5 tips: Gezin in quarantaine

En dan is Corona ineens heel dichtbij, in je huis. Met zijn allen in Quarantaine. Help, hoe pakken we dit aan? Lekker met het hele gezin thuis, extra quality-time. Dat klinkt heel fijn. Maar als je ziek en moe bent, is overprikkeling niet ver weg. Wij zijn 1,5 week in quarantaine geweest met het hele gezin. In deze blog deel ik mijn ervaringen en geef ik mijn beste tips om deze weken door te komen. 

Kinderopvang

Onze quarantaine periode startte met een telefoontje van de kinderopvang. Of we onze zoon op wilden halen, hij lag met koorts op de bank. Gelukkig was het al het einde van de middag en kon ik mijn werk laten liggen en hem snel ophalen. 

Ik kreeg een jongetje mee naar huis met flinke koorts. Thuis gekomen is hij vrij snel naar bed gegaan, in de hoop dat een goede nachtrust hem goed zou doen. Helaas mocht dit niet baten. De volgende dag was het niet veel beter. Veel slapen, vooral op mama, en rustig puzzelen en boekjes lezen. 

Corona-test

Ondertussen was, met pijn en moeite, een Corona-test afspraak gemaakt. Aangezien hij nog geen DigiD heeft, moest dit telefonisch. Na eerst 3x opgehangen te zijn, tedruk op de lijn, en 45 min wachttijd, kwamen we er eindelijk doorheen. Gelukkig waren we nog in de omstandigheden dat onze oudste zoon nog wel naar school en had ik een rustige week op mijn werk. 

Tegen de tijd dat hij eindelijk getest kon worden, leek hij gelukkig weer wat op te knappen. Ik, daarentegen, begon me langzamerhand ook koortsig te voelen. Samen zijn we naar de test gegaan. Gelukkig ging dit prima. Half slaperig van de rit naar de teststraat, was hij, ondanks zijn angst, bereidwillig voor de test. Nu alleen nog wachten op de testuitslag. 

De volgende dag was de koorts bij mij toegeslagen. Ik heb snel mijn vriend de deur uitgestuurd om een sneltest te halen. Zoals verwacht was de uitslag positief. Ondertussen was onze oudste zoon al naar school. Maar met deze testuitslag, konden we hem ook weer op gaan halen. Later op de dag kwam de testuitslag van mijn zoontje binnen, positief. De quarantaine voor het hele gezin was een feit. 

Gezin in quarantaine

Daar gingen we, met het gezin in quarantaine. Hoe pakken we dit in hemelsnaam aan?

Werken werd even minder belangrijk. Het liefst zou ik de hele dag op de bank of op bed liggen. Maar met 2 kinderen in thuis, komt dat er natuurlijk niet echt van. Gelukkig was mijn vriend thuis aan het werk en kon hij dit laten vallen om mij te ondersteunen. Zo konden we samen de jongens vermaken, uit elkaar houden en proberen het nog gezellig te houden. 

Een flinke koorts houdt immers je energielevel erg laag. Ik ben dan snel overprikkeld, net als de kinderen. Hierdoor vliegen ze elkaar snel in de haren en willen ze eigenlijk de hele dag alleen maar aandacht van mama. Maar ja als mama daar de energie niet voor heeft, dan wordt het wel een lastig verhaal. Als ik prikkelbaar ben, nemen de jongens dit immers over. 

Na enkele dagen voelde ik mij gelukkig weer wat beter, alleen nu was papa aan de beurt. Met nog beperkte energie kon ik vol aan de bak met de jongens. Schoolwerk voor de oudste, spelen met de jongste en dan vooral voldoende rust momentjes creëren, zodat de emmer niet over gaat lopen. Een bijna onhaalbare taak, helemaal lekker ging dit dan ook niet. Toch heb ik een aantal trucjes uit de kast kunnen trekken om zoveel mogelijk de rust te bewaren en het gezellig te maken. We hadden immers nog zeker een week te gaan, voordat we weer de deur uit mochten. 

Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Tips voor gezin in quarantaine

  1. Maak werk en huishoudelijke taken minder belangrijk. Gebruik de vele tijd en de weinige energie voor wat echt telt: het gezellig houden in het gezin. Bedenk wat echt moet. Je wilt het wel hygiënisch houden en dagelijks even je mail checken hoort er ook bij. Maar laat het zoveel mogelijk daarbij. Gebruik de tijd om aandacht te geven wat echt belangrijk is, je kinderen. 

  2. Ondanks dat je je niet altijd even lekker voelt, probeer positief te blijven en je kinderen positieve aandacht te geven. Quarantaine wordt immers pas echt vervelend, als de sfeer thuis niet fijn is. 

  3. Maak het gezellig door samen activiteiten te doen. Spelletjes spelen, boekjes lezen, een film kijken of tekenen. Activiteiten die niet te veel energie kosten, maar ook zorgen dat ze zich niet gaan vervelen. Want dat zijn de momenten die het niet gezellig maken. 

  4. Ga naar buiten! Ja je mag eigenlijk alleen in eigen tuin in. Gelukkig ligt het bos zo ongeveer in onze achtertuin. Dus hebben wij wel dagelijks een wandeling kunnen maken. Kijk wat jouw mogelijkheden zijn om wel even actief te zijn en frisse lucht binnen te krijgen. Een fijne manier om te ontspannen. 

  5. Neem tijd voor jezelf! Ja ook in quarantaine is dit mogelijk. Je hebt niet veel energie en loopt eerder over. Je hebt ruimte nodig om te ontladen en te ontspannen. Even een boek lezen, een dutje doen of een wandeling maken. Wat heb jij nodig om je energielevel omhoog te krijgen? 

Wil je meer weten over zorgen voor jezelf en het belang van me-time? Lees dan hier verder: Wat is zelfzorg?

Ik ben blij dat wij gevaccineerd en fit zijn. Na 1,5 week in quarantaine mochten wij weer het huis uit. Dit had veel erger kunnen zijn. Ik hoor genoeg verhalen van mensen die minstens 2 weken ziek zijn en nauwelijks het bed uit komen. Wel hebben we mooie uitjes moeten missen. Denk aan het uitstapje van groep 3 naar het kasteel van Sinterklaas en pakjesavond met de opa’s en oma’s. Jammer maar het is niet anders. Wat we er wel voor terug hebben gekregen is extra tijd met elkaar. Vooral voor de jongste heeft dit goed gedaan. Hij heeft weer meer rust gevonden in het dagelijkse ritme. 

Ben jij ook in quarantaine geweest met je gezin en wil je graag je verhaal delen? Neem dan contact met mij op: mail
Vorige
Vorige

Zelfonderzoek met een glucose sensor

Volgende
Volgende

Michelle - Kinesiologie tijdens zwangerschap