorbij, zeker als je kleine kinderen hebt! Niemand weet wat er morgen gaat gebeuren en ondertussen maak jij je vooral druk om wat fout gaat in het moederschap. 

“Toen ik net moeder was geworden, wilde ik ook de perfecte moeder uit het boekje zijn. “

Ik voelde de drang om te laten zien dat ik het allemaal heel goed zelf kon doen. Dat ik altijd maar door moest gaan, zeker niet moest zeuren en gewoon moest doorpakken. Het zou vanzelf wel makkelijker worden, toch? Dit terwijl ik van binnen voelde dat het niet goed zat. Ik zat niet lekker in mijn vel. Ik wilde zo graag genieten van de kleine en een vrij gevoel hebben. In plaats daarvan voelde het alsof ik nooit goed genoeg was en beperkte mijn perfectionisme mij enorm in het leven van een vrij leven.

Genieten van de kleine dingen

Dit doorbreken en het perfectionisme leren los te laten, heeft ervoor gezorgd dat het moederschap me een stuk makkelijker afgaat. Ik heb veel minder stress, een positieve mindset, meer rust in mijn leven en ik kan veel meer genieten van de kleine dingen. Het hoeft allemaal niet zo groots en overweldigend te zijn. Nu ben ik juist dankbaar voor de mooie, simpele momenten in het moederschap. Voorheen gingen die compleet aan me voorbij, omdat ik zoveel in mijn hoofd zat en niet in het moment zelf was. 

Maar hoe kom je uit die spiraal van perfectionisme? Hoe zorg je ervoor dat je je eigen hoge verwachtingen leert te laten varen en dat je nu helemaal goed bent, zoals je bent? 

3 tips om de perfecte moeder los te laten

  1. Vraag jezelf af wat jouw perfectionisme je brengt? Waar dient het je voor en waar houdt het je juist tegen? Grote kans dat je jezelf beperkt in het moederschap. Je wilt het graag zo goed doen, maar hierdoor lijken sommige dingen onmogelijk en kies je voor een ander pad. Door jezelf hier bewust van te worden, zet je al een mooie eerste stap in het leren loslaten van de perfectionist in jou.

  2. Verleg je focus naar de positieve dingen in het moederschap. Kijk naar wat er allemaal goed gaat en sta daarbij stil. Voel wat dit met je doet. Bijvoorbeeld die pretoogjes van je kind aan tafel of hoe jij bent gegroeid in de afgelopen tijd als persoon en als moeder. Wees hier dankbaar voor.

  3. Stop met vergelijken. Het perfectionisme in het moederschap wordt extra gevoed door het vergelijken van onszelf met andere moeders. Op social media zie je foto’s met het perfecte gezinnetje die geen problemen lijken te hebben. Maar dit zijn ook moment opnames, die andere 100 ‘mislukte’ foto’s zie je niet. En weet elk huisje, heeft zijn kruisje. We doen allemaal ons best en dat is al meer dan genoeg.  

“Dankbaar zijn voor de mooie, kleine dingen geeft zoveel meer joy in het moederschap”

Deze blog is geschreven door Mirjam Poldner van Echte Mama’s. 
Wil je meer ongefilterde inzichten en tips over het moederschap? Volg haar dan op Instagram of Facebook. Daar lees je ook hoe Mirjam, als moeder van twee kindjes onder de 4 jaar en zwanger van de 3e, omgaat met het reilen en zeilen van het moederschap & de zwangerschapsziekte HG (extreme zwangerschapsmisselijkheid). 
Download gratis mijn folder: 5x meer zelfvertrouwen voor jouw moederrol. Waarin ik mijn beste tips deel voor meer zelfvertrouwen en balans in het moederschap (onder jouw voorwaarden). 
Vorige
Vorige

Wat kunnen wij, moeders, leren van Simone Biles?

Volgende
Volgende

Kans op zwangerschap vergroten