Baby’s ontwikkeling

Het eerste jaar van je baby zit vol nieuwe mijlpalen. Het eerste lachje, de eerste tandjes, leren omrollen en kruipen. Je baby’s ontwikkeling gaat razendsnel. Leuk om bij te houden en een goede reden om trots te zijn. De vergelijking met andere baby’s wordt ook snel gemaakt. ‘Mijn kindje sliep door met 8 weken’ en ‘mijn kleindochter liep met 11 maanden’. Goed bedoelde opmerkingen, maar ook opmerkingen die een moeder onzeker kunnen maken. Hoe ga jij hiermee om?

Mijlpalen van een baby

De ontwikkeling van ieder kind is anders. De groei, de motorische ontwikkeling en de mentale ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen zich naar interesse en met zelfvertrouwen. Het vergelijken van jouw kindje met dat van je vriendin, heeft hierbij weinig zin. Net zo goed als je je jongste kind niet kunt vergelijken met je oudste kind. Niet in de minste plaats, omdat de ontwikkeling op jonge leeftijd vaak helemaal niets zegt over de kansen voor je kind op oudere leeftijd. Een snelle loper heeft niet direct talent of ambities om een topsporter te worden.

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Consultatiebureau

De focus op de groei en ontwikkeling van je baby wordt gevoed door de bezoeken aan het consultatiebureau. Hier ligt de focus op de normen van het gemiddelde. Een afwijking van het gemiddelde wordt extra in de gaten gehouden. Terwijl dit in de meeste gevallen helemaal geen probleem geeft voor de ontwikkeling en de kansen van je kindje. 

Het consultatiebureau doet goed werk als het gaat om het signaleren van ‘echte’ problemen. Denk hierbij aan kinderen die minder goed zien of een motorische afwijkingen hebben. Ook is het goed dat ze een rol hebben in de begeleiding van de opvoeding en een signaleringsfunctie als het gaat om een veilige omgeving om op te groeien. Toch kan de focus op de gemiddelden een negatief gevoel bij ouders achter laten. Want als je kindje niet zwaar genoeg is, wordt er al snel een kinderarts ingeschakeld. Ook als je kindje goed eet en heel beweeglijk en actief is. Of wordt je kindje naar de fysiotherapeut gestuurd omdat het niet kruipt maar al wel probeert te lopen. Ja het is beter voor de hersenontwikkeling om ook te leren kruipen. Maar volgens mij kun je prima opgroeien als je eerst gaat lopen. Het kan niet anders dan dat je hier als moeder onzeker van wordt. ‘Ben ik wel een goede moeder?’ of ‘is er iets aan de hand met mijn kind?’

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Internet en apps

Veel moeders raadplegen het internet of houden de ontwikkeling van hun baby bij in een app. Ook dit voedt de onzekerheid vaker dan dat het goed doet. Want wat doet het met jou als je overal leest dat kindjes van 4 maanden meestal doorslapen, maar jouw baby van 8 maanden nog steeds een nachtbraker is? En hoe voel jij je als je borstvoeding geeft 8x per dag, terwijl je overal leest dat de meeste kindjes al op 5 voedingen zitten? Ik ging twijfelen aan mezelf. Vroeg me af waarom het bij mij anders liep. De gebroken nachten en vele voedingen waren op zichzelf al zwaar, fysiek en mentaal. De twijfels en onzekerheden maakte het mentaal nog veel zwaarder.

De informatie die je kunt vinden is natuurlijk goed bedoeld, maar ook nu gebaseerd op gemiddelden. En welke kinderen zijn er gemiddeld? Geen een! Ieder kind is uniek en heeft een eigen ontwikkelingstempo en behoeftes. Als je de informatie op deze manier leest, dan is het helemaal prima. Vind je dit lastig? Focus je dan liever op de ontwikkelingen die je kindje laat zien en ben hier trots op. 

Strijd om de snelle ontwikkeling

Een snelle ontwikkeling wordt vaak gezien als een topprestatie. Niet zozeer tussen ouders, maar vooral gevoed door de omgeving. Denk aan trotse grootouders en de nieuwsgierige buurvrouw. Trots mogen we zijn op de prestaties van onze kinderen. Als je kijkt naar de ontwikkeling die een baby doormaakt in het eerste levensjaar. Wow, zo’n grote sprongen maken we de rest van ons leven niet meer. Een strijd is hiervoor helemaal niet nodig. Iedere gezonde baby maakt mega grote stappen. Welke dat zijn en welke als eerste komt? Dat maakt toch helemaal niet uit!

Prestatiecultuur

Gelukkig hebben we in Nederland geen grote prestatie cultuur, in tegenstelling tot vele andere landen. Wij vinden het vaak veel belangrijker dat onze kinderen lekker in hun vel zitten. Ook met een langzame ontwikkeling heb je voldoende kansen in het leven. Het is daarom helemaal niet nodig om je kindje te vergelijken met andere kinderen. Focus je op de mijlpalen van je kindje, moedig je kindje aan en stimuleer je kindje om interesses verder te ontwikkelen. 

Dit start al bij je baby’s ontwikkeling, maar dit geldt ook voor de ontwikkeling van je kind in bijvoorbeeld de puberteit. Vier de mijlpalen en kijk regelmatig terug naar waar je vandaan komt. Zo zie je veel duidelijker de groei die je kind doormaakt. Het geeft jou en je kind een goed gevoel om stil te staan bij deze groei, fysiek en mentaal. Goed voor het zelfvertrouwen, wat de basis is voor een gezonde ontwikkeling. 

Vier je baby’s mijlpalen met mijlpaalkaarten. 

Ontwikkelingsgerichte doelen

Het is prima om hierbij doelen te stellen, samen met je kind als het ouder wordt. Kijk hierbij naar de interesses van je kind. Zo wil mijn oudste graag leren lezen en de jongste zindelijk worden. Beide hebben een kaart waarop ze een sticker plakken als ze weer een stap hebben gezet in het leerproces. Zo maken we de groei inzichtelijk en stimuleren we ze om te leren, wat ze graag willen kunnen. Hierbij is het niet belangrijk hoe lang het duurt voor ze de nieuwe vaardigheid onder de knie hebben. De focus ligt op het leerproces. Stappen maken richting een zelf gekozen doel, motiveert om door te zetten. 

Als ouders gebruiken wij deze methode ook om nieuwe gewoontes op te bouwen. Leren mediteren, dagelijks mobiliteitsoefeningen doen of een leerzaam boek lezen. Wij laten graag zien dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen, dat je hiervoor door moet zetten en dat fouten maken bij het leerproces hoort. 

Vorige
Vorige

Wat is zelfzorg?

Volgende
Volgende

Review ‘Baby’s onder stress’ - Diana de Koning