Lekker slapen tijdens zwangerschap?
Gastblog Rustige Nacht
Hoe kun je lekker slapen tijdens de zwangerschap? Dat is een vraag die Rustige Nacht in deze blog gaat beantwoorden. Zij vertellen je hoe het komt dat vrouwen meer slapen tijdens de zwangerschap, wat een fijne en veilig houding is en waarom het belangrijk is om je lichaam goed te ondersteunen tijdens de zwangerschap.
Hoe komt het dat zwangere vrouwen meer slapen?
Tijdens de zwangerschap draag je (ongeveer) 9 maanden een baby bij je in de buik. In deze periode komt er veel op je af, zowel overdag als ‘s nachts. Normaal gesproken heb je een natuurlijke slaapcyclus die bestaat uit 4 fases. Dit zijn: de sluimerfase, lichte slaapfase, diepe slaapfase en droomfase. Een slaapcyclus duurt 90 tot 120 minuten en doorloop je gemiddeld 4 tot 5 keer per nacht. Vooral de laatste fase, die beter bekend staat als REM-slaap, wordt tijdens een zwangerschap korter.
Dit is natuurlijk vervelend, want juist de ‘diepe slaap’ en ‘droomslaap’ zorgen ervoor dat je goed tot rust komt. In deze fases herstelt het lichaam zich namelijk en laadt het op voor de komende dag. Wanneer je korter slaapt, verandert je ritme en dat kan er juist voor zorgen dat je ineens behoefte krijgt aan meer slaap. De verandering die we vaak zien bij zwangere vrouwen is dat zij ineens veel meer slaap nodig hebben dan voorheen. Waar sommige vrouwen voorheen prima de dag konden overleven op 8 uur slaap, hebben ze nu ineens 10 uur of zelfs nog meer nodig.
Lekker slapen tijdens zwangerschap, hoe doe je dat?
Vooral in het tweede trimester wordt dit een dingetje, naarmate je buik begint te groeien. Veelal hoor je in deze periode dat vrouwen op hun zij (bij voorkeur links) slapen en dit doen met opgetrokken knieën. Dit omdat zo het onderlichaam beter doorbloedt. Al zou je in deze periode ook nog wel op je rug kunnen slapen.
Wij raden aan om vanaf dit trimester je slaaphouding in de gaten te houden. Het goed ondersteunen van je lichaam is belangrijk omdat je zo pijn in je bekken, rug en schouders kan voorkomen. Daarnaast verkleint het de kans dat je ’s nachts onbewust in een andere houding draait en zo lichamelijke klachten krijgt.
Deze klachten komen vaak voort uit het feit dat je de doorbloeding in het lichaam niet helemaal lekker loopt. De grote buik kan de belangrijke aders dan een beetje dicht drukken en in hele zeldzame gevallen leidt tot problemen tijdens de zwangerschap, maar meestal blijft het bij lichte klachten als duizeligheid of misselijkheid. Goed om te weten is dat vrouwen die op hun rechterzijde liggen hier vaker last van hebben, dan vrouwen die op hun linkerzijde slapen.
Slaaptip van moeders
Naast het investeren in een goed kussen kun je als aanstaande moeder nog meer doen om beter te slapen. Onze top 5 met beste tips hebben wij daarom alvast voor jou op een rijtje gezet.
Focus je op vreugde
Creëer een avondritueel
Jij bent niet iemand anders
Verhoog het hoofdeinde van je bed
Blijf sporten!
Focus je op vreugde
Met elke dag die voorbij gaat komt de bevalling dichterbij. Nog even wachten en dan ben je moeder. Fantastisch natuurlijk, maar niet elke dag bestaat uit shoppen voor het kind. Er zitten ook minder leuke dagen tussen. Zorg vanaf het moment dat je baby in de buik groeit al goed voor je kind en ga niet bij de pakken neer zitten als je een stomme dag hebt. Focus je op de vreugde die gaat komen!
Creëer een avondritueel
Tijdens de zwangerschap kun je een avondritueel creëren. Door elke dag hetzelfde ritueel te volgen krijg je vanzelf een nieuw ritme. De hersenen weten zo dat het bedtijd is en hierdoor val je makkelijker in slaap. Tijdens je zwangerschap wordt je ritme nogal verstoord dus dit soort trucjes zijn ontzettend handig. Je kan het iedere avond gebruiken, maar ook zelf hier een variant op bedenken. Bijvoorbeeld dat je een middagdutje doet op hetzelfde tijdstip.
Jij bent niet iemand anders
Vaak hoor je dat aanstaande moeders tips vragen bij andere moeders om hen vooruit te helpen. Hier is natuurlijk niks mis mee, maar wat bij een ander werkt hoeft bij jou niet te werken. Staar je daarom niet blind op de oplossing van iemand anders. Zo voorkom je teleurstellingen en levert het je geen onnodige stress op.
Verhoog het hoofdeinde van je bed
We willen je niet bang maken maar tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van slapeloze nachten en maagzuur. Hiervan kun je ’s nachts wakker worden. Een veelgebruikte tip voor maagzuur tijdens het slapen is het omhoog plaatsen van het hoofdeinde van je bed. Een simpele oplossing die geen verdere gevolgen heeft.
Blijf sporten!
Wanneer je sport onder goede begeleiding weet je zeker dat je in goede handen bent. Sporten houdt je fit, maakt je spieren sterker en het is goed voor je hart en bloedsomloop. Ben je geen sporter maar wil je wel iets meer bewegen? Probeer dan eens zwemmen, aerobics of fietsen. Vergeet niet goed te drinken en luister vooral naar je gevoel. Ga niet je grenzen opzoeken, ook al ben je competitief ingesteld. Heb je vragen of twijfels? Ga dan naar een gespecialiseerd trainer (pre- & postnataal trainer) of geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Dit zijn de enige professionals die echt weten waarover ze praten en die je veilig kunnen helpen met sporten en bewegen tijdens en na je zwangerschap.
Voorkom onrustige nachten tijdens de zwangerschap!
In onze eigen kring horen wij vaak dat vrouwen tijdens een zwangerschap slapen met een kussen ter ondersteuning. Ondanks dat het beter is dan niets, biedt dit niet altijd het gewenste comfort. Wij hebben deze problemen serieus genomen en daarom een eigen zwangerschapskussen ontwikkeld!
Het multifunctionele zwangerschapskussen XXL van Rustige Nacht is ontwikkeld in samenwerking met meerdere fysiotherapeuten en orthopedisch specialisten om zo de juiste en perfecte balans te vinden tussen ergonomisch design en kwaliteit. Zo kunnen de aanstaande moeders van Nederland genieten van een optimale nachtrust tijdens de zwangerschap en erna.
Door zijn U-vorm plaats je het kussen gemakkelijk om je middel en kun je het kussen tevens gebruiken als voedingskussen na de zwangerschap. Ideaal dus om borst- of flesvoeding te geven. Hetzelfde geldt als je er lekker in wilt ontspannen.
Hopelijk ga jij met onze tips een geweldige zwangerschap tegemoet en lukt het je om lekker te slapen tijdens je zwangerschap.
Liefs Rustige Nacht