Review: Cribsheet - Emily Oster

Het ouderschap zit vol met keuzes. Wat voor voeding geef je je baby, wanneer mag je kindje tv kijken, hoe kies je een school en wanneer is het bedtijd? Keuzes die je kunt maken op basis van je gevoel. Toch is dit voor veel ouders niet voldoende. Adviezen van anderen gaan vaak alle kanten uit. Het boek ‘Cribsheet’ van Emily Oster helpt je bij het maken van keuzes. Vanuit wetenschappelijk onderzoek bespreekt zij de voors en tegens van keuzes die jij als ouder moet maken. ‘Cribsheet’ focust hierbij op het jonge kind, van baby tot 4 jaar. 

Keuzes maken

In het ouderschap moet je keuzes maken. Dit kan lastig zijn. Het is vaak de eerste keer dat je in een situatie zit. Je weet niet goed wat de gevolgen van je keuzes zijn. Daarbij voelt het alsof je je kind tekort doet, als je een verkeerde keuze maakt. Vanaf de zijlijn kijken andere ouders, vrienden en familie mee. Allemaal met een eigen mening en eigen adviezen. Goed bedoeld vaak. Maar toch kan dit je nogal onzeker maken. De wetenschappelijk onderbouwde adviezen uit ‘Cribsheet’ kunnen je ondersteunen bij het maken van keuzes. 

Opvoeden: niets is fout

Keuzes maken is nooit zwart-wit. Er bestaat geen goed of fout. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Alleen al dit besef helpt je om open te staan voor de mogelijkheden die je hebt en om out-of-the-box te denken. Want wat voor het kindje van je beste vriendin werkt, kan bij jouw kindje een tegengesteld effect hebben. Het gebruik van data helpt je om afgewogen keuzes te maken, die passen bij jouw gezin. Emily Oster legt dit in haar boek heel mooi uit. Data zijn er om sturing te geven aan de keuzes die je maakt. De uiteindelijke keuze maak je daarna op basis van jouw normen en waarden, dromen en ambities en natuurlijk de voorkeuren van je kind.

Voorbeeld: Zo is er veel te doen over het samen slapen met je kindje. Dit zou wiegendood tot gevolg kunnen hebben. Daarom wordt het vaak afgeraden. Toch heeft samen slapen ook voordelen. Je kindje voelt zich veilig en verbonden, waardoor het vaak beter slaapt. En als je kindje goed slaapt, slaap jij ook beter. Uit de data blijkt inderdaad dat er meer kindjes overlijden als ze in het bed van de ouders slapen. Al blijft de kans nog steeds erg klein. Rookt een van de ouders of is er alcohol gedronken? Dan schiet het risico voor je kindje ineens heel erg omhoog. Hieruit zou je kunnen concluderen dat als jij en je partner niet roken of drinken, het risico op het overlijden van je kindje in jouw bed zeer klein is. Aan jou om dit mee te nemen in de keuze om wel of niet samen te slapen. 

Boordevol belangrijke ouderschap onderwerpen

Emily Oster gaat in op alle belangrijke thema’s rondom het ouderschap bij jonge kinderen. Van wel of niet op de buik slapen, borstvoeding of flesvoeding, tv kijken en schermtijd, keuzes in kinderopvang tot de zin en onzin van slaaptraining en zindelijkheidstraining. Ze laat hierbij zien dat er verschillende wegen zijn om te bewandelen. Allemaal met voor- en nadelen, allemaal met uiteindelijk een vergelijkbaar resultaat. Alle kinderen worden immers zindelijk en leren uiteindelijk zelfstandig inslapen. Al zal dit bij de ene sneller gaan dan de ander. Een wedstrijd is het zeker niet. Daarbij gebruikt ze voorbeelden vanuit haar eigen ervaring en hoe zij de data heeft gebruikt in de keuzes die zij heeft gemaakt. Het is mooi om hierbij te zien dat zij ook struggelde bij haar eerste kindje en bij de tweede veel dingen anders heeft aangepakt. Onder andere het karakter van haar kinderen en haar eigen behoeftes waren hierbij leidend.

Zelf heb ik dit ook ervaren. Een goed voorbeeld hierbij is de overgang naar vaste voeding. Mijn oudste heeft heel lang geleefd op gepureerde groente, terwijl hij wel gewoon op een boterham of een stuk fruit kauwde. Bij de jongste ging dit juist andersom. Hij wilde alleen maar eten wat er op mijn bord lag. Hij heeft nooit zijn gepureerde groente of fruit gegeten. Je kunt een kindje niet een methode opleggen, omdat je hebt gelezen dat dit beter is. De ene manier is immers niet beter dan de andere, alleen maar een andere weg naar een vergelijkbaar resultaat. Weet wat de mogelijkheden zijn, probeer het uit en kijk dan wat bij jouw kindje past. ‘Cribsheet’ helpt je om de verschillende mogelijkheden te ontdekken. 

Het enige minpunt vanuit haar onderzoeken gaat over het fysieke herstel van de moeder na de zwangerschap. Emily Oster spreekt van een volledig herstel 6 weken naar je zwangerschap. Na deze periode zou je alle activiteiten weer op kunnen pakken, welke je voor je zwangerschap ook deed. Ik denk dat iedere moeder wel beter weet. 6 weken na je bevalling ben je echt nog niet volledig fysiek (en mentaal) herstelt.

Amerikaanse normen en waarden

‘Cribsheet’ is geschreven door Emily Oster, een Amerikaanse Econoom. Ze heeft de onderzoek vaardigheden uit haar vakgebied ingezet op al haar vragen rondom het moederschap. De Amerikaanse visie waarin de intelligentie van het kind erg belangrijk is, speelt een grote rol. In Nederland kijken wij hier vaak wel anders tegenaan, gelukkig maar ;).

Hier krijgen kinderen veel meer de tijd om in een eigen tempo te ontwikkelen. Het is geen wedloop om maar het snelste te ontwikkelen, cognitief en fysiek. Amerikanen zijn veel meer ingesteld op een competitie. Dit zie je wel terug in de onderzoeken die Emily Oster aanhaalt in haar boek. Te vaak refereert ze alleen terug op de consequenties van keuzes voor de intelligentie van je kind. Hierin mis ik de invloed op het emotioneel welzijn. Wat mij betreft een veel belangrijker punt, maar wel moeilijker om objectief vast te leggen in een onderzoek. 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Richtlijnen in ouderschap

‘Cribsheet’ laat ook zien dat veel richtlijnen eerder op angst gebaseerd zijn, dan op werkelijke data. Kleine, discutabele onderzoeken hebben een grote invloed op de richtlijnen. Ook als uit grotere onderzoeken het tegendeel blijkt. 

Denk aan het advies om geen koemelk te geven voor 1 jaar. Dit is vooral gestuurd vanuit de fabrikanten van opvolgmelk. Emily Oster haalt onderzoeken aan, waaruit blijkt dat koemelk prima gedronken kan worden door baby’s vanaf 9 maanden. 

Zo staan er in het boek nog veel meer voorbeelden. ‘Cribsheet’ is een boek voor de kritische, zelfbewuste ouder. De ouder die graag zelf beslissingen neemt, vanuit kennis en gevoel. De ouder die niet blindelings alle richtlijnen wil volgen, maar weloverwogen keuzes wil maken. 

Ben je benieuwd naar ‘Cribsheet’ van Emily Oster? Je bestelt het boek hier: Zwangerschapsboeken & Moederschap boeken — Best9Moms
cribsheet
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms
Vorige
Vorige

Gezond zwanger worden

Volgende
Volgende

6 tips voor voeding tijdens zwangerschap