Review ‘Baby’s onder stress’ - Diana de Koning
Een boek over stress tijdens de zwangerschap. Een onderwerp dat mij interesseert. De invloed van stress op zwangerschapskwaaltjes en de ontwikkeling van de baby wordt nog te vaak onderschat. Diana de Koning schreef een boek over dit onderwerp, vooral gericht aan de professionals in de zorg rondom de geboorte. Een goede zaak. Ik las haar boek. Het gaf mij veel nieuwe inzichten.
Gezonde leefstijl
Dat roken en alcohol niet verstandig zijn tijdens je zwangerschap, dat is algemeen bekend. De meeste zwangeren houden zich prima aan de richtlijnen hieromtrent. Net als gezonde voeding tijdens de zwangerschap ineens heel belangrijk wordt gevonden door veel aanstaande moeders.
Terecht overigens, de gifstoffen in sigarettenrook, alcoholische dranken en ongezonde voeding, zijn stressoren voor je lichaam. Ze beïnvloeden je hormoonhuishouding en daarmee de groei van je baby en de zwangerschapsklachten die je kunt ervaren.
In ‘Baby’s onder stress’ spreekt Diana niet zozeer over deze fysieke vorm van stress. Stress wordt door haar omschreven als het mentale stress en heftige emoties. Met name langdurige stress, waarbij je continu prikkelbaar, angstig, boos of overweldigd bent. Dit verhoogd het hormoon cortisol, net als fysieke stress overigens.
Cortisol tijdens de zwangerschap
Diana beschrijft uitgebreid wat de effecten van een verhoogd cortisol level tijdens de zwangerschap en na de geboorte voor de baby kunnen zijn. Aangezien de eerste 1000 dagen, van conceptie tot 2 jaar, heel belangrijk zijn in de ontwikkeling van een kind, is het heel leerzaam om dit gedeelte van het boek door te nemen. Het drukt je met je neus op de feiten. Chronische stress kun je maar beter voorkomen dan genezen.
Een mooi inzicht wil ik hier nog even met je delen. De blauwdruk van de genen van een baby ligt nog niet vast. De eerste 1000 dagen heb je hier heel veel invloed op. Foetussen slaan alle ervaringen in de baarmoeder op, goede en slechte. Hiermee wordt de baby geprogrammeerd om gevoeliger te zijn voor bijvoorbeeld overgewicht of hart -en vaatziekten. De gevoeligheid van de ouders en speelt hierbij geen rol, het stresslevel tijdens de zwangerschap (fysiek en mentaal) zeer zeker wel!
Stress in de kraamtijd
Niet alleen tijdens de zwangerschap heeft stress van de moeder direct invloed op haar kindje. Ook in de kraamtijd is dit het geval. Baby’s reageren heel sterk op de gemoedstoestand van hun moeder. Een ontspannen moeder maakt makkelijker contact, wat de band versterkt. Is de moeder heel gespannen, dan is er een grotere kans dat haar kindje het stempel huilbaby krijgt.
Begeleiding van de moeder
Na de uitleg over de invloed van stress gaat Diana de Koning verder met tips om stress te signaleren en de moeder te ondersteunen. Onder het mom van ‘je kunt meer doen dan dat je denkt’. Dit is zeker waar. Veel moeders zijn niet open over de stress die ze ervaren. Stress is een taboe. Wij Nederlanders zijn gewend om niet te zeuren, gewoon te doen. We willen het perfecte plaatje hoog houden. Niet laten zien dat we het niet aan kunnen. Anderen doen het immers ook. Toch blijkt steeds vaker dat de zwangerschap en het moederschap niet eenvoudig is. Het wordt tijd dat we dit taboe doorbreken. Professionals in de geboortezorg kunnen daarbij erg waardevol zijn. Stel vragen over het welzijn van de moeder en let op signalen dat het niet goed gaat. Alleen al een luisterend oor geven, kan voor opluchting en minder stress zorgen.
Obstakels in de geboortezorg
Diana gaat verder met de vele hobbels en obstakels die zij ziet in de geboortezorg. Voor mij niet heel relevant. Het is vooral een oproep tot reorganisatie van de huidige structuur. Ze heeft gelijk met het statement dat ze wil maken, maar of dit boek hiervoor de uitgelezen plek is? De gemiddelde verloskundige of kraamverzorgende, voor wie dit boek toch is bedoeld, kan niet zoveel met deze informatie, beleidsmakers daarentegen wel.
Oplossingen
Gelukkig komt ze hierna wel met oplossingen. Al ligt de focus hierbij weer vooral op een reorganisatie en herdefinitie van de taken van een kraamverzorgende en verloskundige.
Ik heb het afgelopen jaar veel kraamverzorgende mogen spreken in mijn onderzoek. Ik zie verschillende veelbelovende initiatieven in deze wereld, met name bij de kleinere organisaties en de zelfstandigen. De grote organisaties hebben echter nog een grote slag te slaan, zeker als het gaat om de bewustwording bij de kraamverzorgenden zelf. Gebrek aan tijd en geld zorgt dat ik op dit moment niet zie hoe dit op korte termijn gaat veranderen.
Ik zie meer in het focussen op de fysieke stressoren, welke door Diana worden onderbelicht. Zij is van mening dat hier voldoende aandacht voor is. Toch zie ik vaak dat fysieke stressoren veel energie kosten, waardoor de mentale weerbaarheid afneemt. Dit zorgt tezamen voor een chronische stress. Vrouwen die voldoende bewegen, gezond eten en op tijd ontspannen kunnen veel meer aan, ook mentaal. Dit zouden verloskundigen veel meer mee moeten nemen in hun begeleiding, preventief bij alle vrouwen. Al dan niet in samenwerking met specialisten op dit gebied. 70% van de depressieve klachten kan hiermee voorkomen worden. Voor de andere 30% zijn andere interventies nodig.
Diana de Koning heeft goed werk gedaan met haar boek. Het opent de ogen van professionals. Het geeft de professionals een leidraad om actie te ondernemen. Voor de zwangeren zelf is het misschien wat te diepgaand. Toch geven, vooral de eerste hoofdstukken, handvatten om bewuster met stress om te gaan. Het geeft aanknopingspunten om met werkgevers in gesprek te gaan over de werkbelasting. En het maakt vrouwen bewust van de invloed die zij zelf hebben.
Zelf ‘Baby’s onder stress lezen? Bestel het hier: Zwangerschapsboeken & Moederschap boeken — Best9Moms