Stress verminderen, hoe dan?

Het moederschap is een uitdaging. Vaak leuk maar ook vol stressvolle momenten. Op zich is dit natuurlijk geen probleem. De uitdaging zit meer in het combineren van je werk, met het moederschap en het creëren van ruimte om te ontladen van de stress. Kortdurende stress is immers helemaal niet erg. Het maakt je scherp en creatief in het vinden van oplossingen. Langdurige stress heeft echter een tegengesteld effect. Het maakt je onzeker, het blokkeert je en het wordt steeds lastiger om in actie te komen. De juiste acties kunnen je helpen om dit voor te zijn. 

Stress verminderen

De eerste uitdaging is het voorkomen van langdurige stress. De juiste acties zorgen dat je stress voor bent. De tweede uitdaging is het verminderen van de duur van stress. De manier waarop jij met stress omgaat speelt hierbij een rol. Een positieve groeimindset helpt je hierbij. 

  • Neem verantwoordelijkheid voor je uitdagingen, leg het niet bij een ander neer. 

  • Accepteer je fouten en zoek naar manieren om jezelf te verbeteren en te groeien. 

  • Focus je vooral op al het positieve dat je hebt bereikt.

  • Verzet je niet tegen de situatie, accepteer en kijk hoe je het meeste uit de situatie kunt halen. 

  • Heb zelfcompassie! 

Zelfzorg

Even terug naar het voorkomen van langdurige stress. Zorgen voor jezelf speelt hierbij een grote rol. Stresshormonen als cortisol kun je beïnvloeden door beweging, voeding, slaap en ontspanning. 

Voldoende momenten in je dag of week waarin je aandacht besteed aan jouw energie en welzijn helpen je om het stressvolle leven van een moeder aan te kunnen. Het geeft je de ruimte om te werken aan je fysiek gezondheid en daarmee je energie. Het geeft je de ruimte om de prikkels uit je drukke leven te verwerken en daarmee je mentale welzijn te verbeteren. 

Stress verminderen, wat werkt voor jou?

Hoe je stress verminderd is helaas geen vast recept, het is heel persoonlijke. Voor de een zal een flinke workout werken, de ander heeft veel meer baat bij een massage of een dagje sauna. Het is aan jou om uit te vinden wat voor jou werkt. 

Gevoel van controle

Bij de keuze voor een zelfzorg activiteit is het belangrijk dat jij het gevoel hebt zelf controle te hebben over de activiteit. Jij moet zelf de activiteit kunnen vormgeven. Daarnaast wil je graag vooraf weten wat er gaat gebeuren, de activiteit moet voorspelbaar zijn. En deelname aan de activiteit moet vrijwillig zijn, jij moet vanuit jezelf gemotiveerd zijn om de activiteit te gaan doen. 

Ga je bijvoorbeeld sporten omdat je weet dat het goed voor je is, maar vind je het eigenlijk verschrikkelijk. Je werkt hiermee wel aan de gezondheid van je lichaam, maar het zal je stresslevel niet verminderen. Hormonaal heeft het juist een tegengesteld effect. De aversie die je voelt tegen het sporten, levert je alleen maar extra stress op. De positieve hormonen die vrij zouden moeten komen tijdens de activiteit kunnen hier niet tegenop. 

Ditzelfde geldt voor een massage van iemand waar je geen fijn gevoel bij hebt. Hoe goed deze persoon ook kan masseren, jij blijft gespannen. Van een relaxmoment is hierbij geen sprake meer. 

Zoektocht naar ontspanning

Het is voor jou een zoektocht naar ontspanning, om stress te verminderen. Dit wil echter niet zeggen dat je sport nooit leuk kunt gaan vinden, als je hier een aversie tegen hebt. Beperkende overtuigingen, negatieve ervaringen of gewoon niet de juiste sport hebben gevonden, het kan je allemaal in de weg staan. Door hier actief mee aan de slag te gaan, kun je een andere mindset creëren en een manier vinden om wel in beweging te komen, op een manier die bij jou past en waarbij jij je lekker voelt. 

Ook voor gezonde voeding kun je dit toepassen. Ongezonde voeding is vaak makkelijk te verkrijgen, smaakt goed en kost weinig moeite om klaar te maken. Allemaal voordelen, waarbij het moeite kost om je er overheen te zetten. Maar voel jij je hier ook echt goed bij?

Stressvrij moederschap

Een stressvrij moederschap bestaat niet. Toch kun jij het jezelf wel een stuk makkelijker maken door bewuste keuzes te maken. Je hoeft echt niet alle ballen hoog te houden. Kies eens bewust om iets niet te doen en kijk wat dit met je doet. Meer ruimte in je agenda, meer ontspanning en minder stress. Neem de tijd om wat je doet wel goed te doen. Ook dit geeft rust. 

Als moeders zijn wij gewend of wordt er van ons verwacht dat wij het gezin draaiende houden. Vaak ontstaat dit ook op een natuurlijke manier. Toch hoeft dit niet de ideale weg te zijn. Heb jij al eens met je partner gesproken over de ideale taakverdeling? Of heb jij al eens nagedacht welke taken jullie zouden kunnen uitbesteden? Denk aan hulp in de huishouding, een oppas of een boodschappenservice. 

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan: The Motherhood Complex.

Besef vooral dat voor iedere moeder, voor ieder gezin, een weg is die werkt. Besef je ook dat deze weg waarschijnlijk anders is dan die van je beste vriendin, de buurvrouw of je moeder. Het kan geen kwaad om ervaringen te delen en tips uit te wisselen. Dit kan je juist heel erg helpen. Zie dit niet alleen niet als dé manier waarop het moet. Jezelf vergelijken met anderen, het willen voldoen aan verwachtingen van anderen en het perfecte plaatje nastreven, het gaat je stress zeker niet verminderen! 

Vorige
Vorige

Review ‘Baby’s onder stress’ - Diana de Koning

Volgende
Volgende

Interview Franke van Hoeven - Ik denk dat ik het wel kan