Het moederschap: een verpletterende verantwoordelijkheid

Vorige week las ik een artikel uit de Volkskrant met als titel: ‘Als je met de komst van het moederschap je identiteit verliest’. Een artikel waarin moeders aan het woord komen die worstelen met het moederschap. Of eigenlijk vooral worstelen met de verwachtingen die de maatschappij en daarmee zij zelf hebben van het moederschap. Het artikel triggerde mij. Want dit is precies waar heel veel moeders tegenaan lopen. De moeders in het artikel vluchten uit het moederschap. Gelukkig zijn er ook andere wegen die je kunt bewandelen. 

Het is heel normaal dat jij het moeilijk hebt in de overgang van vrouw naar moeder. De overgang is mega groot en vraagt om een verschuiving in de dagelijkse keuzes die je maakt en de prioriteiten die je stelt. Het is echter niet zo makkelijk om hier een fijne balans in te vinden. Zeker niet als jij je volledig op de zorg van je kindje stort en je eigen behoeftes negeert. Een goede voorbereiding op of begeleiding tijdens dit proces helpt je om wel de juiste weg te vinden, op jouw manier. 

Waarom valt het moederschap soms zwaar?

In het artikel wordt gesproken over het moederschap als 'beroving van je identiteit'. Voor sommige moeders voelt dit inderdaad zo. Als je niet uitkijkt kan het moederschap je leven overnemen en je andere identiteiten, zoals je werknemer, partner of vriendin zijn, helemaal aan de kant schuiven. Je bent de hele dag alleen nog maar moeder. Of zo voelt het althans voor jezelf. Zo zijn er vrouwen die stoppen met werken of alleen maar thuis werken met de kinderen in de buurt. Dit is soms heel prettig, maar dit werkt voor veel vrouwen niet. 

Zelf ervaar ik de dagen met de kinderen als veel zwaarder dan de dagen op mijn werk. Niet omdat ik mama zijn niet leuk vindt, maar wel om de constante aandacht en alertheid die de kinderen vragen. Neem daarbij de weinige ruimte die je hebt om je eigen tijd in te delen, de behoeftes van je kinderen bepalen immers het ritme van de dag. En je begrijpt al snel dat ik soms liever op mijn werk ben, waar ik wel even achterover kan leunen, de leuke klusjes eerst kan doen of een gezellig praatje met een collega kan maken. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ik zou kunnen werken met de kinderen thuis. De constante afleiding en aandacht, zouden mij snel overprikkeld maken. En daar wordt ik geen gezellige moeder van. 

Dit is alleen nog maar je werkidentiteit. Maar je bent meer dan moeder en werknemer. Zo wil je ook nog steeds een goede vriendin zijn voor je vriendinnen, maar zijn avondjes uit een stuk moeilijker te plannen met een kind. En wil je niet alleen papa en mama zijn samen met je partner, maar ook nog vriend en vriendin. Maar wanneer plan je dan een datenight of weekendje weg? Heb je hobbi’s? Tijd maken voor sporten, creativiteit of andere activiteiten, het is vaak zoeken naar een gaatje in je agenda. En als er dan eindelijk ruimte is, ben je vaak veel te moe van je mamadag om nog van de bank af te komen. 

Het moederschap dilemma: vluchten of een andere aanpak

Sommige moeders vluchten voor het moederschap. Ze denken niet gemaakt te zijn voor het moederschap en voelen een opluchting als ze ‘eindelijk’ weg kunnen. Ze kiezen bijvoorbeeld voor om te scheiden en de kinderen bij hun partner te laten, gaan soms zelfs op grote afstand wonen. Toch ben ik ervan overtuigd dat alle vrouwen gemaakt zijn voor het moederschap. Alleen dat ze te vaak niet weten hoe ze het moederschap zo kunnen invullen dat het voor hen goed voelt. Te vaak staan belemmerende overtuigingen in de weg. Vluchten lijkt dat de enige oplossing. En soms is dit ook echt niet verkeerd, maar het hoeft vaak helemaal niet zo ver te komen.  

Een andere aanpak van het moederschap kan ook de oplossing zijn. Een aanpak waarin je veel meer kijkt naar je eigen behoeftes, in plaats van wat jij denkt dat je kindje nodig heeft. Een aanpak waarin je in gesprek gaat met je partner en ook zijn behoeftes mee neemt. Vanuit jullie behoeftes ga je het ouderschap vormgeven, onder jullie voorwaarden waarbij je de behoeftes van je kinderen meeneemt. Zorg eerst voor jezelf, want als jij lekker in je vel zit gaat het ook veel beter met je kinderen. Je komt samen in een positieve flow en het moederschap kost veel minder energie. 

