Gezond zwanger worden

Is je zwangerschap voor jou ook een reden om gezonder te gaan leven. Je let meer op wat je eet, je komt bewust in beweging en je neemt op tijd rust. De gezondheid van je kindje is een goede motivatie om bewuste keuzes te maken. Maar wist je dat je de gezondheid van je kindje ook al voor je zwangerschap kunt beïnvloeden door gezond te leven? Met name de laatste 3 maanden voor conceptie zijn hierbij belangrijk.

Overgewicht en obesitas tijdens de zwangerschap

Jouw gewicht bij de start van je zwangerschap is bepalend voor de zorg die je krijgt van een verloskundige. Heb je overgewicht, dan krijg je standaard extra controles. Denk aan extra groei echo's en een bloedsuikertest. Hetzelfde geldt overigens voor ondergewicht, ook dan zijn extra echo’s heel normaal. 

Natuurlijk heeft overgewicht effect op je kindje. Maar dit is niet iets wat je tijdens je zwangerschap gaat oplossen. Sterker nog: overgewicht is een maatschappelijk probleem, het is geen keuze. Ook al gaat ieder pondje wel door het mondje. De maatschappij is zo ingericht dat ongezonde voeding en weinig beweging wordt gestimuleerd. Daarnaast gaat overgewicht vaak gepaard met andere sociale problemen (mentaal, financieel, veiligheid), welke veel meer aandacht en energie vragen. Ruimte voor het maken van bewuste gezonde keuzes, is er vaak niet meer. Om deze vrouwen te helpen aan een gezond gewicht is het belangrijk om eerst de andere problemen op te lossen of een plekje te geven. 

Geen speciale behandeling

Een zwangere met overgewicht (of ondergewicht) vraagt niet om een speciale behandeling. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gezond dieet en meer beweging voorschrijven aan zwangeren met overgewicht, nauwelijks effect heeft. Ook niet als dit al wordt gestart voor de zwangerschap. 

Effect leefstijlinterventie zwangeren:

  • 57% minder vroeggeboorte

  • 21% minder zwangerschapsdiabetes

  • 32% minder opnames op NICU

  • Hart en bloedvaten kind zijn sterker en functioneren beter

Een beweeg- en voedingsinterventie bij alle zwangeren heeft wel effect. Dit bevestigd het maatschappelijke probleem. Alle zwangere vrouwen behalen positieve effecten door hun leefstijl te verbeteren. Alleen de vrouwen met overgewicht houden het vaak minder lang vol, waardoor het effect minder groot is. De eerder genoemde sociale problemen spelen hierbij een grote rol. 

Dit pleit voor een leefstijlprogramma voor alle zwangeren. Of liever: voor alle vrouwen (en mannen) met een kinderwens. Zo bereik je een maximaal effect. Zo zorgen we samen voor een gezonde generatie. 

Wist je dat: een leefstijlinterventie voor zwangeren 5x zoveel kosten bespaard als dat de interventie kost?

BabyBaby

Gezond zwanger worden: hoe ziet een goede leefstijl interventie eruit?

Een goede leefstijl interventie stopt niet bij gezonde voeding en voldoende beweging alleen. Voor een maximaal effect heb je ook voldoende ontspanning en slaap nodig. Zo kun je beter omgaan met stressvolle momenten en houd je ook een gezond dieet en voldoende beweging beter vol. 

Beweging

Dagelijks 30 min bewegen door te wandelen of te fietsen. Aangevuld met kracht- en cardiotraining, minimaal 2x in de week. Is deze norm voor jou haalbaar?

Train tijdens je zwangerschap bij voorkeur onder begeleiding van een gespecialiseerd trainer (1x in de week). Zo weet je zeker wat dat je de juiste begeleiding krijgt. Met deze tips kun je prima zelf nog een 2e of 3e keer trainen. 

Meer over het belang van bewegen tijdens je zwangerschap lees je hier: Sporten tijdens zwangerschap is essentieel

Voeding

Start met een gezonde basis, met voldoende groente, fruit en volkoren granen. Zo krijg jij alle voedingsstoffen binnen die jij en je kindje nodig hebben. Vermijd daarnaast snelle suikers, ongezonde vetten en bewerkte voeding. Zo heb jij meer energie.

Meer over een gezonde basis lees je hier: 6 tips voor een gezond dieet tijdens zwangerschap

gezond zwanger worden
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Ontspanning

Een goede fysieke gezondheid start met een goede mentale gezondheid. Voldoende ontspannen en het voorkomen dat stress te hoog oploopt is hiervoor cruciaal. Neem voldoende tijd voor jezelf, tijd waarin niets moet en jij kunt bepalen wat je wel doet. Tijd waarin jij de ruimte krijgt om de prikkels van de dag te verwerken. Lees een boek, schrijf in een dagboek of wandel een rustig rondje door het bos. Neem daarnaast voldoende tijd voor sociale activiteiten. Spreek lekker af met vriendinnen of plan een date night met je partner.

Lees hier meer: Stressvrij zwanger zijn, dat kan toch niet?

Slaap

Slapen, alle volwassenen hebben minimaal 8 uur per nacht nodig. Ben je zwanger, vaak kun je dan nog net even wat meer nachtrust gebruiken. Dit is niet altijd makkelijk, met je groter wordende buik en alle hormoonwisselingen (nachtelijke toilet bezoeken). Een vast bedritueel en goede ondersteuning voor je buik al je in bed ligt helpen je aan een betere kwaliteit van slapen.

Lees hier meer over slapen tijdens je zwangerschap: Lekker slapen tijdens zwangerschap

gezond zwanger worden
Ontvang 5% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Het is lastig om aan al deze adviezen tegelijk te voldoen. Start met het advies wat het dichtste bij je staat. Wat kost je weinig moeite en waar haal jij het snelste gezondheidswinst uit? Start hiermee en kijk hoe je van daaruit een volgende aanpassing in je leefstijl kunt doen. Om je te helpen bij het opbouwen van nieuwe gezonde gewoontes heb ik een Super Mama Selfcare Planner gemaakt. Download deze gratis: Super Mama Selfcare Planner

Vorige
Vorige

Reflex integratie therapie - MNRI

Volgende
Volgende

Review: Cribsheet - Emily Oster