Zelfonderzoek met een glucose sensor

Tips voor een stabielere bloedsuikerspiegel, ook tijdens de zwangerschap

De bloedsuikerspiegel is een belangrijke factor voor je gezondheid. Voor mij de aanleiding om een korte periode mijn bloedsuiker te meten. Twee weken lang deed ik zelfonderzoek en heb ik een glucose sensor op mijn arm gehad. Gedurende de dag heb ik met grote regelmaat mijn bloedsuiker gemeten. Met als doel om te zien wat voeding en beweging met mijn bloedsuikerspiegel doen. Een mooi zelfonderzoek waarmee ik inzichten heb gekregen die ik graag met je wil delen. 

De glucosemeter

Het start met het plaatsen van de glucose meter. Een sensor die je in je bovenarm prikt en welke je met een app op je telefoon uit kunt lezen. Zo kan op ieder moment van de dag een meting worden gedaan en komen de resultaten in een mooie grafiek op mijn scherm te staan. Daarnaast heb ik in de app mijn voeding, beweging en slaap gelogd. Dit geeft een mooi overzicht om linken te leggen tussen mijn leefstijl en mijn bloedsuiker. Het mooie is dat ik een voedingsdeskundige mee kon laten kijken met mijn logboek in de app. Dit heeft mij extra inzichten gegeven om mijn bloedsuiker nog stabieler te houden. 

Zo blijk ik beter geen rijst te kunnen eten en is het voor mij prima in de ochtend te sporten zonder eerst te eten. 

Tips voor een stabiele bloedsuiker

Naast deze persoonlijke tips. Heb ik ook inzichten gekregen waar iedereen iets mee kan. Inzichten die ook anderen hebben opgemerkt na het meten van de bloedsuikerspiegel. Doe er je voordeel mee!

  1. De eerste minuten na het opstaan in de ochtend is mijn bloedsuiker verhoogd. De oorzaak is een stijging van cortisol in de ochtend, nodig om wakker te worden. Meestal zakt de bloedsuikerspiegel binnen 15 min na het opstaan. 

  2. Suiker eten, bv snoep of koek verhoogd de bloedsuiker, maar als ik dit combineer met eiwitten stijgt mijn bloedsuiker een stuk minder. Neem bijvoorbeeld noten of kwark met of na suiker. Een fijn inzicht om toch onbezorgd te kunnen snoepen op z’n tijd. 

  3. Naast voeding heeft ook beweging invloed op je bloedsuiker. Bewegen na een maaltijd zorgt voor een kleinere reactie van de bloedsuikerspiegel. Zo kan een wandeling na de lunch zorgen voor een betere bloedsuikerspiegel. Of kan het doen van krachtoefeningen helpen om de suiker in je bloed direct te verbranden, zodat je bloedsuikerspiegel snel weer zakt. 

  4. Veel kleine maaltijden zorgen voor een langere en hogere stijging van je bloedsuikerspiegel. Het is beter om minder momenten te eten. Zelf doe ik aan intermitted fasting en eet ik alleen tussen 12 en 20 uur. Hierdoor is mijn bloedsuiker de rest van de dag stabiel, mijn lichaam meer hersteltijd krijgt en ik minder darmklachten heb. 

  5. Intensief sporten laat je bloedsuiker ook stijgen. Je spieren vragen om meer suikers, deze komen vrij om voldoende energie te hebben voor de activiteit. De hoge waarden dalen wel snel nadat je stopt met sporten. Deze verhoging kan ook helemaal geen kwaad, het is een teken dat je lichaam goed functioneert. 

Wil je meer weten over de invloed van krachttraining op je bloedsuiker tijdens je zwangerschap? Lees dan hier verder: Bescherm je baby tegen obesitas, sport tijdens je zwangerschap!

De opbrengsten van mijn zelfonderzoek

Dit zelfonderzoek heeft mij laten zien dat ik meestal wel goed bezig ben. Ik kan mijn bloedsuiker goed onder controle houden. Sommige voedingsmiddelen laten mijn bloedsuiker wel harder stijgen. In mijn geval is dit vooral rijst, in welke vorm dan ook. Voor iedereen is dit anders, heel persoonlijk dus. Met de bovengenoemde tips kan iedereen aan de slag. Wil je een specifieker beeld van jouw persoonlijke triggers, dan is het dragen van een sensor de enige methode. 

Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Waarom is het zinvol om je bloedsuiker onder controle te houden?

Suikers voorzien je van energie, zonder kunnen je spieren en hersenen niet goed functioneren. Dit merk je zelf als je veel last van schommelingen hebt in je bloedsuiker. Zo maakt een lage bloedsuiker je slaperig en chagrijnig en zal een hoge bloedsuiker je doen stuiteren van energie. Wisselt dit vaak op een dag, dan voelt dit niet prettig.
Naast deze wisselingen in humeur en gevoel van welzijn, is het ook niet goed voor je lichaam. Te vaak een hoge bloedsuiker zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding in de war raakt. Je insulinegevoeligheid neemt af, wat weer invloed heeft op allerlei andere processen in je lichaam. 

Bloedsuiker tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt bij veel vrouwen de bloedsuiker extra in de gaten gehouden. De vele hormoonwisselingen kunnen immers ook het hormoon insuline beïnvloeden, met als gevolg zwangerschapsdiabetes. Met name vrouwen met overgewicht lopen een risico, maar ook bij vrouwen met een gezond gewicht komt dit voor. Diabetes komt nooit alleen, het hangt samen met je leefstijl, ook tijdens de zwangerschap. 

Lees hier meer over zwangerschapsdiabetes

Vorige
Vorige

Jenny: Hulp vragen is geen falen

Volgende
Volgende

5 tips: Gezin in quarantaine