Slaapt een baby beter met white noise?

Sommige ouders zweren erbij, andere willen er niet aan beginnen: white noise. White noise is een methode om je kindje te helpen bij het inslapen. Heel belangrijk voor ouders. Als je kindje slaapt kun jij immers ook slapen of heb je even ruimte om zelf te ontspannen. Een slapende baby maakt het ouderschap stukken makkelijker. Maar helpt white noise ook echt? En zijn de zorgen die sommige ouders hierover hebben voor het gehoor van hun kindje terecht? 

White noise: wat is het?

White noise, in het Nederlandse ook wel witte ruis genoemd, is een monotoon geluid. Een geluid dat constant hetzelfde blijft. Denk aan een stofzuiger op de achtergrond. White noise bestaat verschillende geluiden, hoog-laag, welke door je hersenen lastig te onderscheiden zijn. Hierdoor maken je hersenen er één monotoon geluid van. 

Waarom slaapt je baby makkelijk in met white noise?

Je baby vindt het spannend om alleen in een kamer te slapen. Het liefst is je kindje de hele dag bij je. White noise helpt je kindje om rustig te blijven, als jij de kamer uitloopt. Het ruisen is te vergelijken met het geluid dat je kindje in je buik hoorde. Het lijkt op gerommel op de achtergrond. Hierdoor voelt je kindje zich minder alleen, voelt zich veilig en valt ontspannen in slaap. 

Hoe gebruik je white noise veilig?

Je kunt natuurlijk de stozuiger of fohn aanzetten in de kamer naast die van je kindje. Maar dit is voor jezelf niet erg prettig, zelf raak je hier eerder gestrest dan ontspannen van. Daarom zijn er speciale white noise apparaten ontwikkeld. Deze apparaten plaats je op de kamer van je kindje, waardoor jij dit niet hoort in de rest van het huis. 

Let wel op het volgende, om gehoorschade te voorkomen. 

  • White noise kun je maximaal 1 uur achter elkaar gebruiken, zonder effect op het gehoor van je kindje. Zet het apparaat uit zodra je kindje slaapt. Gebruik bij voorkeur een apparaat met een timer, dan weet je zeker dat het geluid op tijd uitgaat. 

  • Plaats het apparaat in de kamer van je kindje, maar wel zover mogelijk van het hoofdje af. Aangeraden wordt een afstand van minimaal 2 meter. 

  • Zet het apparaat zo zacht mogelijk. Het is even uitproberen wat effectief is voor je kindje. Laat je kindje wennen aan white noise, start zacht en bouw dit op als het nodig is. 

  • Zorg in ieder geval dat het geluid onder de 50 db blijft. Veel apparaten kunnen wel harder. Dit kan echter schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het gehoor van je kindje. 

White noise apparaat kopen? Dat doe je hier: White noise

slaapcoach peuter
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Wanneer start je met white noise?

Je gebruikt white noise om je kindje te leren inslapen. Start daarom met white noise in de eerste maanden na de geboorte. Maar bouw het gebruik na 6 maanden langzaam weer af (advies: maximaal 1 jaar). Je kindje is nu veel beter in staat om zelf in slaap te vallen en een slaapritme op te bouwen. Het is goed om je kindje nu te leren inslapen met de ‘normale’ geluiden in huis. 

Afbouwen van white noise doe je door het apparaat steeds iets zachter te zetten, totdat het uit staat. In één keer het apparaat niet meer gebruiken kan zorgen dat je kindje weer moeite krijgt met inslapen. 

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de pasgeboren baby’s binnen 5 min in slaap valt met white noise. Niet meer dan 25% van de baby’s zonder white noise slaapt binnen 5 min. Bron

Wel of niet white noise gebruiken?

Het belangrijkste is dat je kindje slaapt. Zo heb jij immers ook de mogelijkheid om in slaap te komen. Het geluid van white noise helpt je kindje in de eerste maanden om zich veilig te voelen en in slaap te komen. 

Wordt je kindje ouder dan zou het apparaat niet meer nodig hoeven te zijn. Het is dan handig als je kindje overal kan slapen en bijvoorbeeld kan logeren bij opa en oma. Het is veel praktischer als je dan geen white noise apparaat mee hoeft te slepen. 

Daarnaast werkt white noise ook niet altijd ontspannend. Het continue geluid is natuurlijk voorspelbaar. Maar denk eens aan het constante geluid van een airco. Je merkt het niet op, totdat de airco uitgaat. Je voelt je meteen meer ontspannen. Zo werkt het ook met een white noise apparaat. Het zijn onbewuste prikkels waar je kindje wel iets mee moet, dit kan stress of spanning veroorzaken. Hierdoor wordt je kindje niet uitgerust wakker. 

BabyBaby

Maak een bewuste afweging

Merk je dat je kindje geen goede slaper is? Heb je het idee dat dit komt doordat het nog spannend is om alleen in een bedje te liggen? Dan is het goed om een white noise apparaat uit te proberen. Het alternatief is het in slaap knuffelen of voeden van je kindje. Ook hier is niets mis mee. Het is juist super goed voor de binding met je kindje. Alleen is dit wel veel moeilijker om later weer af te leren en het drukt veel meer een stempel op jouw mama leven. Een white noise apparaat zorgt dat jij je handen vrij hebt om even tijd voor jezelf te pakken, dat kan natuurlijk niet als jij je kindje in slaap knuffelt of voed. Kijk wat voor jou het meest praktisch voor jezelf is en het meest waardevol voor je kindje. Zo bewaar jij de balans in het moederschap. 

Probeer goed aan te voelen waarom je kindje lastig slaapt. Er zijn tal van redenen te noemen, welke niet op te lossen zijn door een white noise apparaat. Denk hierbij aan darmkrampjes, tandjes die doorkomen of andere ongemakken. Volg je intuïtie en voel aan wat je kindje echt nodig heeft. Een white noise apparaat is een hulpmiddel, geen wondermiddel. 

Vorige
Vorige

Lekker slapen tijdens zwangerschap?

Volgende
Volgende

Eef: Ik kies niet meer voor borstvoeding!