Drie belangrijke tips voor een voedzame maaltijd met je kind

Ieder dag probeer je het weer, terwijl je gevoel zegt het soms te willen opgeven. Iedere dag bied je een bordje gezond eten aan om te zorgen dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Na een paar happen hoor je de frustreerde zin; ‘Bah, dat hoef ik niet’. Opnieuw gaat je kind zonder voldoende groente te hebben gegeten naar bed.

Hoort dit kieskeurige eetgedrag er gewoon bij? Is er sprake van een fase? En wat kan je doen om dit te verbeteren? Met deze 3 tips help jij je kindje beter te eten.

  1. Houd het gezellig aan tafel

    Dit is de meest gegeven tip voor een gezellige en voedzame maaltijd maar zeker niet de makkelijkste. In de hersenen worden non-stop verbindingen gemaakt, zo ontstaan er ook associaties wat betreft het eten. Dat maakt dat de sfeer aan tafel zo belangrijk is. Gezelligheid aan tafel maakt dat er in de hersenen verbindingen gemaakt worden met eten. Idealiter ontstaan de associaties eten = gezellig. Of eten = leuk.

    Niemand wilt strijd aan tafel... Maar soms is de hóé weg. Hoe kan je het gezellig houden én toch zorgen dat er gegeten wordt? Een herkenbare uitdaging voor veel ouders. Hier bewust van zijn, is een mooie eerste stap. Dat is al winst. Laten we daarom snel doorgaan naar de volgende tip.

    2. Geef het hongergevoel van je kind een kans

    Je kunt alle tips nog zo goed inzetten maar zonder het honger- en verzadigingsgevoel efficiënt in te zetten, is de kans klein dat het gaat werken. Om zelf te willen eten is er voor je kind honger nodig om het in de mond te stoppen. Om ervoor te zorgen dat je kind groente gaat eten met plezier is het wenselijk om het honger- en verzadigingsgevoel optimaal hun werk te laten doen.

    Juist wanneer je kind minder goed eet of je daar zorgen over hebt, neig je snel naar vaker eten aanbieden. Onder het mom; dan eet je kind tenminste wat. Zo logisch én herkenbaar. Maar om bij het juiste eetgedrag te komen is het belangrijk om dit te doorbreken en zowel de honger áls het verzadigingsgevoel goed in te zetten.

    3. Bied op meerdere momenten per dag groente aan

    Het is jammer én tegelijkertijd zonde om groente alleen tijdens het avondeten aan te bieden. Je maakt het jezelf extra lastig. Als je ook overdag groente aanbiedt, zal je kind sneller beseffen dat het normaal is om groente te (leren) eten. Maak daarom ook lekker gebruik van het ontbijt, de lunch en/of de tussendoortjes. Zo wordt iedere maaltijd een stuk voedzamer én hoeft er aan het eind van de dag minder groente in één keer gegeten te worden.

voedzame maaltijd
Ontvang 9% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

Eet jouw kindje voldoende groente?

Hoe gaat dit bij jou kind? Merk je dat het een uitdaging is? Of dat je je soms best zorgen maakt over het eetgedrag? Of bied je de groente wel aan maar wordt er niets van gegeten of geproefd?

Soms is er namelijk meer nodig dan een paar losse tips. Dan is er behoefte aan een concreet plan om stap voor stap dit patroon te doorbreken en nieuw eetgedrag aan te leren. Zodat er weer gevarieerder gegeten gaat worden. Meer variatie in broodbeleg, pasta mét saus, extra fruit of juist het eten van meer verschillende soorten groenten. Vanuit het online programma ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’ help ik je daar graag bij. Vanuit mijn tips gericht op de opvoeding & de voeding zorgen we samen dat je kind weer beter gaat eten! Ben jij ook klaar voor een kind dat gemakkelijk met het gezin mee-eet?

Deze blog is geschreven door: Iris Vernooij, pedagoog & kindervoedingsdeskundige van STERK & ZOET. Gezonde voeding is een gezonde basis die je kindje helpt om te groeien en ontwikkelen. Het geeft energie voor het leren op school en om te spelen met vriendjes. Wil jij je kindje ook helpen groeien en bloeien? Bekijk dan de online cursus van Sterk & Zoet (Inclusief een leuke cadeautje als je Best9Moms vermeldt bij je aanmelding).
Vorige
Vorige

Hoe krijg je een huilende baby stil?

Volgende
Volgende

Team werkende moeder of team thuisblijfmoeder?