Wat is de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid?

De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk spelen de zwangerschapshormonen een grote rol. Zo is het wel bekend dat vrouwen met een meer HCG in het bloed, bijvoorbeeld door een meerlingzwangerschap, vaker misselijk zijn en overgeven. 

Tijdens de eerste periode van je zwangerschap maak je ook meer oestrogeen en progesteron aan. Dit zijn de hormonen die ervoor moeten zorgen dat de zwangerschap intact blijft. Deze hormonen kunnen ook misselijkheid veroorzaken. 

De eerste periode van je zwangerschap ben je ontzettend vermoeid. Je kunt je niet voorstellen hoe dit voelt, als je niet zwanger bent geweest. Deze vermoeidheid draagt ook bij aan je misselijkheid. Eet je weinig door de misselijkheid, dan wordt de vermoeidheid weer erger. Op deze manier houdt het elkaar in stand. 

Je bent gevoeliger voor geuren tijdens je zwangerschap, veroorzaakt door de snelle stijging van het hormoon oestrogeen. Je kunt hierdoor een afkeer ontwikkelen voor voeding met een sterke geur en misselijk worden alleen al bij het zien van eten. 

Andere factoren die het risico op zwangerschapsmisselijkheid vergroten zijn:

  • Erfelijkheid (je zus of moeder had veel last van misselijkheid tijdens de zwangerschap

  • Misselijkheid tijdens een eerdere zwangerschap 

  • Een zwangerschap op jonge leeftijd

  • Je had voor de zwangerschap last van migraine

  • Tijdens het gebruik van de pil was je misselijk

  • Overgewicht

  • Stress

Wil je meer lezen over zwangerschapsmisselijkheid? Kijk dan hier: Zwangerschapsmisselijkheid

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s
Vorige
Vorige

Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsmisselijkheid

Volgende
Volgende

Vanaf wanneer ontstaat zwangerschapsmisselijkheid?