Blog
Hier lees je meer over mijn visie op: zwanger en moeder zijn - mindset en motivatie - bewegen, voeding & ontspanning. Daarnaast bespreek ik mijn eigen ervaringen en nodig ik andere moeders uit om hun verhaal te delen.
Ben je op zoek naar een selectie van mijn beste artikelen? Deze vind je hier!
Zwangerschapsdiabetes
Diabetes tijdens je zwangerschap. Alleen al het feit dat je gevraagd wordt om hiervoor te testen, roept bij veel vrouwen angsten op. Het zal toch niet! Wat betekent dit voor de gezondheid van mijn kindje? En hoe kom ik hier weer vanaf!
Ongeveer 5% van de vrouwen krijgt diabetes tijdens de zwangerschap. Je bent dus zeker niet alleen! Maar hoe nu verder? Ik heb alle feiten voor je op een rijtje gezet.
Hypermobiliteit
Hypermobiliteit komt met name voor bij vrouwen. Vaak heb je hier niet heel veel last van, totdat je zwanger wordt. Tijdens je zwangerschap heb je een veel grotere kans op bekkenklachten. Ook na je zwangerschap gaat dit vaak niet vanzelf weg. Andere fases waarin klachten rondom hypermobiliteit vaak opkomen, zijn de puberteit en de overgang. Hormonen lijken dus een grote rol te spelen bij hypermobiliteit.
Postpartum Thyreoïditis of een schildklierontsteking na de bevalling
Je bent bevallen, je kunt je geluk niet op en wilt vooral genieten van je kindje. Helaas voel je je niet goed. Je bent vermoeid. Je kunt je niet goed concentreren. Je bent snel geïrriteerd. En je hebt last van depressieve gevoelens. Allemaal symptomen die kunnen horen bij de herstelperiode na je bevalling of bij het wennen aan de nieuwe gezinssituatie en moederrol. Maar ook bij een tijdelijke schildklierontsteking na de bevalling, postpartum thyreoiditis.
PMS - premenstrueel syndroom
Fysieke en mentale klachten in de dagen voor je menstruatie worden het Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd. Deze klachten kunnen zo heftig zijn dat je niet al je dagelijkse dingen kunt blijven doen. De klachten verdwijnen zodra de menstruatie op gang gekomen is. PMS wordt veroorzaakt door de hormoonwisselingen tijdens je cyclus.
Een miskraam is niet niks!
Een miskraam, veel te weinig wordt hier over gepraat. Toch krijgen heel veel vrouwen een miskraam, gemiddeld zo’n 25.000 per jaar. 10-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, boven de 40 jaar loopt dit op naar de 20%. Een moeder die geen miskraam heeft gehad, is eerder een uitzondering dan de regel. Het gebeurd immers minstens 1 op de 3 vrouwen en die worden uiteindelijk niet eens allemaal moeder. Een miskraam is een natuurlijke gebeurtenis, in de meeste gevallen ontstaan door een aanlegstoornis van de foetus. Gelukkig zegt en miskraam niets over de kans op een volgend miskraam. En ik kan het weten. Tussen mijn twee kinderen heb ook ik twee keer een miskraam gehad.
Reflex integratie therapie - MNRI
Al in de buik van mama, beweegt een baby met aangeboren reflexen. Tijdens de geboorte gebruikt de baby de primaire reflexen om de spildraai te maken in het geboortekanaal. Na de geboorte kruipt de baby omhoog op de buik van de moeder, al zoekende naar haar tepel voor een eerste slokje moedermelk. Natuurlijke, reflexmatige bewegingen welke nagenoeg elke baby maakt. Deze primaire reflexen gaan gedurende de eerste levensjaren over naar volwassen reflexen. Soms gebeurd dit echter niet voldoende. Fysieke en mentale klachten en gedragsproblemen kunnen het gevolg zijn. Reflex integratie therapie of MNRI helpt om de reflexen te integreren, zodat klachten verdwijnen.
Gezond zwanger worden
Is je zwangerschap voor jou ook een reden om gezonder te gaan leven. Je let meer op wat je eet, je komt bewust in beweging en je neemt op tijd rust. De gezondheid van je kindje is een goede motivatie om bewuste keuzes te maken. Maar wist je dat je de gezondheid van je kindje ook al voor je zwangerschap kunt beïnvloeden door gezond te leven? Met name de laatste 3 maanden voor conceptie zijn hierbij belangrijk.
Borstontsteking
Borstvoeding geven zorgt voor mooie momenten met je baby. Samen knuffelen in bed of op de bank en ondertussen drinkt je kindje zijn buikje rond. Toch gaat borstvoeding geven lang niet altijd zonder slag of stoot. Zeker de eerste maand komen complicatie regelmatig voor. Van stuwing tot een borstontsteking, vele vrouwen kunnen erover meepraten. Maar al te vaak een reden om te stoppen en over te gaan op kunstvoeding. Maar is dit ook noodzakelijk?
Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?
Samen met je partner heb je besloten om voor een kindje te gaan.Om je heen hoor je verschillende verhalen. Sommige vrouwen zijn meteen zwanger, anderen doen er jaren over. Je weet dat de kans niet zo groot is dat je volgende maand al zwanger bent. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je wel zwanger bent?
Zwangerschapsmisselijkheid
Misselijkheid tijdens de zwangerschap. Het is het bekendste symptoom en het blijft zeker niet altijd alleen bij ochtendmisselijkheid. Sommige vrouwen hebben alleen last van afkeer voor bepaalde voeding, anderen kunnen de hele dag boven de toilet blijven hangen of hebben ontzettende last van maagzuur.
80% van de vrouwen heeft een vorm van zwangerschapsmisselijkheid, een klein percentage ontwikkeld een ernstige vorm: hyperemesis gravidarum.
Hoe komt het eigenlijk dat je misselijk bent tijdens je zwangerschap en wat kun je doen aan deze misselijkheid?