Jade: Zwangerschap & Supplementen
Je bent zwanger, gefeliciteerd! Een mooie en spannende tijd is aangebroken. Maar ook een tijd waarin je waarschijnlijk een of meer zwangerschapsklachten ervaart. Wat kun je aan die zwangerschapsklachten doen met voeding en supplementen? In deze blogpost vertel ik je hier meer over. Ik ben Jade (spreek uit Djeet J), moeder van 2 jonge dochters en orthomoleculair voedingscoach.
Misselijkheid zwangerschap
Misselijkheid is toch wel de bekendste klacht onder zwangere vrouwen. We hebben allemaal het cliché in films op ons netvlies waarin een vrouw vanachter haar bureau de prullenbak ineens onder spuugt. Wie weet is jou dat ook overkomen. Hoe vervelend! Want je wilt er misschien nog niets over vertellen.
De misselijkheid is vaak in de ochtend het ergst. Daarom spreken we ook vaak over ochtendmisselijkheid. Je hebt er vast geen zin in, maar neem toch maar een droge cracker of wat fruit. Zo haal je de scherpe randjes ervan af. Dat doe je ook met verse gember. Hier zet je thee van. Vitamine B6 is ook een aanrader. En dan adviseer ik je die in een multivitamine voor mama’s te nemen, omdat alle B-vitamines met elkaar samenwerken voor een goed functioneren.
Obstipatie
Je darmen rommelen wat af als je zwanger bent. Je baby groeit in je lijf, niet fijn als je dan ook nog opbolt door de obstipatie. Om maar niet over de buikpijn te spreken. Helaas komt het wel veel voor. Je kunt hier wat aan doen door veel vezels te eten. Die zitten in groenten en fruit en in volkorenproducten. Als je wat sneller effect wilt, kun je een eetlepel lijnzaad of chiazaad door je yoghurt of smoothie doen.
Vermoeidheid
Je lijf is zo hard aan het werk, logisch dat je vermoeid bent. Ik ken de tijden nog wel dat ik in het eerste trimester al voor 20.00 uur op bed lag. Gewoon aan toegeven. Je kunt je lichaam wel ondersteunen door die multivitamine voor mama’s te slikken en omega 3 supplement in de vorm van EPA/DHA. Omega 3 is nodig voor de doorlaatbaarheid van jouw cellen, waardoor je energieproductie goed kan plaatsvinden. En het is ook nog eens van belang voor de groei van jouw baby.
Spierkrampen
Ervaar je dat ook wel eens, vooral in je bed ’s avonds, dat ineens je kuit verkrampt? Een pijnlijk verhaal. Dat kun je verminderen door een supplement van magnesiumtauraat met vitamine B6 te nemen in de avond. Magnesium zorgt namelijk voor een goede spierwerking, naast meer dan 200 andere functies.
Bekkenpijn
Oei, dit is ook zo’n rotklacht. Het wandelen, het omdraaien in je bed, alles doet zeer en voelt instabiel. De bekkenfysiotherapeut heeft mij heel veel goede lichamelijke oefeningen gegeven toen, maar ik had deze ook wel willen weten: drinkbare silicium. Silicium is een mineraal dat je in kleine hoeveelheden, onder andere, nodig hebt voor de soepelheid van je slijmvliezen tussen je gewrichten. Je kunt je voorstellen dat je dit wel nodig hebt als je bekkenpijn hebt.
Maagzuur
Zo naar het einde van je zwangerschap toe, het derde trimester, krijgen veel vrouwen last van maagzuur en oprispingen. Heel normaal, want je baby drukt je organen van hun plek. Belangrijk is dat je de tijd neemt om te eten en niet te veel en te vet in één keer eet. Probeer ook onbewerkte voeding te nemen en niet te veel te snoepen te laten staan. Na de maaltijd kun je het beste 15 minuten rechtop zitten en dan pas weer wat ondernemen. Zo krijgt je lichaam even de tijd om de eerste voedingsmiddelen te verwerken.
Stemmingswisselingen
Je zwangerschap is een heel emotionele levensgebeurtenis. Heel begrijpelijk dat je veel verschillende emoties ervaart en dus last kunt hebben van stemmingswisselingen. Hormonen zorgen hier ook voor. En wist je dat een laag vitamine D-gehalte dit ook kan veroorzaken? Ontzettend veel mensen hebben te weinig vitamine D en dat terwijl dit essentieel is voor jouw welbevinden en die van je baby (groei van de botten!).
Laat dus via je verloskundige of huisarts bepalen wat je vitamine D-gehalte is en slik extra vitamine D3 bij. Voordat je dit doet, is het wel belangrijk te weten hoe hoog het gehalte is en hoeveel je dus erbij mag nemen via een supplement. In de winter heb je namelijk meer nodig, dan in de zomer bijvoorbeeld. En de reguliere zorg is al blij als jij een waarde hebt van 50 tot 70 m/mol, terwijl ik vanuit de complementaire zorg pas blij ben met een waarde van minimaal 80 tot 100 m/mol. Want – ook uit ervaring sprekend – je kunt met een waarde die binnen de reguliere norm valt, nog steeds veel stemmingswisselingen ervaren. En dat is niet per se nodig. Ik kan je daar dus goed bij helpen.
Goede kwaliteit
Hoe logisch het ook is om naar de drogist om de hoek te gaat voor je supplementen, kijk goed naar de kwaliteit ervan. Vaak zitten in de gebruikelijke merken veel hulpstoffen en niet de actieve vormen van vitamines en mineralen. Dit zorgt voor een onnodige belasting van jouw lichaam. Je energie heb je nu hard nodig voor andere zaken. Beter kun je supplementen van merken als Vitals, Vitakruid en Bonusan kopen. Ik ben merkonafhankelijk hoor, maar ik weet inmiddels wel wat goede producten zijn en wat niet.
Wil je meer algemene voedingstips voor een gezonde zwangerschap? Lees dan hier verder: Voeding en Zwanger
Professioneel advies
Zomaar supplementen gaan slikken? Nee, dat is niet meteen wat ik aanraad. Want hoe zit het met jouw gezondheid in het algemeen? Heb je een ziekte of aandoening? Slik je medicatie? Dit kan allemaal van invloed zijn op wat je wel of niet kunt nemen aan supplementen. Daarom: win altijd advies in bij een professional.
Deze blog is geschreven door Jade van Praktijk Jade Meijer. Jade is Orthomoleculair Therapeut en ervaringsdeskundige rondom de zwangerschap, bevalling en het jong moederschap. Jade werkt in haar praktijk vlakbij Utrecht, maar geeft ook online consulten.