Dit vraagt echter wel om voldoende zelfkennis. Het vraagt om creativiteit en het denken in mogelijkheden. Het vraagt om een open blik op het ouderschap, van jezelf en je partner. Het vraagt vooral om het loslaten van de verwachtingen die jij en die andere hebben van het ouderschap. Laat je hierdoor niet tegenhouden om je eigen keuzes te maken. Volg je (moeder)gevoel en durf het op jouw manier te doen. Iedereen is anders, heeft andere behoeftes, een onesize-fits-all aanpak voor het moederschap bestaat er niet!

Verantwoordelijkheden van het moederschap

Deze aanpak lijkt haaks te staan op de verantwoordelijkheden van het moederschap. Ik zie dit echter anders. Je gaat je verantwoordelijkheden niet uit de weg. Je kijkt juist hoe je deze het beste kunt invullen. Als moeder wil je het beste voor je kindje, je wilt ze veiligheid en geborgenheid bieden. Dit kun jij het beste doen als jij lekker in je vel zit. Dan ben je immers veel beter in het geven van oprechte aandacht en kun je veel beter inspelen op alle nieuwe en onverwachte gebeurtenissen die het moederschap met zich mee brengt. 

Om lekker in je vel te zitten is het belangrijk dat jij de tijd neemt om aan jouw behoeftes te voldoen en om al je identiteiten aandacht te geven. 

Het moeilijke hiervan is dat de tijd die je hieraan besteedt ten koste gaat van de tijd die je bij je kinderen bent. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat dit niet zo belangrijk is. Je kindje heeft behoefte aan veiligheid en geborgenheid, maar het maakt niet zoveel uit wie dit geeft. Papa of mama, opa of oma, een oppas of juf bij de kinderopvang, voor je kindje is het allemaal goed. Het is veel belangrijker wat je doet als je wel bij je kinderen bent. Heb dan oprechte aandacht voor ze. Telefoon weg, gedachten in het nu en actief met je kinderen aan de slag. Dat is wat je kindje nodig heeft. En zeg nou zelf, dat kan bijna niemand 24/ 7 opbrengen en dat is helemaal ok!

Hulpvragen is geen falen, ook niet als je moeder bent!

Vooral in het moederschap ligt een groot taboe op hulp vragen. Te vaak denken moeders dat ze gemaakt moeten zijn om moeder te zijn, want ze zijn nou eenmaal vrouw. En omdat vrouwen gemaakt zijn voor het moederschap, hebben ze daar ook geen hulp bij nodig. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Niet iedereen is een natuurtalent in moeder zijn. We hebben allemaal andere kwaliteiten en interesses. Voor de maatschappij is dit maar goed ook. We kunnen immers niet allemaal juffrouw, verpleegkundige of boerin zijn. Verschillende rollen worden zo niet ingevuld en hier zouden we ook niet allemaal gelukkig van worden. Zo is het ook in het moederschap. Je wordt alleen gelukkig van moeder zijn, als jij in je kwaliteiten kunt staan. Natuurlijk zijn er veel vaardigheden die je kunt leren, maar op sommige momenten kun je beter hulp vragen van een ander. Ook als dit je partner is. Of als jij de weg kwijtraakt in het moederschap.

Waar vraag je hulp in het moederschap?

Ga als eerste in gesprek met je partner. Het ouderschap is iets wat je samen doet. Komen jullie hier niet uit, dan is het tijd hulp in te schakelen. Zo werk ik vaak met moeders die het lastig vinden om een balans te vinden in het moederschap. Veel problemen zijn te voorkomen, met een gezonde dosis zelfkennis en een open blik op het moederschap. Als coach ben ik jouw spiegel om uit je gedachtepatronen te komen en met een frisse blik het moederschap op jouw manier vorm te geven. 

Bij voorkeur zou ik vrouwen al begeleiden tijdens de zwangerschap. Een goede voorbereiding maakt de start van het moederschap zoveel makkelijker. Helaas zijn er nog heel veel vrouwen die het moederschap liever op zich af laten komen. Waardoor ze alsnog tegen problemen aan lopen. Minstens 50% van de moeders wordt zo overvallen door het moederschap dat ze het moederschap als zwaar ervaren. Ik ben er voor beide, want het is nooit te laat om het moederschap over een andere boeg te gooien. Ik ben er voor jou, om het moederschap makkelijker te maken. 



Download gratis mijn folder: 5 tips - Laat je kindje je leven compleet maken! Waarin ik je mijn beste tips deel om niet alleen moeder, maar ook jezelf te zijn. 
Vorige
Vorige

Durf jij de regie te nemen?

Volgende
Volgende

Mama’s, samen staan we sterk!