Het belang van samen opvoeden

Jullie visie op opvoeden is een van de belangrijkste punten. Het gaat voor een groot deel bepalen hoe jullie je leven als gezin gaan inrichten. Jullie visie is bepalend voor heel veel praktische zaken, zoals de taakverdeling binnen de opvoeding, het aantal uren dat papa en mama gaan werken en hoe jullie de kinderopvang gaan regelen tijdens jullie werkdagen. Maar denk ook eens aan de voeding die jullie kindje gaat krijgen. Kies je borstvoeding (als dit lukt) of flesvoeding? Ga je verse groente- en fruithapjes maken of kies je voor potjes? En hoe ga je op met alle zoete verleidingen? Vanaf wanneer vind je het goed dat jouw kindje een koekje krijgt of diksap mag drinken? 

Gedrag van je kindje

Naast de praktische zaken bepaald jullie visie ook hoe je omgaat met het gedrag van je kindje. Opvoeden start al vanaf de geboorte, maar de uitdaging begint natuurlijk pas echt zodra je kindje zich kan voortbewegen. Ieder kind is hierin anders, net als jullie als ouders. 

Vanaf de geboorte is het belangrijk dat jullie beide een band opbouwen met jullie kindje. Een kind dat zich veilig en geborgen voelt, kan zich veel beter ontwikkelen en zal ook makkelijker mee gaan in de regels en grenzen die jullie stellen. 

Een goede band met je kindje betekent ook dat jij je kindje goed leert kennen en kan inspelen op zijn/ haar behoeftes. Je leert hierdoor te vertrouwen op je moeder- of vadergevoel. Je weet wanneer je kindje je echt nodig heeft en hoe je je kindje kunt helpen. 

Ga het gesprek aan

Een groot deel van jullie visie op opvoeden ga je pas ontdekken, als je aan het opvoeden bent. Toch is het goed om vooraf al het gesprek met elkaar aan te gaan. Veel praktische zaken moeten immers al vooraf worden geregeld. 

Het ouderschap komt voort uit de ervaringen, belevingen en verwachtingen vanuit het gevoel en de intuïtie van beide ouders. Een mooi startpunt om met elkaar in gesprek te gaan, kan jullie eigen opvoeding zijn. Hoe ben jij opgevoed, hoe heb jij dit als kind ervaren en wat zou je graag mee willen nemen in jullie opvoeding en wat absoluut niet? Door het hier samen over te hebben, kun je al een mooi uitgangspunt vormen voor jullie visie. Dit kun je verder combineren met jullie levenservaringen en de kennis die je opdoet door bijvoorbeeld opvoedboeken te lezen. Je ondervangt zo zeker niet alle uitdagingen van het ouderschap, maar hebt wel altijd een basis om naar terug te grijpen. Een basis van waaruit jullie op zoek kunnen naar een balans in het ouderschap. 

Wil je meer weten over het ouderschap? Lees dan: Ouderschap: de ultieme samenwerking

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s.
Vorige
Vorige

Heb jij een onbalans in het ouderschap?

Volgende
Volgende

Risicofactoren voor relatieproblemen na de geboorte van je kindje