Waarom een weekmenu maken werkt

Gezond eten willen we allemaal. Maar met 100 dingen op je to-do-list, kinderen die naar school, zwemles of sport moeten, een berg met was die nooit kleiner lijkt te worden en een baan waarbij ook veel van je verwacht wordt, schiet het op tafel zetten van een verantwoorde (avond) maaltijd er nog wel een bij in.

Het maken van een weekmenu (en bijbehorende boodschappenlijst) maakt het veel makkelijker om gezond eten op tafel te zetten. Want in plaats van elke dag na te denken over de vraag ‘wat eten we vandaag’ doe je dit 1x per week.

Wat is een weekmenu? Een weekmenu is simpelweg een lijstje met recepten die je de komende week gaat maken.

Waarom is het maken van een weekmenu een goed idee?

gezond weekmenu
Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Met een weekmenu:

  1. Kun je maaltijden vooruitplannen

  2. Heb je overzicht

  3. Weet je precies wat je wanneer gaat eten

  4. Maak je sneller een boodschappenlijst op basis van je weekmenu

  5. Weet je waar je aan toe bent (en je gezin ook)

Met een weekmenu hoef je maar één keer per week na te denken over het avondeten en de boodschappen. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, je bespaart ook geld op je boodschappen. Je weet immers precies wat je nodig hebt. Daardoor sta je niet langer in de supermarkt te twijfelen bij het schap (had ik nou wel of geen pasta in de voorraadkast liggen). Verder voorkom je impulsaankopen, waardoor je niet alleen goedkoper uit bent maar wat hoogstwaarschijnlijk ook nog gezonder voor je is.

Ik ken niet veel mensen die als impulsaankoop een grote zak met wortels kopen, de meeste (inclusief ikzelf) zwichten voor die verleidelijke aanbieding van Ben & Jerry’s Cookie Dough ice-cream of de 30% korting op de Tony’s Chocolonely.

Met een weekmenu en boodschappenlijst doe je gericht boodschappen en is de kans dus veel kleiner dat je in een opwelling allerlei ongezonde (en onnodige) dingen koopt.

Stappenplan voor het maken en volgen van een weekmenu

Het maken van een weekmenu is 1 ding, maar het daadwerkelijk volgen hiervan is soms best lastig… Daarom geef ik je een aantal tips die het volgen van een weekmenu makkelijk maken.

  1. ​Kies een vaste dag om je weekmenu te maken

Kies van een vaste dag in de week om het menu te maken. Hierdoor creëer je structuur en daarmee rust in je hoofd.

Ik maak ons weekmenu meestal op zaterdag en plaats dan ook meteen een bestelling om de boodschappen te laten bezorgen. De rest van de week hoef ik dan niet meer na te denken over het avondeten, heerlijk.

2. Zoek lekkere recepten

Goed, je hebt je uurtje gepland om jouw weekmenu te maken. En nu? Tijd om lekkere recepten te zoeken!

Mijn eisen aan de gerechten in elk weekmenu? Gezond, makkelijk en te bereiden met ingrediënten die ik in de supermarkt kan kopen. Ook moet het weekmenu gezinsvriendelijk zijn.

Kortom, genoeg dingen om rekening mee te houden!

Online vind je heel veel recepten. Zelf vind ik het heerlijk om door de Allerhande te bladeren of op Pinterest te speuren naar nieuwe recepten die ik kan uitproberen.

 3. Maak de boodschappenlijst

Als je eenmaal de gerechten voor de week hebt bepaald is het tijd om de bijbehorende boodschappenlijst te maken.

Naast de ingrediënten voor het avondeten heb je natuurlijk ook andere boodschappen nodig. Check je koelkast, diepvries en voorraadkast en vul je boodschappenlijst verder aan.

Op zoek naar meer tips voor het maken van een gezond weekmenu? Lees dan hier verder: Hoe maak ik een weekmenu?

Heb jij naast je veeleisende baan, zorg voor je kinderen en huishouden waar de taken zich soms eindeloos lijken op te stapelen eigenlijk geen denkkracht meer over om na te denken over zoiets 'simpels' als gezond avondeten? Speciaal voor jou is er het Makkelijke Maaltijden Menu.

Deze blog is geschreven door Lotte van Gezond Weekmenu. Lotte ontwikkelde het Makkelijke Maaltijden Menu speciaal voor jou. Zo heb jij geen enkele reden meer om niet gezond te eten met je hele gezin. 
Het leuke is dat jij nu 15% korting ontvangt, exclusief voor de lezers van Best9Moms. Meer info: Gezond Weekmenu
Vorige
Vorige

Voel je bijzonder in je kraamweek

Volgende
Volgende

Hoe krijg je een huilende baby stil?