Review: Het grote opgroeiboek baby’s

Een boek speciaal voor nieuwe ouders. Een boek vol met basistips voor de eerste 100 dagen. Het boek beloofd een coach te zijn voor de eerste 3 maanden met je baby. Boordevol handige tips, feiten en weetjes om een gezonde basis te leggen voor jezelf en je baby. Geschreven door 2 experts met meer dan 25 jaar ervaring in de preventieve gezondheidszorg. Dat klinkt interessant! Ik ben er eens goed voor gaan zitten. 

Het grote opgroeiboek

Ik kreeg het boek uit handen van Gina Tiemessen, een van de schrijfsters.

Basistips

De eerste 100 dagen oftewel 3 maanden met je baby, een heftige periode waar je met een goed gevoel op terug wilt kijken. Het grote opgroeiboek neemt je mee vanaf de kraamweek tot je weer aan het werk gaat. De gehele periode komt uitgebreid aanbod. 

Het boek is toegankelijk en makkelijk geschreven. Het staat vol met lijstjes tips over specifieke onderwerpen. Super fijn om tijdens de laatste periode van je zwangerschap alvast door te lezen en om erbij te pakken na je bevalling als je een specifieke vraag hebt. 

De basis tips zijn een mooie leidraad voor de zorg en verzorging van je baby. Hierbij wordt wel uitgegaan van de standaard adviezen die je bij iedere verloskundige, kraamverzorgende of consultatiebureau zou kunnen krijgen. Ik mis hierin nog veel tips uit bijvoorbeeld de natuurlijke zorg of grootmoeders tips. Het blijft bij de gangbare basisinformatie die je op veel plekken kunt krijgen, alleen dan gebundeld in een overzichtelijk boek. 

Kraamtijd

Het boek geeft een mooie realistische beschrijving van de kraamtijd. Laat je lekker verwennen door de kraamzorg en je partner. De rol van de partner wordt duidelijk weergegeven. Hier mag wat mij betreft nog wel meer nadruk op liggen. Je doet het echt met z’n tweeën. Wil jij echt de ruimte krijgen voor je fysieke en mentale herstel, dan heeft je partner hier een grote rol in. 

De rol van de kraamverzorgende wordt als heel belangrijk gezien. Dit is zeker terecht. Een goede ervaring is wel heel afhankelijk van de kraamverzorgende. De keuze voor de kraamzorg is hierbij erg belangrijk, deze stap wordt helaas overgeslagen. Weet ook dat je om een andere kraamverzorgende mag vragen, als deze niet aan jouw wensen voldoet. Hierbij gaat het vooral om de mentale ondersteuning. Praktisch zijn kraamverzorgende meestal wel prima. Maar met een goede mentale ondersteuning kan ze echt het verschil maken! 

Lees hier meer over de keuze voor een kraamverzorgende: Hoe kies ik mijn kraamzorg

Baby verzorging

De verzorging van je baby komt uitgebreid aanbod, inclusief alle richtlijnen. Super handig, want zo kun jij makkelijk nalezen hoe het ook alweer zat. Welke temperatuur moet het badwater hebben, hoe organiseer ik het badje voor mijn kindje en wat draagt mijn baby bij deze temperatuur? Allemaal vragen die meestal stelt aan je moeder of beste vriendin, maar welke je nu prima zelf kunt opzoeken. Een fijne manier om kleine onzekerheidjes snel de wereld uit te helpen. Het nieuwe moederschap is al spannend genoeg!

Lijstjes

Ik heb zelf niet zoveel met alle lijstjes als het gaat om spullen die je nodig hebt voor de verzorging van je kindje, welke kleertjes je moet hebben en wat er in de luiertas gaat. Deze lijstjes wijken enorm af van wat ik in werkelijkheid heb gebruikt. Zorg dat je een basis hebt voor de eerste weken. Kijk daarna vooral verder wat jij handig vindt en wat je van al het kraambezoek krijgt.

Zo las ik overal dat omslag truitjes en boxpakjes super handig zijn. Ik heb het echt geprobeerd, maar al snel lagen ze bij mij onderin de la. Onhandig en ingewikkeld, daarom heb ik ze nooit meer gebruikt. Probeer het dus eerst even uit, voordat je een la vol aanschaft. 

Wat niemand je vertelt

Een mooie aanvulling op de praktische tips is de rubriek: ‘Wat niemand je vertelt’. Een eerlijk overzicht van vooral fysieke en emotionele ongemakken die ook horen bij het nieuwe moederschap. Jammer dat hier de praktische tips ontbreken. Want wat kun je doen als je last hebt van wisselende stemmingen? En hoe verzorg je zelf je hechtingen? 

Ik mis tips als een handdouche voor het spoelen na de bevalling. Of gekoeld kraamverband welke de gekneusde onderkant heerlijk verzacht. 

En wat dacht je van een coachgesprek met een gespecialiseerd coach over je gevoelens tijdens de kraamweek als het luisterend oor van de kraamverzorgende niet voldoende is?

Aandacht voor de hechting met je baby

Waar ik super enthousiast van word, is de aandacht die er is voor de behoeftes van de baby en het hechtingsproces. Hier mag echt veel meer bewustwording voor zijn. De mooiste tip is het aandacht hebben voor je kindje tijdens het voeden. Het is zo makkelijk om even je telefoon erbij te pakken of de tv aan te zetten. Toch is het zoveel meer waardevol om juist bewust de aandacht bij je baby te hebben. Zie het als een meditatie momentje. Even alleen maar rustig ademhalen en observeren. Een goede manier om te ontspannen, te rusten en om je kindje te leren kennen. 

Meer over de hechting met je baby lees je hier: Waarom hechting met je baby belangrijk is

Jij als moeder

Bij Best9Moms draait het niet zozeer om je baby, maar vooral om jou, de moeder. Wat dit betreft is Het grote opvoedboek een mooie aanvulling op mijn werk. 

Het is mooi om te zien dat Het grote opvoedboek hier ook aandacht aan besteed. Mijn belangrijkste uitspraak, komt ook terug in het boek: ‘Als jij als moeder goed in je energie zit, komt het wel goed met je baby.’

Wat mij betreft draait het hierom in het moederschap. In de laatste hoofdstukken komt zorgen voor jezelf, je relatie, je sociale leven en je werk uitgebreid aanbod. Hierin wordt duidelijk hoe jij het ouderschap vorm kunt geven, op jouw manier. Het is een verkort overzicht van alles wat ik in mijn online coaching uitgebreid aan bod laat komen. Ik ben dan ook erg blij dat hier aandacht voor is. 

Ben jij op zoek naar een boek met praktische tips voor de eerste 100 dagen met je baby? Dan is Het grote opvoedboek een mooie basis. Merk je dat je vastloopt op een van de onderwerpen, dan heb je wel echt verdieping nodig van een expert op dat gebied. Denk hierbij aan een lactatiekundige voor borstvoeding, een pre- en postnataal trainer of bekkenfysiotherapeut voor je fysieke herstel en een mamacoach of trauma consulent voor je mentale en emotionele herstel. 

Ben jij benieuwd naar Het grote opvoedboek? Lees hier waar je deze kunt bestellen!
Vorige
Vorige

Nieuw onderzoek: Fast Food voor je zwangerschap heeft invloed op de gezondheid van je baby

Volgende
Volgende

Mom brain: ben jij ook zo’n warhoofd?