Wakkertijd baby
Sommige pasgeboren baby’s lijken alleen maar te slapen, andere kunnen de slaap bijna niet vatten. Dit laatste is vooral voor de ouders een grote bron van onzekerheid. Een baby met slaaptekort is immers vaak een onrustige baby. Niet slapen gaat maar al te vaak gepaard met heel veel huilen. Niet alleen overdag, maar ook in de nacht. Het gevolg is ook een slaaptekort voor papa en mama. Een goed slaapritme van je baby maakt het ouderschap stukken makkelijker.
Wakkertijd van je baby
Veel is er geschreven over de tijd dat je baby wakker kan zijn. Voor een newborn wordt vaak 40-45 min genoemd. Dit wordt echter niet ondersteund door onderzoek. Het is immers lastig om goed onderzoek te doen bij jonge baby’s. Experimenteren met wakker tijden is lastig, net als het meten van de uitkomsten. Je kunt een pasgeboren baby immers geen test laten doen. Toch zijn er wel een aantal richtlijnen te noemen:
Pasgeboren baby’s slapen tussen de 14-18 uur per dag
In de nacht slapen ze tussen de 2,5-4 uur achter elkaar
Vanaf 3 maanden de eerste tekenen van een dag- nachtritme
Vanaf 6 maanden zie je vanzelf een ritme ontstaan
6 maanden: 2-3 slaapjes overdag
9 maanden: 2 slaapjes overdag
1 jaar: 1 slaapje overdag en 9 uur achter elkaar in de nacht
De genoemde getallen zijn gemiddelden. Als je dan kijkt naar het aantal uur dat een pasgeboren baby nodig heeft om te slapen, kan dit nogal verschillen per kindje. Niemand is immers gemiddeld. Een standaard schema kun je hier niet voor maken. Net als de slaaptijd, zal daardoor ook de wakkertijd van iedere baby verschillend zijn. Aan jou als ouder om hier je weg in te vinden.
Juist dit is heel lastig voor veel ouders. Het hele ouderschap is zo nieuw. Het heeft alle structuur van de jaren voor het ouderschap weggevaagd. Veel jonge ouders hebben hierdoor juist veel behoefte om de controle te houden. Een vaste structuur voor je baby helpt hierbij. Echter is het ritme van je baby een grote willekeur. Iedere dag is anders. Het ritme van je kindje is de eerste maanden gewoonweg lastig te beïnvloeden. Een bron van onzekerheid van veel jonge ouders.
Zekerheden over wakker zijn en slapen
Een aantal zekerheden geven je houvast bij het vinden van jouw ideale weg met je kindje.
Baby’s moeten veel slapen
Slapen is de belangrijkste prioriteit voor een opgroeiende baby
Alle baby’s hebben vergelijkbare signalen voor vermoeidheid: gapen, jengelen, in de oogjes wrijven, oogcontact mijden, aan de oren trekken, duimen/ zuigbehoefte
Met deze zekerheden in gedachten kun je een keuze maken voor een vast schema of om het los te laten en je kindje het ritme te laten aangeven. Bepaal voor jezelf wat voor jou werkt. Weet wel dat een vast schema nog steeds vraagt om je kindje te volgen. Pas het schema aan op de behoefte van je kindje. Schema’s die je online vindt zijn gebaseerd op gemiddelden. Aangezien je kindje hier nooit precies in past, maakt dit eerder onzeker dat dan het een succes wordt.
Een baby in bed leggen terwijl het juist wakker is of wakker houden terwijl het al overprikkeld is, het gaat niet werken. Daarnaast is de ene dag de andere niet. Heb je veel bezoek gehad of ben je op pad geweest met je baby? Grote kans dat je kindje extra behoefte aan slaap heeft.
Schema of niet? Houd de slaap signalen van je kindje goed in de gaten. Deze vertellen je het beste wanneer je kindje slaap nodig heeft. Dit geeft je misschien de eerste maanden minder structuur, maar levert zeker wel wat op. Zo is je baby meer ontspannen, slaapt het beter en huilt vaak minder. Je legt je baby immers in bed voordat het overprikkeld en gestresst raakt.
Stress bij een baby
Het effect van stress en overprikkeling op je baby is vergelijkbaar met jouw gevoel van overprikkeling. Met een hoofd vol slaap jij ook minder goed, dan dat je ontspannen naar bed gaat. Daarnaast word je uitgeslapen wakker, als je op tijd naar bed gaat. Alleen heeft je baby veel meer prikkels te verwerken dan dat jij hebt. Beeld je maar eens in hoe het zou voelen als alles nieuw voor je is en alles je aandacht vraagt. Het is als een bioscoop met een heftige film die van alle kanten op je afkomt, inclusief een constante stroom van onverwachte geluiden. Hoe lang zou jij dit volhouden, voordat je uitgeput raakt?
Naarmate je baby ouder wordt, zijn er steeds meer bekende geluiden, geuren en beelden. Langzaamaan went je kindje aan de wereld om zich heen. Het kan meer prikkels aan en langer wakker blijven. Toch zal ook nu de wakkertijd per dag verschillen, afhankelijk van onder andere de drukte van de dag.
Hoe vind je een fijn slaapritme voor je kindje?
De eerste 3 maanden volg je het beste het ritme van je kindje. Hoe moeilijk dit ook is. Vanaf ongeveer 3 maanden merk je vanzelf dat je kindje een vaster ritme krijgt, waarin je ook wel kunt sturen. Sommige kindjes vinden dit zelf ook heel fijn, anderen blijven heel onregelmatig. Probeer dit gewoon uit, dan merk je vanzelf wat voor jouw kindje werkt. Is je kindje ontspannen en slaapt het goed? Ga vooral zo door. Huilt je kindje veel en komt het moeilijk is slaap. Probeer dan een ander ritme uit.
Vanaf 6 maanden gaan alle kindjes een ritme ontwikkelen. Help je kindje door structuur en voorspelbaarheid te bieden. Vaste slaaprituelen en volgordes op de dag, helpen je kindje aan meer rust. Zo voorkom je overprikkeling bij je kindje en slaapt het stukken beter.