Interview Melissa Hogenboom - The Motherhood Complex

Deze zomer las ik het boek The Motherhood Complex van Melissa Hoogenboom. Een boek over het moederschap, geschreven vanuit eigen ervaring met een wetenschappelijke achtergrond. Melissa is immers wetenschapsjournalist bij de BBC. Het moederschap complex, veel vrouwen hebben er last van. Altijd maar moeten kiezen tussen je werk, je ambities en je gezin en ondertussen vergeten om ook aan jezelf en jouw behoeftes te denken. Vaak gesterkt door vooroordelen, gewoontes en cultuurgebonden verwachtingen van anderen. Melissa vergelijkt in haar boek culturele verschillen, waarin de Nederlandse cultuur een hoofdrol heeft. Melissa is al jaren woonachtig in London maar is opgegroeid in Nederland.

Ik vind The Motherhood Complex een inspirerend boek om te lezen. Lees hier meer over in mijn review. Ik liet Melissa mijn review lezen, ze vond het een mooie samenvatting van haar verhaal. Ook heeft ze de moeite genomen om een aantal vragen te beantwoorden.

Interview Melissa Hogenboom

Wat vind jij het belangrijkste dat (aanstaande) moeders mee moeten nemen uit je boek?

Ik hoop dat het boek een bevestiging is van de vele manieren waarop het moederschap impact heeft op het zelfbeeld van een vrouw. Ik hoop dat moeders hierdoor zelfbewuster worden (empowerment). Ik hoop dat het boek laat zien dat het belangrijk is om jezelf, tenminste op sommige momenten, op de eerste plaatst te zetten. Dit zal je geluk verbeteren, op de lange termijn.

Heb je nog een extra tip voor jonge moeders, waardoor ze het moederschap makkelijker kunnen maken?

Als je steun hebt van je netwerk, familie, vrienden, betaalde kinderopvang, gebruik het! Dit is van vitaal belang voor je eigen welzijn, geluk en je relatie. Niet iedereen heeft steun, maar als je een manier vindt om tijd vrij te maken voor je eigen identiteit, wensen en ambities, dan ben je ook een betere moeder voor je kind. Als onze kinderen zien dat we alles opgeven voor hen, wordt de cirkel niet doorbroken. Zeker voor je dochter!

Hoe kunnen aanstaande moeders het gesprek met hun partner aangaan omtrent de verdeling van de taken en rollen rondom het ouderschap?

Begrijp dat een groot gedeelte van het werk thuis, huishouden en zorg voor de kinderen, is mentaal. Dit is het onzichtbare werk rondom organiseren, anticipatie en het plannen van het dagelijks leven. Het is echt slopend als dit niet wordt gedeeld. Dit betekend dat taken verdeeld moeten worden. Bedenk goed welke taken, fysiek of mentaal, je het meeste op je neemt en hoe je deze kunt verminderen of delen (delegeren). Mentaal werk is zo uitdagend, omdat je het mee kunt nemen naar je werk. Je kunt bijvoorbeeld je boodschappenlijstje maken, terwijl je op kantoor werkt. En, zoals ik in dit artikel heb geschreven, als maatschappij moeten we onze verwachtingen gaan bijstellen wat betreft de rollen van mannen en vrouwen. Alleen dan is het mogelijk om de zorgtaken thuis eerlijk te verdelen en krijgt de vrouw ruimte om gelijke kansen te hebben op het werk.

Lees mijn review van het boek ‘The motherhood complex’
Zelf het boek lezen? Bestel het hier!
Vorige
Vorige

Interview Franke van Hoeven - Ik denk dat ik het wel kan

Volgende
Volgende

Review: Ik denk dat ik het wel kan - Franke Van Hoeven