Review ‘De eerste 1000 dagen’ - Tessa Roseboom

De 1e 1000 dagen, het belang hiervan wordt steeds duidelijker. De eerste 1000 dagen, van conceptie tot en met het tweede levensjaar. Tessa Roseboom legt in haar boek uit waarom deze periode van grote invloed is op de ontwikkeling en gezondheid tijdens de rest van het leven van een kind. Vanuit verschillende perspectieven en wetenschappelijk onderzoek beschrijft zij wat we kunnen doen om een baby de beste start te geven. 

Gezonde start

Een gezonde start voor je kindje begint met een gezonde leefstijl voor de conceptie. Dit betreft dus niet alleen mama, maar ook papa. Stoppen met roken, een gezond gewicht en een veilige stressvrije omgeving. Het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van de toekomstige baby. 

Vooral het besef dat je de genen van je kindje gunstig kunt beïnvloeden, door jouw levensstijl voor de zwangerschap, zal voor velen een nieuw inzicht zijn. Tessa Roseboom legt dit haarfijn uit. Gunstige genen betekent immers een lager risico op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Jij hebt hier invloed op, ongeacht je leefstijl in de jaren vooraf.

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Gezond zwanger zijn

Wat ik wel mis in dit verhaal is de invloed van je leefstijl tijdens je zwangerschap. De genen van je kindje zijn ook dan beïnvloedbaar. Tessa spreekt van de invloed van een gezonde leefstijl vooraf. Bijvoorbeeld afvallen voor je zwangerschap, geeft je kindje meer kans op een gezond gewicht op latere leeftijd. Dit is natuurlijk waar. Maar ook de vrouwen bij wie dit niet gelukt is, kunnen tijdens de zwangerschap nog steeds veel doen. Heb je overgewicht, maar eet je gezond en beweeg je voldoende tijdens je zwangerschap? Blijft hierdoor je stofwisseling (bloedsuiker) stabiel? Dan geef jij nog steeds gezonde genen door aan je kindje. 

Lees meer: Bescherm je baby tegen obesitas: sport tijdens je zwangerschap

Perspectieven op een gezonde start

Vanuit de gezonde start beschrijft Tessa Roseboom de oorzaken en gevolgen vanuit verschillende perspectieven. Van een uitgebreide les biologie, gaat ze naar lessen die we kunnen leren uit het verleden, zoals de hongerwinter in de tweede wereldoorlog. 

Daarbij wijdt ze ook een heel hoofdstuk aan de gevolgen van een geboorte vanuit een IVF behandeling. Het merendeel van de kinderen komt gezond ter wereld. Op het eerste gezicht lijkt hier niets mis mee. Als er verder wordt gekeken lijken er wel subtiele verschillen te zijn. Zoals een hogere bloeddruk of een mindere hartfunctie. Of dit op de lange termijn gevolgen heeft voor de gezondheid is nog niet bekend. Al lijkt het er wel op dat de verminderde vruchtbaarheid van de ouders, vaak wordt doorgegeven. 

Medische perspectief op de eerste 1000 dagen

Het medisch perspectief bespreekt ze hierna uitgebreid, van verloskundige tot kinder- en volwassen geneeskunde. Hierin volgt Tessa Roseboom de ontwikkeling van het kind, startende in de baarmoeder, gevolgd door jonge kinderjaren naar het volwassen leven. Ze gaat in op het belang van een goede start voor deze fase in het leven. 

Langzaamaan wordt steeds duidelijker wat de impact van de eerste 1000 dagen op het leven van een mens kan zijn. Niet alleen in de kraamtijd en baby periode, maar ook in het volwassen leven. 

Preventieve zorg

De huidige zorg voor de baby start vaak pas rond de 12 weken zwangerschap. Het einde van het 1e trimester, de periode dat de baby in basis af is. De organen zijn immers al aangelegd. Eigenlijk is dit zonde, want de invloed van de leefstijl van mama (en ook papa) is voor deze periode al heel groot. ‘De eerste 1000 dagen’ draagt bij aan de bewustwording hiervan. En staat vol tips om de zorg te verbeteren, zodat een baby een betere start kan ervaren. Vooral op het gebied van voeding, roken, drinken en medicatie is ruimte voor winst in de periode voor conceptie. Met name de vader moet hierin ook meegenomen worden. Zijn invloed wordt nog te vaak vergeten. 

Maatschappelijk perspectief

Tessa Roseboom sluit af met het maatschappelijk perspectief. Het wordt duidelijk dat naast de biologische factoren ook de omgeving een belangrijke rol speelt. Denk aan financiële middelen, woonomstandigheden en opleidingsniveau. Tessa bespreekt dit onder andere op wereldniveau. Dit laat weer eens zien hoe goed wij het hier eigenlijk voor elkaar hebben. De plek waar je geboren wordt, heeft echt een grote invloed op jouw kansen. Gelukkig is er wel een mogelijkheid om hieraan te ontsnappen. De leefstijl en leefomstandigheden van je moeder tijdens de zwangerschap, hebben hier een grote invloed op. Dit staat los van de omstandigheden voorafgaand aan de zwangerschap. Zoals eerder gezegd, een moeder met overgewicht hoeft dit niet door te geven aan haar kinderen, als zij haar bloedsuiker onder controle heeft tijdens de zwangerschap. 

Leefstijl zwangerschap

In ‘de eerste 1000 dagen’ wordt, naast de sociale-economische status, vaak gesproken over de invloed van een gezonde leefstijl op de ontwikkelingen in de eerste 1000 dagen. Onderwerpen die worden besproken zijn voeding, roken, alcohol en medicijn gebruik. Wat mij betreft mag in de rijtje ook bewegen en sport, ontspanning en slaap niet ontbreken. Uiteindelijk is het vooral het stresslevel in je lichaam dat bepaald hoe gezond jij bent en wat je aan je kindje doorgeeft. Sociaal-economische factoren spelen hierbij een grote rol, maar ook het complete plaatje van leefstijlfactoren. 

Wat kun je dan zelf doen?

Heb je een kinderwens of ben je zwanger? Je sociaal-economische status is op korte termijn niet altijd te beïnvloeden. Zoek ondersteuning als je stress ervaart op dit gebied. Een verloskundige kan je prima doorverwijzen. Hulp vragen is geen falen, je maakt het jezelf en je kindje alleen maar een beetje makkelijker. 

Veel meer invloed heb je op je leefstijl. Voldoende slapen, bewegen, gezond eten en ontspannen, allemaal factoren waar jij mee aan de slag kunt. 

De eerste 1000 dagen

Een boek vol met waardevolle inzichten. Iedere zorgverlener rondom de geboorte zou hiervan op de hoogte moeten zijn. Of dit boek ook geschikt is om te lezen voor de zwangere zelf? Ik vraag het me af. Ik denk dat dit informatie is die je moet horen van je verloskundige of gynaecoloog. Vooral de stressvolle moeder of de moeder met een ongezonde leefstijl zou vanuit deze kennis begeleiding verdienen. Tessa Roseboom geeft mooie tips om de zorgverlening hierop aan te passen. Hopelijk gaan we hier in de nabije toekomst meer van horen. 

Wil jij ‘De eerste 1000 dagen’ ook lezen? Je bestelt het boek hier: De eerste 1000 dagen - Tessa Roseboom.
Vorige
Vorige

Interview: Lotte - Gezond Weekmenu

Volgende
Volgende

Wat is zelfzorg?