Emoties verbinden je met je baby

Je bent net bevallen van je zoon of dochter. Kraamtranen en ultieme blijdschap wisselen elkaar in hoog tempo af. De kraamtijd is een periode boordevol heftige emoties. De wisselende hormonen rondom je bevalling en borstvoeding helpen je hier een handje bij. Toch zijn deze emoties er niet voor niets. Ze helpen jou en je baby om sneller een band te krijgen. Een band die je kindje een veilig gevoel gaat geven en de ruimte geeft om zich verder te ontwikkelen. 

Emoties

Emoties hebben we niet zomaar, emoties vertellen ons hoe wij ons voelen. Deze boodschap gebruiken we, bewust en onbewust, om te kiezen met wie we een verbinding aangaan en om te voorspellen welke prikkels ons een goed gevoel geven. 

Dit gaat niet vanzelf, maar dit leren we door de jaren heen. De eerste maanden na de geboorte zijn hierbij erg belangrijk. Baby’s hebben nog geen referentiewaarden, om hun emoties aan te spiegelen. Ze zijn nog heel intern gericht en voelen alleen of ze zich fijn of minder fijn voelen. Voelen zij zich minder fijn? Dan gaan ze huilen. Aan jou als ouder om te achterhalen hoe jij je baby weer beter kan laten voelen, een schone luier, melk om te drinken of een knuffel. De snelheid waarop jij reageert en de snelheid waarmee jij achterhaalt wat je baby nodig heeft, gebruikt je kindje als referentiewaarde. De volgende keer dat hij zich niet zo fijn voelt, reageert je kindje met deze referentiewaarde in het achterhoofd. 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Emoties van mama

Als volwassenen hebben wij al jarenlang referentiewaarden opgebouwd. De kindertijd en de puberteit spelen daarbij ook een grote rol. Had jij een goede band met je ouders en je leeftijdsgenootjes? Of ben jij vaak teleurgesteld door je omgeving, voelde jij je vaak onbegrepen? In beide gevallen neem je deze ervaringen mee in het moederschap. Het geeft je zelfvertrouwen om je gevoel te volgen of juist onzekerheid bij het maken van je keuzes. 

Jouw verbinding met je omgeving heeft dus een belangrijke invloed op hoe jij in het moederschap staat. 

Hoe het in het verleden is gegaan, daar kun je nu niets meer aan doen. Weten hoe emoties werken, geeft je wel het inzicht in hoe je daar nu mee om kunt gaan. Dit helpt je om over je onzekerheid heen te komen en nog meer te vertrouwen op jouw beoordelingsvermogen: jouw moedergevoel. En dit is wat je kindje nodig heeft. Want wie kent jouw kindje beter dan jijzelf? Wie is er het beste in staat om de behoeftes van je kindje te vervullen? Jij!

Verbinden met je baby

Verbinden met een ander doe je het beste als jouw gemoedstoestand overeenkomt met de gemoedstoestand van de ander. Hierin zijn 3 gebieden belangrijk:

  1. Aandacht, is je aandacht intern of extern gericht

  2. Alertheid, ben je slaperig of juist heel alert

  3. Welzijn, voel je je goed of juist slecht

Hoe meer deze gebieden overeenkomen, hoe makkelijker je de verbinding maakt. Je baby is de eerste maanden vooral intern gericht, in een slaperige stand en voelt zich soms goed en soms minder goed. Wordt je kindje ouder dan wordt het vanzelf alerter en vaker extern gericht. 

Wil je de verbinding met je baby aangaan, zorg dan dat jij ook meer intern gericht bent en minder alert. Je kunt je voorstellen dat een hyperactieve moeder die overal aandacht voor heeft behalve haar kindje, geen goede match is en dus moeilijk een band met haar kindje opbouwt. Een moeder die haar aandacht volledig op haar kindje richt en zelf rustig en ontspannen is zal veel makkelijker een band op bouwen. Blijf dus vooral lekker in je kraambubbel in de eerste weken na je bevalling. Dit helpt je kindje veilig en vertrouwd te voelen en stimuleert de ontwikkeling. 

Ontspannen, rust en bewust tijd voor elkaar nemen geeft je kindje dus een veilige, fijne start. En geeft jou de mogelijkheid om je kindje goed te leren kennen, te leren lezen, zodat jij makkelijker aan de behoeftes van je kindje kunt voldoen. 

Hoe binden met je baby?

Behalve rust en ontspanning kun je ook bewuste activiteiten ondernemen om te binden. Oogcontact, lichamelijk contact en troost spelen hierbij een grote rol. Mooi, want dit hoef je niet altijd zelf te doen, papa kan hier ook een grote rol in spelen. Voor hem is het immers ook goed om een gezonde emotionele band op te bouwen met jullie kindje. 

Het hormoon oxytocine speelt hierbij een grote rol. Het komt vrij als je plezier hebt in het hier en nu. Je bent met elkaar bezig, raakt elkaar aan en kijkt elkaar aan. Knuffelen, slapen op de blote buik, borstvoeding of spelen, het draagt allemaal bij. Het leert je kindje om jouw gedrag te voorspellen, het helpt jou om het gedrag van je kindje te voorspellen. Een veilig gevoel voor je baby, hoe voorspelbaarder jij bent hoe veiliger je kindje zich voelt. Voor jou geeft het zelfvertrouwen, want hoe beter jij aan de behoeftes van je kindje kan voldoen hoe makkelijker het moederschap wordt. 

Een gezonde emotionele band

Oxytocine en binding zijn belangrijk voor een gezonde emotionele band. Daarnaast speelt ook het hormoon dopamine hierbij een rol. Want naast binding is samen opwinding beleven ook belangrijk. Het gevoel van wat gaan we nu weer doen, een baby met wijd open ogen in spanning voor wat er gaat gebeuren. Voor een baby is hier overigens niet veel voor nodig. Het komen en gaan van een speeltje in het blikveld kan al voldoende zijn. Is je kindje verveelt of overprikkelt, dan zie je de ogen al snel wegdraaien. 

Een gezonde emotionele band bestaat uit een afwisseling tussen activiteiten om de binding te versterken en activiteiten welke zorgen voor opwinding. Tezamen scheppen ze een band tussen ouder en kind, maar ook tussen kinderen of volwassenen onderling. De verhouding tussen beide soorten activiteiten is verschillend. De ideale combinatie ga je vanzelf ervaren. Door bewust je emoties te voelen en deze af te meten aan je referentiewaarden, leer je wanneer je wat kunt inzetten. Zo bouw jij een band op met je kind, voelt je kind zich veilig en krijg jij steeds meer zelfvertrouwen!

Vorige
Vorige

Jade: Zwangerschap & Supplementen

Volgende
Volgende

Janneke: Orthomoleculair Therapeut en Miss PooPoo