Borstontsteking

Borstvoeding geven zorgt voor mooie momenten met je baby. Samen knuffelen in bed of op de bank en ondertussen drinkt je kindje zijn buikje rond. Toch gaat borstvoeding geven lang niet altijd zonder slag of stoot. Zeker de eerste maand komen complicatie regelmatig voor. Van stuwing tot een borstontsteking, vele vrouwen kunnen erover meepraten. Maar al te vaak een reden om te stoppen en over te gaan op kunstvoeding. Een borstontsteking is immers pijnlijk en gaat vaak niet vanzelf over. Toch is stoppen met borstvoeding zeker niet de enige oplossing.  

Wat is een borstontsteking?

Aan problemen rondom borstvoeding ligt een verstoring aan het microbioom aan de basis. Het microbioom zijn de bacteriën in de melkkanalen. Zijn deze bacteriën in balans, dan kan de melk vrij stromen. Ontstaat er een disbalans, dan raken de melkkanalen verstopt.

Het lichaam van de moeder herstelt deze disbalans zelf, door antistoffen aan te maken. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie. Soms ontstaat er ook een melkblaar bij de tepel. 

Symptomen van een borstontsteking

  • Roodheid

  • Zwelling door oedeem (vocht)

  • Warmte

  • Pijn

  • Koorts, rillingen algehele malaise

  • Soms melkblaar

borstontsteking

Oorzaak van een borstontsteking

Een borstontsteking start met een disbalans in de bacteriën in de melkkanalen. Een of meerdere bacteriestammen groeit te groot en neemt de ruimte van andere stammen in. Dit zorgt voor een dikkere slijmlaag in de melkkanalen, waardoor er een verstopping ontstaat. Naast het oplossen van de disbalans is het ook belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Zo voorkom je een terugkerende borstontsteking. 

Mogelijke oorzaken van een borstontsteking zijn:

  • Het gebruik van tepelhoedjes

  • Antibiotica of probiotica

  • Kolven

Lactatiekundige
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Behandelen van een borstontsteking

Vanaf halverwege 2022 is er een nieuw protocol wat betreft de behandeling van een borstontsteking. Hierin zijn de volgende stappen opgenomen:

  1. Rust van de borst: voed alleen wanneer dit nodig is en kolf niet extra. Kolven is bedoeld om de borst goed leeg te maken. Aangezien er een verstopping is, is leegmaken niet mogelijk. Dit kan juist een borstontsteking of borstabces veroorzaken.

  2. Draag een goed passende BH, zodat er geen extra druk op je borsten staat.

  3. Koel gedurende 10 min, meerdere malen per dag. 

  4. Gebruik pijnstilling (Paracetamol) en ontstekingsremmers (Ibuprofen).

  5. Heb je een melkblaar? Lecithine op basis van zonnebloemolie zorgt dat de melk vloeibaar blijft en beter blijft stromen. Een melkblaar kan behandeld worden met een hydrocortison crème. Helaas wordt dit nog niet altijd voorgeschreven door artsen.

  6. Evt. Maak gebruik van oedeem massage door middel van geluidstherapie of deep oscillatie therapie. Laat dit alleen door een professional doen en ga niet zelf aan de slag met een elektrische tandenborstel of vibrator. 

  7. Heeft het bovenstaande na 48 uur nog geen effect? Ga naar de huisarts en overweeg dan antibiotica. 

Deep Oscillation® produceert elektrostatische impulsen waardoor er trillingen ontstaan op celniveau. Door deze trillingen wordt stilstaand weefsel in beweging gebracht. Cellen in ons lichaam hebben een natuurlijke trilling, bewegen ze niet dan sterven ze af (degeneratie). Bij een trauma kan deze trilling verstoord worden. De Deep Oscillation® zorgt ervoor dat de cel statisch geladen wordt. Dit wordt elektrisch opgewekt met een wisselende + en - (aantrekken en afstoten), waardoor de cellen in de juiste trilling terug worden gebracht. Op deze manier herstelt de cel sneller.

Het bovenstaande stappenplan is gebaseerd op het feedback- en zelfregulatie mechanisme van de borst. Een natuurlijk mechanisme dat de melkproductie voor je kindje reguleert. Het behandelen van een borstontsteking heeft bijna altijd als resultaat dat de melkproductie terugloopt. De melk is meer geconcentreerd en bevat meer antistoffen. Er zitten ook stoffen in die je kindje beschermen om ook een infectie te krijgen. De andere borst gaat de productie overnemen. Je kindje krijgt dus wel genoeg melk. Zodra de ontsteking of verstopping verholpen is, kun je dit prima weer opbouwen. 

Een abces is een holte, gevuld met pus. Een abces in de borst in of net na de borstvoedingsperiode komt zelden voor en is meestal het gevolg van een niet goed behandelde of verwaarloosde borstontsteking.
— La Leche League

Wat moet je vooral niet doen bij een borstontsteking:

  • Masseren van de borst: hierdoor activeer je juist de ontsteking en komt er een grote druk op de borst door het oedeem (vocht) wat microbloedingen kan veroorzaken.

  • Kolven om de borst leeg te maken: er zijn verstoppingen, melk hoopt zich op. Hierdoor is de kans op ontstekingen of een abces groter. 

  • Zoutbaden, kwark kompressen of het doorprikken van de melkblaar. 

Wat je zeker wel moet doen: contact opnemen met een Lactatiekundige bij jou in de buurt. Zij helpt je om de bovenstaande stappen te doorlopen. Weet wel dat dit protocol nog erg nieuw is, waardoor nog niet alle lactatiekundige hiermee werken. Vraag hiernaar bij aanmelding, zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met Lactatiekundige Saskia
Vorige
Vorige

6 tips voor voeding tijdens zwangerschap

Volgende
Volgende

Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent?