Mom brain: ben jij ook zo’n warhoofd?

Waar heb ik mijn sleutels gelaten? Wat ging ik ook al weer in de badkamer doen? Heb ik vandaag al mijn vitaminen ingenomen? Allemaal heel herkenbare vragen voor zwangere vrouwen en nieuwe moeders. Een gevoel alsof je hoofd vol mist zit. Waarbij je ondertussen hyper gevoelig reageert op je omgeving. Een geluid is al snel te hard en bij de minste of geringste emotie schieten je ogen vol met tranen. De oorzaak: je mom brains.

Veranderingen in je hersenen

Een mom brain wordt veroorzaakt door veranderingen in je hersenen. Met als doel dat jij beter in kunt spelen op de behoeftes van je kindje in de eerste maanden na de geboorte. 

Zo wordt jij gevoeliger voor emoties van anderen. Dit start al tijdens je zwangerschap. Het kan je soms het gevoel geven dat je absoluut niet in een ruimte wilt zijn met een bepaald persoon, omdat deze een negatieve energie uitstraalt. Of dat je veel meer wilt knuffelen met je partner, omdat deze juist een enorme aantrekkingskracht op je heeft. Je gevoeligheid helpt je ook om al tijdens je zwangerschap de verbinding met het kindje in je buik te voelen.

Gevoelige mama

Na je zwangerschap verdwijnt deze gevoeligheid niet. Het helpt je juist om je kindje te beschermen tegen mensen die een negatieve invloed op je kindje kunnen hebben. Het maakt je alerter, zodat je van ieder geluidje wakker wordt en de mogelijkheid hebt om je kindje te helpen waar nodig. Het zorgt voor een band met je kindje, waardoor jij veel beter aanvoelt wat je kindje nodig heeft en makkelijker inspeelt op de behoeftes van je kindje. 

Na enkele maanden wordt deze gevoeligheid gelukkig wel wat minder. Het heeft natuurlijk voordelen, maar het kost ook super veel energie. Energie die je niet ergens anders in kunt steken, waardoor het moederschap een groot deel van je leven overneemt. Op het moment dat jij weer aan het werk wilt of moet, is het fijn om weer meer energie te hebben en minder gevoelig te zijn. 

Weetje: geef je borstvoeding? De kans is groot dat jij langer last hebt van een mom brain. 

Emotionele mama

Ben jij ook veel emotioneler tijdens je zwangerschap of na je bevalling? Dit is heel normaal! Je maakt veel meer hormonen aan, waaronder oxytocine en dopamine, de gelukshormonen. Deze hormonen komen vooral vrij als je naar je eigen kindje kijkt. Dit komt doordat je al een band met je kindje hebt, de hormonen maken deze band alleen maar sterker. Knuffelen met je kindje wordt zo nog fijner!

De emotionele veranderingen zijn terug te zien in de hersenen. Hierin is te zien dat een (bijna) moeder meer empathie, een betere zelfreflectie en de capaciteit heeft om met hogere niveaus van stress om te gaan. Super handig nu je je kindje leert kennen, nieuwe vaardigheden leert en voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Het helpt je om je kindje te lezen, door een goede interpretatie van de gezichtsuitdrukkingen en huiltjes. 

Vasten helpt om je hormonen meer in balans te houden en een mom brain te verminderen. Lees hier meer: Vasten voor vrouwen

De keerzijde van een mom brain

Vergeetachtigheid, verwardheid, minder focus, de mom brain heeft zeker niet alleen maar voordelen. Zo kan het voorkomen dat je bepaalde woorden gewoonweg vergeet, denk aan de naam van een restaurant of een voorwerp wat maar al te bekend is. Dit betekent overigens niet dat je minder slim bent. Je hersenen zorgen voor een hogere gevoeligheid en meer empathie, maar dit gaat wel ten koste van andere functies. Je hersenen worden immers niet groter, maar kunnen wel de focus verplaatsen naar andere gedeelten, die op dat moment belangrijker zijn. De plasticiteit van je hersenen helpt je hierbij. Het emotionele deel wordt actiever, maar daarvoor lever je wel ruimte in van je geheugen.

Plasticiteit van de hersenen: dit betekend dat je hersenen het vermogen hebben om nieuwe verbindingen aan te gaan en te herstructureren. 

Bewuste focus

De mom brain maakt het lastiger om te focussen op meerdere dingen tegelijk of zorgt ervoor dat je juist helemaal geen enkele focus meer hebt. Sommige moeders kunnen zich prima focussen op hun baby, maar vergeten de rest van de wereld (inclusief zichzelf en hun partner). Andere moeders vinden het juist lastig om ergens hun aandacht bij te houden. Zijn ze met hun baby, dan denken ze aan werken. Zijn ze op het werk, dan gaan hun gedachten iedere keer terug naar hun baby. Dit kan verwarrend zijn, het kan zorgen voor een schuldgevoel of een gevoel niet goed genoeg te zijn. Weten dat je mom brain de oorzaak hiervan is, kan een hele geruststelling zijn. 

Mama in balans

Het gebrek aan focus kan zorgen dat je uit balans raakt. Geen taak of rol vervul je naar je eigen tevredenheid en je vergeet al helemaal om voor jezelf te zorgen. Het geeft je het gevoel heen en weer te bewegen tussen twee werelden, de volwassen wereld en de wereld van je kindje, maar ondertussen nergens echt bij te horen. Het kost energie, het zorgt voor een gebrek aan ritme in slaap en voeding, het zorgt ervoor dat jij het gevoel jezelf te zijn langzaam kwijt raakt. 

Bewust aandacht hebben voor jezelf zorgt ervoor dat je meer in balans komt. Het geeft je de tijd om bij te tanken, om alle nieuwe indrukken te verwerken en om creatieve oplossingen voor al je uitdagingen te vinden. Heb bewuste aandacht voor jezelf door te sporten, creatief bezig te zijn, lui in bed te liggen of een avondje helemaal los te gaan tijdens een concert. Doe wat jij nodig hebt, waar jij energie van krijgt. Doe wat je even het gevoel geeft dat je geen mama bent, maar je oude vertrouwde zelf. 

Deze momenten heb je nodig om in balans te blijven. Het geeft je de energie om die leuke, grappige, geduldige, enthousiaste of lieve moeder te blijven die je graag wilt zijn. En dat is wat je kindje ook zo graag wil!

Vorige
Vorige

Review: Het grote opgroeiboek baby’s

Volgende
Volgende

Interview Caroline - Caro B Handmade