Lamija: Op blote voeten sta je met beide benen op de grond

Waarom ik op blote voeten loop? Sinds ik op blote voeten loop:

1. Slaap ik dieper/beter/kwalitatiever

2. Ervaar ik meer ontspanning met name in mijn nekspieren

3. Een gevoel van blijdschap omringt mij tijdens het wandelen

Het lijkt bijna onwerkelijk! Als holistisch fysiotherapeute leerde ik mijn cliënten oefeningen aan om te ontspannen, gaf ik bindweefselmassages om beter te slapen en leerde ik mindfulness om blijdschap en rust te ervaren. Tegenwoordig geef ik het advies: ga 10 minuten per dag op blote voeten lopen.

Wie ben ik?

Voordat ik verder schrijf wil ik mijzelf voorstellen. Mijn naam is Lamija Dzigal-Bektesevic. Samen met mijn man en onze kinderen ben ik woonachtig in Son en Breugel. Vijf jaar heb ik een eigen praktijk gehad als holistisch fysiotherapeute. Begin dit jaar heb ik mijzelf compleet gefocust op mijn werk als Doula.

Doula: essentieel voor een tijdig herstel

Ik begeleid stellen met een kinderwens, tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en erna. Ouders begeleiden en ondersteunen zie ik als een grote meerwaarde in onze vaak ‘ontwrichte’ maatschappij. Waar je in andere landen een jaar verlof kunt opnemen als ouder, moet je in Nederland al na 12 weken in de startblokken staan. Goede begeleiding is dan ook essentieel.

Bevallen doe je door te ontspannen

Linksom of rechtsom, als je je kunt ontspannen, kun je beter bevallen. Jarenlang heb ik gezocht naar toegankelijk ontspanningstechnieken en oefeningen die gemakkelijk thuis opgepakt kunnen worden. Geen enkele doet zijn werk zo goed als: ‘het lopen op blote voeten’.

Bouw het rustig op

Voor diegene die nooit op blote voeten hebben gelopen is het belangrijk om het rustig op te bouwen. Begin niet op de koude tegels binnen, maar buiten in je tuin, de speeltuin of het bos. Start als de ondergrond warm aanvoelt, dus niet in de winter. Dit kan demotiverend werken. De ondergrond is heel belangrijk. Begin op een zachte ondergrond, zoals gras of mos. Heb je dit niet in de buurt, kies dan voor zacht zand zoals in de speeltuin.

Opbouwen

Eerste week: start met 5 minuten per dag/om de dag.

Tweede week: 10 minuten per dag/om de dag.

Dit bouw je in eigen tempo op, totdat je je comfortabel voelt en rustig 20 tot 30 minuten op blote voeten kunt staan en lopen.

De vraag is dan: ‘Waar moet ik op blote voeten lopen?’

Ik integreer het in mijn dagelijkse leven. Zo laat ik de hond minimaal een keer per dag uit in het bos achter ons huis. Dit doe ik op blote voeten. Mijn dochter en man sluiten soms aan, vooral ‘s avonds gedurende de zomermaanden. In het weekend wandelen we vaak samen, als gezin, door het Vresselse bos. Je kunt daar mooi wandelen in het zachte zand en ook nog eens hooglandrunderen, verschillende vogels en reeën spotten. Mijn dochter was als baby een lichte slaapster en slaapt sindsdien stukken dieper.

‘Wat gaan anderen van mij denken?’

Vaak is dit de reactie, nadat ik enthousiast mijn advies geef.

Mijn antwoord is simpel: ‘Wat maakt het jou uit wat anderen vinden’?

Het aller belangrijkste is, dat het beter met jou gaat. De ‘echte’ vrienden zullen blijven, al loop jij buiten met een clownspak aan. Mijn tip is dan ook: doe wat goed voelt voor jou.

Zelf ben ik begonnen met blote voeten lopen. Ja mensen keken heel verbaasd. Even goed kijken: nee, geen schoenen. Op de vraag: ‘waarom loop je zonder schoenen?’ Antwoord ik vrolijk: ‘Ik kan eindelijk weer diep doorslapen en voel me stukken gelukkiger’. Ze lachen gelijk terug en knikken goedkeurend. Je hoort ze denken ‘Misschien moet ik het ook eens proberen.’

Ach meid ‘heb je geen geld voor schoenen?’ Tjah, ook dit soort opmerkingen kun je natuurlijk ook krijgen. Dan knipoog ik en zeg; ‘De Coronacrisis heeft ons flink te pakken’!

Blote voeten tijdens je zwangerschap?

'Kan ik beginnen met het lopen op blote voeten tijdens mijn zwangerschap?

Iedere vrouw is anders, heeft een ander lichaam en reageert dus ook anders op veranderingen. Tijdens de zwangerschap ben je heel sensitief. Ik durf deze vraag daarom ook niet met ja of nee te beantwoorden. Mocht je persoonlijke vragen hebben dan nodig ik je uit mee te lopen met de Mom2bWalk Son en omgeving (donderdag 15 oktober, 10 uur).

Op mijn YouTube kanaal DouLamija vind je diverse tips over zwangerschap, bevalling en nazorg. Ik hoop je te hebben geïnspireerd je schoenen uit te trekken en te genieten van het zand/gras tussen je tenen. Je kunt stevig in je schoenen staan, maar op blote voeten sta je met beide benen op de grond.

Lamija is doula en heeft een boek geschreven over haar integratie in Nederland. Wil je meer over haar weten, dan kun je haar volgen op Facebook en Instagram of neem een kijkje op haar website. 
Vorige
Vorige

Stephanie: Ik heb mijn bevalling gefilmd

Volgende
Volgende

Charina: Het moederschap is echt onwijs zwaar