Interview Gabriella (@gabyrunstheworld)

In dit interview deel ik het verhaal van Gabriella (Gaby). Gaby is 25 weken zwanger en nog steeds super fit. Ik bewonder haar sportieve instelling. Ze luistert goed naar haar lichaam en wil vooral niet te veel. Een ware inspiratiebron voor andere zwangere vrouwen. 

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Gabriëlla (beter bekend onder de naam Gaby), 33 jaar oud en normaal gesproken een best wel bezige en sportieve bij.  

Ik ben werkzaam als Spoedeisende Hulp verpleegkundige, op dit moment nog fulltime 

Al van jongs af aan ben ik altijd aan het sporten geweest. Van zwemmen, gymnastiek tot aan judo. Ik blonk nergens in uit, maar had er wel altijd veel plezier in. Door mijn verleden met astma, prednisonkuren enz ben ik altijd wel te zwaar geweest (ondanks het sporten). Ergens in 2011- 2012 kwam daar een ommezwaai in en rekende ik definitief af met mijn overgewicht en startte aan het einde van dat jaar met hardlopen. Vanaf dat moment begon mijn ‘hardloopverslaving’ en liep ik tot nu toe 11 marathons en ontdekte ik ook de liefde voor de racefiets. Ik vind het heerlijk om uren op pad te gaan om te lopen of te fietsen. 

Hoe ervaar jij je zwangerschap tot nu toe?

De eerste maanden waren pittig vooral door de enorme vermoeidheid. Daarnaast ben ik een heel open en eerlijk persoon en vond ik het heel lastig om de zwangerschap voor mij te houden, vooral omdat ik mij best beroerd voelde door de diverse kwaaltjes. 

Ik had onder andere last van vermoeidheid, ik was misselijk en moest blijven eten om niet misselijk te worden, ik was heel snel buiten adem en duizelig.

Met sporten merkte ik meteen dat er wat veranderingen gaande waren. Ik was zo snel buiten adem, snapte er niks van, totdat ik die positieve zwangerschapstest in handen had. 

Ik werk gewoon nog steeds fulltime, alleen vanaf 12 weken geen nachtdiensten meer. Daarbij merk ik nu inmiddels wel (25 weken) dat ik niet meer moet helpen met het overtillen/trekken van patiënten van brancard naar bed enz. Ook het werken in isolatie ging op een gegeven moment niet mee. Door de warmte van de pakken ben ik een aantal keer bijna flauwgevallen. Dat is niet echt wenselijk als je bij een zieke patiënt staat die juist jouw hulp nodig heeft 

Om me voor te bereiden op mijn kindje lees ik veel, maar ik vraag ook dingen aan vriendinnen en collega’s die net moeder zijn geworden. Daarbij shop till you drop!

Wat motiveert je om het sporten tijdens je zwangerschap vol te houden?

Doordat ik vroeger best wel zwaar ben geweest kom ik makkelijk aan in gewicht. Doordat ik nu al veel minder sport, dan dat ik deed voor mijn zwangerschap, merk ik dat de kilo’s eraan vliegen. Om dit enigszins onder controle te houden en daarbij ook gewoon omdat ik het fijn vind, sport ik nog zoveel als dat gaat. 

Met name in de 1e weken vond ik het echt heel lastig om te blijven sporten, door de extreme vermoeidheid. En je merkt gewoon dat je lijf verandert, alles voelt anders aan. 

Na de bevalling hoop ik snel weer te kunnen starten met sporten, zodra het lichamelijk weer kan. Bootcamp voor net moeders en hardlopen zijn toch wel belangrijke dingen voor mij. 

Hoe bepaal je je grenzen binnen het sporten nu je zwanger bent?

Ik luister vooral heel goed naar mijn lijf. Ik denk dat dat het beste is wat je kan doen.

Ik doe nu een ‘bolle buiken bootcamp’ onder leiding van een fysio en kan aan haar alles vragen. Maar ook van andere hardloopmaatjes die zwanger zijn geweest heb ik tips gevraagd.

Heb je een ultieme tip voor vrouwen die fit zwanger willen zijn? 

  • Bewegen, doe wat goed voelt! Niet naar anderen luisteren, maar zelf aanvoelen wat gaat.

  • Voeding, je lijf geeft zelf aan waar het behoefte aan heeft.

  • Rust, heel cliché, maar ook dit geeft je lijf zelf aan.

Wat zou je zelf nog willen weten over je zwangerschap of het moederschap?

Ik ga het allemaal wel ervaren, maar vind het wel echt enorm spannend. Ik kan op dit moment niet echt iets bedenken op deze vraag. 

Gaby, bedankt voor je eerlijke antwoorden. Ik denk dat je een inspiratie bent voor andere vrouwen. Geniet nog van de laatste periode van je zwangerschap! Wil je meer weten over Gaby? Neem dan een kijkje op haar Blog of volg haar op Instagram!

Vorige
Vorige

Het 1e trimester: hormonen, kwaaltjes en niemand mag het weten

Volgende
Volgende

Nienke: hoe ik zorg dat ik niet overprikkeld raak