Hoe krijg je een huilende baby stil?

Baby’s huilen als ze honger hebben. Baby’s huilen als ze moe of overprikkeld zijn. Maar wat als jij er alles aan gedaan hebt en je baby nog niet stil krijgt? Het is een van de grootste frustraties in het moederschap: een huilende baby en niet weten wat te doen. Gelukkig zijn er onderzoekers die je graag een handje helpen. Met deze methode is de kans groot dat ook jouw kindje rustig in slaap valt. 

Een ontroostbare baby

Als je kindje huilt, dan wil je je kindje troosten. Toch zijn er momenten dat je kindje ontroostbaar lijkt. Wat je ook doet, het blijft huilen. Soms is er een medische oorzaak, zoals een allergie. Maar wist je dat de meeste huilbaby’s door de ouders in stand worden gehouden? Een van de belangrijkste redenen: stress van papa en mama. Je baby voelt dat haarfijn aan en neemt dit gevoel van je over. Ben jij gefrustreerd door het huilen van je kindje? Dan huilt je kindje vaak alleen maar harder. Even snel troosten is niet de oplossing. Neem de tijd en geef je kindje de aandacht die het nodig heeft. De volgende stappen helpen je om je kindje te troosten. 

Stappenplan voor een rustige baby

  1. Pak je baby op en ga wandelen, zonder plotseling snelle bewegingen te maken. De beweging van het wandelen, in combinatie met het contact dat jullie met elkaar maken brengt je kindje tot rust. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de baby’s zo binnen 5 min in slaap valt. Misschien nog wel belangrijker: alle baby’s waren gestopt met huilen

  2. Ga hierna rustig zitten voor minimaal 8 min en leg je kindje daarna in het eigen bedje. De meeste kindjes slapen nu lekker door. Leg je je kindje eerder weg, dan bestaat de kans dat je kindje wakker wordt en je weer van vooraf aan kunt beginnen. 

De kans is groot dat dit helpt om je kindje beter te laten slapen. Het is in ieder geval zeker dat je kindje minder huilt. 

Heb jij alle stappen doorlopen en slaapt je kindje nog steeds niet goed? Denk dan eens aan een slaapcoach voor baby’s

huilende baby
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

In het onderzoek worden ook kindjes bekeken die niet huilden, maar waar de moeder dezelfde stappen doorliep. Deze kindjes bleven rustig, maar vielen niet in slaap. Onderzoekers denken dat dit komt doordat de kindjes al rustig waren (gemeten op basis van de hartslag). 

Een andere theorie, die ik kan bedenken, is dat deze kindjes niet moe waren maar juist ontspannen en wakker. Het dragen van je kindje betekent immers niet dat je kindje moet slapen. Het is ook een mooie manier om je kindje meer van de wereld te laten zien. 

huilende baby
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Hoe draag je je kindje?

Dragen van je kindje kan prima in je armen. Maar soms wordt dit wel erg zwaar. Zeker als je een flinke baby 15 min moet vasthouden, meerdere keren op een dag. Een draagdoek of draagzak kan je hierbij helpen. Kies bij voorkeur voor een manier van dragen op je buik als je je kindje in slaap wilt krijgen. 

Meer over het dragen van je kindje lees je hier: Draagconsulente Feride

Vorige
Vorige

Waarom een weekmenu maken werkt

Volgende
Volgende

Drie belangrijke tips voor een voedzame maaltijd met je kind