Wat is zelfzorg?

Zorg jij wel goed voor jezelf? Heeft iemand deze vraag wel eens aan je gesteld? Waarschijnlijk wel. Zelfzorg is een ‘hip’ begrip geworden afgelopen jaren. Zeer terecht want zorgen voor jezelf is heel belangrijk. Toch wordt het begrip te pas en te onpas gebruikt, vaak geheel uit de juiste context gehaald, vooral in reclames. Koop dit matras en slaap beter, neem deze vitaminepillen voor meer energie en neem dit sport abonnement en voel je fit. Natuurlijk, een gezonde leefstijl hoort erbij als je goed voor jezelf zorgt. Toch is zelfzorg veel meer dan dat!

Zelfzorg

Ik spreek regelmatig met moeders over zelfzorg. Ik merk dat veel vrouwen hierbij terugvallen in activiteiten die zij ondernemen om tot rust te komen of om even te ontladen. Denk hierbij aan een warme douche, chocolade eten of een massage. Mooie voorbeelden die zeker ook bij zelfzorg passen. Toch denk ik dat echt zorgen voor jezelf een stuk verder gaat. Het is meer dan even ontspannen, jezelf verzorgen of een momentje genieten. 

‘Zorgen voor jezelf is je leven zo inrichten dat jij voldoet aan jouw behoeftes.’ 

Behoeftes van een moeder

Om je leven in te kunnen richten naar jouw behoeftes, is het belangrijk om een aantal belemmerende overtuigingen aan de kant te zetten. 

  • Het is egoïstisch om mijn behoeftes op de eerste plaats te zetten

  • Ik heb geen tijd om…..

  • Ik heb geen energie om…..

  • Ik moet eerst nog…..

  • Wat zal mijn partner ervan zeggen…. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Echt zorgen voor jezelf start met het ontdekken van wat jij echt wil. 

Natuurlijk wil je de beste moeder voor je kinderen, een liefdevolle partner voor je man en een goede dochter van je moeder zijn. Maar wil jij ook echt de beste versie van jezelf zijn? Dan is het belangrijk dat je je leven zo inricht dat er voldoende ruimte is voor andere behoeftes. Denk hierbij aan een ruimte voor zelfontwikkeling, een sociaal leven en ontspanning. Vaak zijn dit de eerste behoeftes die opzij worden geschoven door moeders. Het kost immers tijd en energie die je niet ergens anders in kunt stoppen. Dit geeft een schuldgevoel, het gevoel dat je de ander tekort doet. De werkelijkheid is vaak echter anders. Het geeft je juist een goed gevoel en energie om het moederschap aan te kunnen. Jij zit lekker in je vel en jij staat veel relaxter in het moederschap. Een geluk voor je kinderen. Ondanks dat je misschien wat minder aanwezig bent, genieten zij veel meer van de tijd die jullie samen hebben. 

‘Wist je dat: uit onderzoek blijkt dat een goede band met je kinderen vooral ontstaat door de kwaliteit van de tijd die je samen doorbrengt, niet door de kwantiteit. Mits de kinderen in goede handen zijn op het moment dat jij er niet bent.’

Mama in balans

Natuurlijk moet je een nieuwe weg in vinden in je behoeftes, zodra je moeder bent. Je kunt niet alles blijven doen wat je altijd deed. Het is vooral belangrijk om deze aspecten niet te verwaarlozen. Het gaat om een juiste balans tussen je zorgtaken, je werk en jezelf. Maak bewust tijd voor zelfontwikkeling, je sociale leven en ontspanning. 

Ga voor een uitdagende baan of studie, spreek regelmatig met je vriendinnen af en neem voldoende me-time. 

Zelfzorg in de kraamtijd

In de eerste maanden van het moederschap is dit misschien nog wat lastig. Je bent nog met verlof en gebonden aan je kindje. De nieuwe, steeds veranderende situatie met een baby maakt het lastig om ook voor jezelf te kiezen. Het is een puzzel om je oude gewoontes of nieuwe gewoontes in te passen. De onderstaande tips helpen je om ook in de kraamtijd goed voor jezelf te zorgen. 

Tips voor zelfontwikkeling in je kraamtijd:

  • lees vakliteratuur of interessante boeken

  • luister naar een podcast

  • houd een dagboek bij

  • volg een online cursus

Tips voor sociale contacten in je kraamtijd:

  • kraambezoek genoeg, maar daar zit je niet altijd op te wachten. Verspreid het bezoek zoals het voor jou goed voelt

  • plan een date night met je partner, inclusief oppas

  • spreek met een vriendin af zonder kinderen

Tips voor ontspanning in je kraamtijd:

  • ga het huis uit alleen, zonder je baby

  • postpartum massage

  • neem een warm bad

Gezonde leefstijl

Zelfzorg en een gezonde leefstijl. Beide begrippen worden vaak in een adem genoemd. Een gezonde leefstijl is zeker ook onderdeel van goede zelfzorg. Jouw leefstijl bepaald immers jouw fitheid, energie en welzijn. 

Voldoende slapen, gezonde voeding, voldoende bewegen en tijd voor ontspanning zijn de 4 elementen van een gezonde leefstijl. Alle 4 verdienen ze een plekje in jouw zelfzorg. Een uitdagingen die veel moeders graag aan willen gaan. Maar ook een uitdaging die vraagt om planning, bewuste keuzes maken en wilskracht. Het is heel makkelijk om te weinig te slapen, op de bank te ploffen zodra je kinderen eindelijk slapen en een snelle, minder gezonde maaltijd op tafel te zetten. Na een lange dag met je kinderen is de kans groot dat de wilskracht ontbreekt om je aan je goede voornemens te houden. 

Wilskracht kun je trainen: 9x krijg meer voor elkaar door meer wilskracht

Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Tips voor een gezonde leefstijl voor moeders

Maak het jezelf makkelijker door bewuste keuzes te maken. 

  1. Gebruik vaker de fiets als vervoersmiddel, wandel naar een afspraak en neem de trap. Onbewust beweeg je zo stukken meer gedurende de dag. 

  2. Bestel je boodschappen online, zo voorkom je impulsaankopen en wordt je gedwongen om je maaltijden vooruit te plannen. Gezonde keuzes zijn zo makkelijker gemaakt en je bespaart tijd. 

  3. Leer je kinderen zelfstandig in te slapen. Dit helpt je aan een korter slaapritueel en betere nachten. Wat meer tijd voor jezelf en een betere nachtrust voor jou betekent. 

  4. Sport samen met een trainer, alleen of in een groep. Commitment zorgt dat je minder snel een training overslaat. Of kies voor een online workout, zo kun je trainen wanneer het jou uitkomt. 

  5. Laat je helpen bij klusjes die je veel moeite, tijd of energie kosten. Denk aan hulp in de huishouding, een tuinman of glazenwasser. Kies bewust waar jij hulp bij kunt gebruiken. Als jij het heerlijk vindt om in de tuin te werken, blijf dit lekker doen. Maar als jij er gewoonweg niet aan toekomt om de ramen te wassen, dan is het een goed idee om iedere 3 maanden een glazenwasser te laten komen. 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms
Vorige
Vorige

Review ‘De eerste 1000 dagen’ - Tessa Roseboom

Volgende
Volgende

Baby’s ontwikkeling