Gezondheidstesten: nuttig of een doekje voor het bloeden?

Gezondheidstesten worden steeds populairder. Overal worden weer andere testen aangeboden, vaak gekoppeld aan leefstijlcoaching. Allemaal met dezelfde belofte: meer energie en een betere gezondheid. Maar wat wordt er eigenlijk getest en wat kun je met deze testuitslag daadwerkelijk doen? Ik vergeleek de EMB-test, de Vetzuren-balanstest en de Glucosemonitor en neem je mee in de wereld van de gezondheidstesten.

Gezondheidstest 1: EMB-test

De Energetische Morfologische Bloedtest (EMB), een bloedtest waarbij op drie niveaus wordt getest. Hematologie, reguliere waarden zoals bij de huisarts, levend bloedanalyse (onder de microscoop) en op energetisch niveau aan de hand van trillingen (net als bij bioresonantie).

Zelf heb ik nog geen EMB-test gedaan. Ik geloof wel in de uitslagen van de test, al kun je hierbij geen oorzaak aanwijzen. Het enige echt nuttige uit deze test is de uitslag met betrekking tot parasieten en schimmels. Deze testen kun je ook gewoon bij de huisarts laten doen. De plek waar je toch heen moet na een positieve uitslag. Parasieten en schimmels vragen om een gedegen medische behandeling. 

Afhankelijk van de uitslag van de test bestaat de behandeling uit voedingsadvies en supplementen. Een goede poging om tekorten aan te vullen. Alleen geeft dit geen garantie dat de vitaminen en mineralen ook opgenomen worden. Uit de test valt op te maken waar je lichaam uit balans is, maar niet wat de oorzaak van de disbalans is. Ik verwacht zeker dat je je beter gaat voelen, maar zie dit niet als duurzame oplossing. Of je moet de rest van je leven vast willen blijven zitten aan dure supplementen?

Gezondheidstest 2: Vetzuren-Balanstest

Een vetzuren-balanstest deed ik wel. De uitslag was niet zo positief. Mijn omega 3 en omega 6 vetzuren waren danig uit balans. In gesprek was dit niet direct terug te redeneren naar mijn leefstijl. Het advies was een supplementen kuur, bestaande uit vezels, vitaminen en omega 3, voor minstens 4 maanden. De kosten? Om en nabij de €600! 

Dit advies was gebaseerd op het idee dat mijn darmen, waar ik al jaren last van had, onvoldoende vitaminen opnemen. Extra vitaminen en vezels om mijn darmen te herstellen zouden de oplossing zijn. 

Voor mijn gevoel vooral schieten met hele dure hagel. Ik ging me verder verdiepen in het herstellen van mijn darmen. Want in deze theorie kon ik me zeker wel vinden. Vezels kunnen hierbij zeker helpen en het vermijden van tarwe en gluten ook. Dit advies heb ik zeker wel opgevolgd. Zonder dure supplementen, met wat kleine aanpassingen in mijn voeding, voel ik ook nu stukken beter. 

Lees hier meer over mijn ervaringen met de vetzuren balanstest: Omega 3 - gezonde vetten in balans

Gezondheidstest 3: Glucosemonitor

Het laatste stukje van de puzzel vond ik in mijn hormoonhuishouding, welke ook getest wordt in de EMB-test. De bloedsuikerspiegel is hierbij de belangrijkste graadmeter. Een hoge bloedsuiker zorgt voor veel insuline, het hormoon dat suiker uit je bloed vervoert. Insuline heeft weer invloed op onder andere je geslachtshormonen en cortisol (stress hormoon). Zijn je hormonen uit balans of heb je veel stress? De oplossing kan zomaar in je bloedsuikerspiegel liggen. 

Een glucosesensor heeft mij veel inzichten gegeven. Met een glucose sensor op je bovenarm, meet je constant je bloedsuiker via een app op je telefoon. Zo kun je precies bijhouden wat bepaalde voeding met je doet. Schiet je bloedsuiker omhoog? Dan kun je dat product beter laten staan. 

Lees hier meer over mijn ervaringen met de glucosemonitor: Zelfonderzoek met een glucosesensor

Bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel is de belangrijkste graadmeter voor je gezondheid. Een hoge bloedsuiker is de veroorzaker van alle eerder genoemde problemen. Een beschadigde darmwand, te lage waarden bij je vitaminen en mineralen, vetzuren die uit balans zijn, in de meeste gevallen ligt het aan de beschadigingen veroorzaakt door te veel suiker in je bloed. Een hormonale disbalans? Deze start bij stress en je glucosehuishouding. 

Een EMB-test of Vetzuren-balanstest, ik zie het als indicator voor je gezondheid. Het zijn moment opnames, afhankelijk van jouw leefstijl in de dagen voor de test. Grote kans dat supplementen enigszins helpen. Ik zie het echter niet als een langdurige oplossing. Je herstelt je lichaam niet en val je terug in je oude patroon of stop je met supplementen? Je klachten zijn binnen no-time weer terug.  De glucose monitor helpt je veel meer om in balans te komen. De monitor draag je vaak een week tot een maand, zodat je de waarden over een langere periode kunt vergelijken. Het leert je immers hoe je je bloedsuikerspiegel laag houdt. Combineer dit met vasten volgens je cyclus en jij hebt de ideale oplossing voor heel veel van je klachten. 

Meer over vasten met je cyclus: Leven met je menstruatie cyclus

Vorige
Vorige

Kolven: maak borstvoeding geven makkelijk, niet per se leuker

Volgende
Volgende

Endometriose