Interview Stéphanie - Kraamkost

Stéphanie een kraamverzorgende met een passie voor koken, schrijft een kookboek voor de kraamtijd. ‘Kraamkost’ is een boek vol met voedzame en makkelijke recepten, welke ondersteunen in het herstel van de kraamvrouw. 

Ik sprak met Stéphanie over haar werk als kraamverzorgende en natuurlijk ook over haar boek. Een boek dat perfect aansluit bij mijn visie. In de kraamtijd lijkt immers het vaak alleen om de baby te draaien, maar mama mag er zeker ook zijn. ‘Kraamkost’ is een receptenboek, met speciale aandacht voor het herstel en de gezondheid van de moeder. Het werd een super leuk gesprek met een passievolle kraamverzorgende. 

Wie is Stéphanie?

Stéphanie is 33 jaar en moeder van 2 zoons, 11 en 13 jaar. Ze is ruim 7 jaar werkzaam als kraamverzorgende in België, heeft een hond en een kat en zorgt graag voor mensen en dieren. In oktober bracht ze haar eerste boek uit. Een boek vol voedzame recepten, speciaal voor de kraamvrouw: ‘Kraamkost’. 

Ontvang 15% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

De kraamzorg, waarom heb je hiervoor gekozen?

Stéphanie is afgestudeerd als zorgkundige en heeft even gewerkt in de bejaardenzorg. Van waaruit ze een extra opleiding dringende geneeskundige hulp heeft gevolgd en werkzaam is geweest in de ziekenwagen. De onregelmatige tijden braken op, toen de kinderen kwamen. Ze is overgestapt naar de buitenschoolse opvang. Totdat er een vacature kwam voor kraamverzorgende. Hierop heeft ze gesolliciteerd en zo geschiedde. Stéphanie werd en van de eerste kraamverzorgende in de regio Antwerpen. 

Samen met de vroedvrouw heeft ze, met veel trekken en sleuren, de functie van de kraamzorg invulling kunnen gegeven. Een kraamverzorgende is veel meer dan een veredelde poets, zoals deze in de begintijd veelvuldig werd ingezet. 

Kraamzorg in België

De kraamzorg in België is anders vormgegeven dan in Nederland. Krijg je in Nederland ondersteuning in de eerste dagen na je bevalling. In België start de kraamverzorgende vaak pas dagen na je bevalling, maar blijft ze wekelijks komen tot 12 weken na de geboorte van je kindje of 20 weken bij een meerling. Lees hier meer over de kraamzorg in België: Kraamzorg België — Best9Moms

Waar komt je passie voor de koken vandaan?

De man van Stéphanie heeft een passie voor koken. Dit heeft ook bij haar het vuurtje aangewakkerd. Ze zijn samen gaan koken, Stéphanie heeft veel nieuwe vaardigheden geleerd en van daaruit haar passie ontwikkeld. 

Het maken van haar boek ‘Kraamkost’ is een project wat ze met het hele gezin hebben opgepakt. Samen met haar man heeft ze de recepten uitgeprobeerd en aangepast. De kinderen hebben alles geproefd en ook hun zegje mogen doen. De uitwerking van de recepten heeft Stéphanie uiteindelijk zelf gedaan. 

Wist je dat: Het pannenkoeken recept uit het boek, is een recept van de jongste zoon van Stéphanie!

Waarmee help je een kraamvrouw het meeste?

Kraamzorg is heel persoonlijk. Waar ik de ene vrouw mee kan helpen, past totaal niet bij de andere. Het is aan de kraamverzorgende om het gesprek met de moeder aan te gaan en de juiste vragen te stellen. Zo kan ze achterhalen wat ze nodig heeft en waarmee ze het meest geholpen is. 

Aandacht en ruimte voor mama om even zichzelf te zijn. Even een moment in de week dat het niet alleen om de baby draait, maar ook om jezelf. Dat is het belangrijkste doel van de kraamzorg. Hoe dit ingevuld wordt? Dat is aan de mama zelf. 

Wat zou je een zwangere vrouw mee willen geven over het moederschap?

‘Doe wat je moederhart je zegt, je hoeft niet te zijn zoals een andere mama is.’

Wil je de hele dag op de bank liggen, knuffelen met je kindje? Doe dat!

Wil je je mooi opmaken en je baby showen aan je vriendinnen? Doe dat!

Mama’s moeten niet het gevoel hebben dat ze aan een schoonheidsideaal moeten voldoen. Het boek ‘Kraamkost’ is vooral voor het gemak van de moeder en om je te ondersteunen in je herstel tijdens de kraamtijd. Het is niet bedoeld om je te helpen afvallen. Het gaat om terug de structuur te vinden in je nieuwe moeder leven, met snelle, gezonde en lekkere recepten. 

Wat ik vrouwen altijd mee geef:

  • Ben wie je bent

  • Ben gelukkig met wat je hebt

  • Kijk niet naar anderen

  • Praat als het niet goed met je gaat

Stéphanie heeft zelf een zware postnatale depressie doorgemaakt. Ze weet als geen ander dat de kraamtijd geen roze wolk hoeft te zijn, ook al houd je van je kindje. En zit je wel op een roze wolk, er zijn altijd wel momenten met donkere wolken. Ondanks dat velen het niet laten zien, iedere moeder ervaart dit!

Wat had je zelf graag geweten voordat je moeder werd, maar wat heeft niemand je vertelt?

Je mag gewoon zijn zoals je wilt, je hoeft niet perfect te zijn. 

‘Ik weet niet of ik het moederschap wel aan kan’ is een gedachte die iedere moeder wel een ervaart. Alleen al door dit te beseffen, kun je beter omgaan met deze gedachten en gevoelens. 

Stéphanie, dank je wel voor dit fijne interview!

Wil jij ‘Kraamkost’ ook bestellen? Doe dat dan hier: Zwangerschapsboeken & Moederschap boeken — Best9Moms
Wil je meer weten over Stéphanie? Volg haar op Instagram
Vorige
Vorige

Review ‘Kraamkost’ - Stéphanie Pilyser

Volgende
Volgende

Interview: Lotte - Gezond Weekmenu