Blog
Hier lees je meer over mijn visie op: zwanger en moeder zijn - mindset en motivatie - bewegen, voeding & ontspanning. Daarnaast bespreek ik mijn eigen ervaringen en nodig ik andere moeders uit om hun verhaal te delen.
Ben je op zoek naar een selectie van mijn beste artikelen? Deze vind je hier!
De invloed van leeftijd op de kans op een zwangerschap
Leeftijd is een grote factor in de kans op een zwangerschap. Zo heeft een vrouw van 38 jaar nog maar een kans van 10% om zwanger te raken per cyclus.
Zwanger en niet misselijk
Ongeveer 20% van de vrouwen is niet misselijk tijdens de zwangerschap. Dit kan helemaal geen kwaad, de meeste van deze zwangerschappen verlopen verder prima.
Hyperemesis gravidarum of ernstige zwangerschapsmisselijkheid
Soms is dit allemaal niet genoeg en blijf je heel je zwangerschap misselijk en aan het braken. Uitdroging en een voedingstekort vormen dan een risico. In overleg met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog kun je medicatie nemen tegen de misselijkheid.
Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsmisselijkheid
In het eerste trimester van je zwangerschap is de misselijkheid vaak het hevigst. Later in je zwangerschap kan dit echter wel weer terugkomen. Je spijsvertering vertraagd, je baarmoeder drukt op je maag en je maagklep werkt minder goed. Vooral maagzuur kan in het 3e trimester weer gaan opspelen.
Wat is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid?
De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk spelen de zwangerschapshormonen een grote rol. Zo is het wel bekend dat vrouwen met een meer HCG in het bloed, bijvoorbeeld door een meerlingzwangerschap, vaker misselijk zijn en overgeven.
Vanaf wanneer ontstaat zwangerschapsmisselijkheid?
Zwangerschapsmisselijkheid kan ontstaan vanaf het moment van conceptie. Voor veel vrouwen is dit het eerste teken van de zwangerschap. In eerste instantie kan dit daarom juist tot blijdschap leiden. Lang aanhoudende misselijkheid is echter vooral uitputtend.
Wat doet een lactatiekundige
Een lactatiekundige is de professional op het gebied van borstvoeding. Lactatiekundige werken samen met verloskundige, kraamzorg en verpleegkundige. Tijdens je zwangerschap heb je misschien al een cursus borstvoeding gevolgd, deze wordt meestal gegeven door een lactatiekundige.
Na je zwangerschap helpt je verloskundige of je kraamverzorgende bij de opstart van de borstvoeding. Soms gaat dit niet vanzelf. Het eerste aanspreekpunt voor verdere hulp is de lactatiekundige. Je kraamverzorgende of verloskundinge brengt je hiermee in contact.
Is een Corona vaccinatie veilig voor zwangere vrouwen?
In het onderzoek is het vaccin getest bij zwangere dieren. Dit heeft geen problemen opgeleverd. In de studie is verder maar een klein groepje zwangere vrouwen gemonitoord. Dit is te weinig om hier met zekerheid iets over te zeggen. Al deden er gaan acute problemen voor. Aangeraden wordt om te wachten met vaccineren van zwangere vrouwen tot er meer onderzoek is gedaan.