Kolven: maak borstvoeding geven makkelijk, niet per se leuker
Borstvoeding geven is een prachtige manier om de verbinding met je kindje aan te gaan. Jij bent de enige die dit aan je kindje kan geven. Super mooi! Maar soms ook onhandig. Het geeft je vrijheid om samen met je kindje op pad te gaan. Het ontneemt je de vrijheid om alleen de deur uit te gaan. Kolven is een prima oplossing om toch je vrijheid te behouden.
Hoeveel ik ook genoot van het geven van borstvoeding, zo verschrikkelijk vond ik het om te kolven. En met mij heel veel vrouwen. Het voelt alsof je een melkfabriek bent in plaats van een moeder. Toch hebben we het er allemaal voor over. We willen immers het beste voor ons kindje. Moedermelk is een fantastische manier om je kindje een goede start te geven.
Waarom kolven?
Kolven gebruik je natuurlijk als je gaat werken na je verlof en je kindje niet bij je in de buurt is. Toch zijn er nog veel meer situaties waarin kolven een praktische oplossing is.
Kolven helpt om de melkproductie te stimuleren. Natuurlijk kan je kindje dit als de beste. Soms is dit echter niet voldoende. Kolven helpt je vooral in de eerste weken na de bevalling, de kraamtijd, om meer voeding aan te gaan maken. Je kunt zelfs al starten met kolven voor de bevalling. Dit helpt om de borstvoeding na de bevalling sneller op gang te laten komen. Kolf je al melk? Dit kun je prima bewaren.
Kolven kun je ook gebruiken om een extra voorraad aan moedermelk aan te leggen. Vries de gekolfde melk in en geef deze later aan je kindje. Noteer wel goed de datum van het kolven, zo weet je zeker dat je geen bedorven melk aan je kindje geeft. Moedermelk bewaarzakjes zijn hier ideaal voor.
Na een aantal weken borstvoeding geven, wordt het tijd dat je kindje ook leert om uit een flesje te drinken. Het is fijn om dan afgekolfde moedermelk te kunnen geven. Ook leuk voor je partner of je moeder, nu kunnen ook zij je kindje voeden.
Je kunt natuurlijk altijd je kindje overal mee naartoe nemen. Maar er komt een moment dat jij ook een middagje of avondje de deur uit wilt zonder je kindje. Als je borstvoeding geeft is je vrijheid hierin beperkt, je moet voor de volgende voeding weer terug zijn. Vaak heb je dan niet meer dan 2-3 uur de tijd. Kolven geeft je meer tijd. Kolf voordat je weggaat en zodra je terugkomt. Je kindje heeft zo wel voldoende melk om op verzoek te worden gevoed.
Zodra je gaat werken heb je een voorraadje moedermelk nodig. Kolven kan natuurlijk op je werk, maar veel vrouwen kolven hier toch minder dan thuis. Start al voordat je gaat werken met kolven, zodat je een voorraadje opbouwt.
Hoe kies je een borstkolf?
Een borstkolf is heel persoonlijk. Wil je elektrisch of handmatig? Eenzijdig of dubbelzijdig? Wil je je handen vrij kunnen houden of kies je liever voor een klein formaat?
Bedenk vooral waar en wanneer je wilt kolven. Kijk daarbij ook naar de flesjes die erbij passen. Past de drinkfles die jij wilt gebruiken direct op de kolf of heb je allerlei opzetstukken hiervoor nodig?
Ben je veel onderweg? Een compact model is dan handiger.
Wil je kolven terwijl je aan het werk bent? Een eenzijdige kolf is dan makkelijker. Je bent wel langer bezig, maar hebt wel een hand vrij en kunt de kolf makkelijker verhullen.
Heb je alle rust en ruimte om te kolven, maar wil je vooral snel klaar zijn? Kies dan voor een dubbele, automatische kolf. Deze zijn vaak handsfree, al merk ik dat vasthouden ook dan wel fijner is. Je kunt wel twee borsten tegelijk kolven. Dat scheelt enorm veel tijd. De kolf is wel vaak wat groter, waardoor deze moeilijker mee te nemen is.
Kies de kolf die bij jouw situatie past. De meeste borstkolven hebben verschillende accessoires zodat de maat aan te passen is.
Je kunt ook kiezen voor een tweedehands kolf. Zorg dat je hierbij wel de rubbertjes vervangt. Deze verslijten snel, een kleine lekkage zorgt al dat de kolf minder effectief werkt Ook blijft er regelmatig melk in zitten, vervangen is dan wel zo hygiënisch.
De kolfbh
Tijdens het voeden is een voedingsbh heel normaal om te dragen. Wist je dat er ook speciale kolf bh's zijn? Natuurlijk kun je hiervoor ook je voedingsbh gebruiken. Toch heeft een kolfbh nog meer voordelen. Deze zijn zo gemaakt dat jij nog makkelijker je handen vrij hebt tijdens het kolven. De kolf past precies in de bh, zodat jij je handen vrij hebt. Zo kun jij gewoon doorwerken achter je computer of op je gemak een boekje lezen. Rondlopen wordt wat lastiger, maar met de nieuwste bluetoothkolven, zit je niet meer vast aan een apparaat. Wat je nog meer vrijheid geeft. Dit werkt natuurlijk wel alleen als je een elektrische kolf hebt.
Kolven, leuk zal het nooit worden. Gelukkig wordt het wel steeds makkelijker. Kolven zijn er in verschillende prijsklassen en met diverse opties. Bedenk goed wanneer en waar je wilt kolven, voordat je een keuze maakt. Twijfel je? Vraag een lactatiekundige om advies of huur eerst een kolf via je kraamzorg.