Durf jij de regie te nemen?

Durf jij de regie te nemen over je zwangerschap, bevalling of het moederschap?

Volg jij blindelings het advies van je verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau? Vertrouw jij het liefste op de ervaringen van je moeder of vriendinnen? Of laat jij je liever leiden door je eigen moedergevoel?

Voor alles is iets te zeggen, niets is goed of fout. Toch blijken vrouwen die zelf de regie durven te nemen een veel positiever gevoel over te houden aan zwangerschap, bevalling en het moederschap. 

Onzekerheid

Veel vrouwen volgen het liefst de mening van een professional, uit onzekerheid over het eigen beoordelingsvermogen.

Ik hoor het regelmatig terug bij de zwangeren die ik begeleid: ‘de verloskundige heeft veel meer ervaring met bevallen, dus zij weet het beter dan ik, ik volg haar blindelings’. 

Vaak pakt dit goed uit, toch zijn er ook genoeg momenten te noemen waarin de verloskundige (of gynaecoloog, kraamverzorgende, arts) niet de beste keuze maakt in de situatie. De professional gaat immers uit van protocollen gebaseerd op gemiddelden, soms zelf op een enkel, zwak uitgevoerd onderzoek. Het zekere voor het onzekere nemen, staat in veel gevallen voorop. 

Dit klinkt in eerste instantie helemaal niet zo verkeerd. Beter voorkomen dan genezen, daar ben ik helemaal voor. Toch leidt dit wel tot veel onnodige ingrepen of medicijngebruik. Er is immers geen ‘gouden’ aanpak. Niemand is gemiddeld, iedereen is anders en heeft daarom een persoonlijke aanpak nodig. 

Dit heeft weer invloed op de gezondheid van je kindje en het herstel van jouw zwangerschap en bevalling. En het belangrijkste: jouw mentale welzijn. Want als je zwangerschap, bevalling of het moederschap anders loopt dan jij verwacht had of er worden keuzes gemaakt waar je niet 100% achter staat, dan voelt dat niet lekker. Het voedt je onzekerheid, het zorgt voor schuldgevoel en sombere gevoelens tot depressie aan toe. 

Maar mijn moeder dan?

Een andere optie is om expertise van andere moeders in je omgeving in te schakelen. Zo wil je moeder heel graag uitleggen hoe zij het vroeger aan pakte. Al is haar ervaring wat gedateerd. Staan je vriendinnen vast ook klaar om je van advies te voorzien. En alle andere moeders op het schoolplein, in de supermarkt of de speeltuin weten precies wat jij het beste kunt doen. Iedereen heeft een mening en spreekt uit ervaring. Dit kan heel handig zijn. Hoe meer ideeën, hoe meer opties. Maar dit kan je ook onzeker maken. Zeker als het voor jou de eerste keer is dat je kindje ontroostbaar huilt, al nachtenlang niet slaapt of echt geen brood wil eten. 

Ook voor deze optie geldt: wat voor het ene kindje werkt, werkt voor het andere niet. Het is fijn om meerdere methodes uit te proberen. Als het lukt, is het super fijn. Maar als het niet lukt, maakt het je onzekerheid alleen maar groter. Jij gaat nog meer twijfelen aan jezelf. 

Vaak staan de adviezen van moeders in je omgeving ook lijnrecht tegenover de adviezen van de professional. Je wordt van links naar rechts geslingerd en hebt geen idee meer wat je moet doen. Eigenlijk is de enige echte optie: zelf nadenken, zelf voelen wat je kindje nodig heeft! Volg je moedergevoel!

Jouw moedergevoel

Jij bent immers de moeder, jij hebt de beste connectie met je kindje, jij voelt intuïtief aan wat je kindje nodig heeft. Om dit goed te kunnen doen heb je durf nodig, durf om echt te voelen wat het stemmetje in je onderbuik je vertelt. Veel vrouwen voelen wel, maar duwen het gevoel weg, uit onzekerheid of ongeloof in eigen kunnen.

Ik kan je vertellen: ‘jij kunt het wel!

Misschien gaat het niet altijd in 1x goed, misschien moet je onderzoek doen naar de opties die je hebt, misschien moet je hulp vragen bij een expert of andere moeder. Dit is echt allemaal helemaal prima. Maar nadat jij alle benodigde informatie hebt ingewonnen, ben jij degene die de beste keuzes kan maken.

Of het nu over je zwangerschap, je bevalling, het moederschap of je kindje gaat. Als jij de regie durft te nemen, voel jij je goed bij je beslissing. Hoe het dan ook verder afloopt, hier heb je niet altijd invloed op. Maar het feit dat het jouw beslissing was geeft je het vertrouwen de gevolgen, positief of negatief, aan te kunnen. Het geeft je de ruimte om niet in de situatie te blijven hangen, maar om te leren en vooruit te kijken.  

Regie over je bevalling

Zo kijken vrouwen vaker positief op de bevalling terug als zij het gevoel hebben zelf keuzes te hebben gemaakt, dan wanneer verloskundige/ gynaecoloog heeft ingegrepen zonder overleg. Dit staat los van het verloop van de bevalling. Een spoedkeizersnede kan zo een positieve ervaring zijn voor de ene vrouw, terwijl een andere vrouw juist negatief terugkijkt op haar natuurlijke bevalling omdat ze een knip heeft gekregen zonder overleg. Dit staat ook los van de gezondheid van het kindje of de herstelperiode van de vrouw. 

Dit is ook een van de redenen waarom vrouwen vaker positief terugkijken op een thuisbevalling. Thuis heeft een verloskundige alle middelen om met een noodgeval om te gaan. Thuis wordt er echter veel minder snel ingegrepen dan in het ziekenhuis. Waarom? Hier valt alleen maar naar te raden. Toch kan ik me voorstellen dat de relaxte sfeer die je gemakkelijker thuis creëert en het gebrek aan tijdsdruk vanuit de verloskundige hierin wel meespeelt. Thuis neem je ook makkelijker de regie, je bent immers in jouw vertrouwde omgeving en de verloskundige is te gast. In het ziekenhuis voelt dit al snel andersom, waardoor je je overgeeft aan de zorg van de professional. 

Regie in het moederschap

De bevalling is een voorbeeld waarin de regie nog te vaak uit handen wordt gegeven. In het moederschap gebeurd dit echter ook, al is het nu vaak geen bewuste keuze. Het moederschap is een grote stap buiten je comfort zone, een plek die veel onzekerheden naar boven brengt. Dit maakt het extra lastig om bij je gevoel te komen, laat staan je gevoel te volgen. En dan zijn er ook nog ontelbaar veel opties. Kan bij een bevalling een verkeerde keuze, grote gevolgen hebben, in het moederschap zijn de verschillen een stuk minder groot. Toch geldt ook hier: jij voelt je stukken beter als jij bewust de regie kunt nemen. Dit geeft je energie en zelfvertrouwen, dit laat je groeien in je moederrol. 

Vorige
Vorige

Toxoplasmose zwangerschap

Volgende
Volgende

Het moederschap: een verpletterende verantwoordelijkheid