Nieuw onderzoek: Fast Food voor je zwangerschap heeft invloed op de gezondheid van je baby

Jouw voeding is belangrijk voor de gezondheid en groei van je kindje tijdens je zwangerschap. Dit is algemeen bekend. De enorme lijsten met voedingsadviezen voor zwangere worden met het jaar langer. Niet voor niets, natuurlijk, maar soms ligt het wel wat genuanceerder. Wat betreft Fast Food zijn de richtlijnen wel duidelijk. Zo min mogelijk tijdens je zwangerschap en in je borstvoedingsperiode. Nieuw onderzoek wijst uit dat Fast Food voor je zwangerschap zelfs al een negatieve invloed kan hebben op je kindje. Hoe zit dit?

Het onderzoek is gepubliceerd in Acta Physiologica. Hier lees je meer over het onderzoek: Fast Food Diet before pregnancy

Fast Food

In dit onderzoek is Fast Food beschreven als voeding met veel geraffineerde suiker en ongezonde vetten. Als voorbeeld worden frisdranken, burgers en friet genoemd. Calorierijke voeding, met weinig voedingswaarde. Misschien niet voor iedereen dagelijkse kost, maar wel iets wat regelmatig op het menu staat. Zeker frisdranken zijn in veel koelkasten niet meer weg te denken. Lukt het tijdens je zwangerschap misschien om hier vanaf te blijven, het kindje in je buik is immers een goede motivatie, voor je zwanger bent is het een stuk lastiger. 

Het onderzoek

In dit onderzoek, gedaan bij muizen, is gekeken naar moeders met een gezond gewicht. Enkele weken voor de zwangerschap wordt gestart met een Fast Food dieet, voor muizen bestaande uit korrels met veel vet en gesuikerde melk. Dit is uniek, aangezien de meeste studies uitgaan van moeders die voor de zwangerschap al overgewicht hebben. 

Voor, tijdens en na de zwangerschap (borstvoedingsperiode) worden verschillende metingen gedaan. Onder andere bloedsuiker, vetpercentage en de gezondheid van de baby’s worden bijgehouden. 

Resultaten

Een van de belangrijkste resultaten was het overlijden van veel muizen baby’s in de periode van borstvoeding, ondanks dat de moeders een gezond gewicht hadden. De oorzaak hiervan leek de kwaliteit van de borstvoeding te zijn, bij muizen met een Fast Food dieet. De melkklieren waren anders ontwikkeld en de melkeiwitten waren anders. Hierdoor was de kwaliteit van de moedermelk minder hoog. 

De moeders bleken daarnaast een vette lever te hebben, wat een groot risico op chronische ziektes betekend en ook de placenta was anders ontwikkeld. 

Het eten van Fast Food voor je zwangerschap, maar ook tijdens en daarna, heeft invloed op de gezondheid van je kindje. Voeding is de basis van groei, is deze van minder hoge kwaliteit dan neemt je kindje dit mee. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. 

Weetje: Een korte periode Fast Food voor je zwangerschap heeft geen invloed op je vruchtbaarheid

Aandacht voor voeding

In de huidige zorg ligt de focus op moeders met overgewicht, niet op de oorzaken van overgewicht zoals voeding. Toch lopen moeders met een ongezond voedingspatroon en een gezond gewicht een even groot of misschien nog wel groter risico dan moeders met overgewicht. Uit dit onderzoek blijkt weer eens dat het voedings- (en ook beweeg)patroon veel belangrijker is dan het gewicht van een moeder. 

Natuurlijk is het makkelijker te meten hoe zwaar iemand is. Toch doe je veel vrouwen hiermee te kort. Het gewicht zegt namelijk lang niet altijd iets over de gezondheid, het voedingspatroon wel. Een vermanend vingertje bij een gezonde vrouw is net zo pijnlijk, als een minder gezonde vrouw te weinig zorg bieden. Het zou goed zijn als hier in de zorg (voor zwangeren) meer aandacht voor is. Je kunt aan de buitenkant immers vaak niet zien hoe gezond iemand is. 

fastfood zwanger
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Tips:

  • Maak je vooral niet druk als je een keer Fast Food eet. Je lichaam kan dit prima verwerken en je kindje wordt hier niet minder gezond van. Kijk wel uit als Fast Food met regelmaat op het menu staat. Vergeet hierbij niet het effect van frisdranken, waar wat mij betreft ook fruitsappen onder vallen. 

  • Laat je niet gek maken door de weegschaal. Kijk vooral naar je eet- en beweegpatroon. Past dit bij gezonde gewoontes? Weet ook dat veel bewegen, het effect ongezonde voeding niet goed maakt. 

  • Heb je vragen over gezonde voeding? Neem dan contact op met een gespecialiseerd diëtist. 

  • Vind je het lastig om iedere keer weer iets gezonds op tafel te zetten? Kijk dan eens naar deze gezonde weekmenu’s.

Vorige
Vorige

Sport en Bewegen tijdens mijn zwangerschappen.

Volgende
Volgende

Review: Het grote opgroeiboek baby’s