Tips: Peuter wil niet slapen

Als er iets geen prioriteit heeft voor mijn kinderen, dan is het wel slapen. Slapen is saai en het kost kostbare speeltijd. Slapen is ook spannend, alleen in het donker op je kamer. Ze doen van alles om maar niet naar bed te hoeven of nog even langer op te mogen blijven. Nog een verhaaltje, nog wat drinken, ‘ik heb honger’ of ik ben nog iets vergeten te pakken beneden, het komt allemaal voorbij. Hoe jong een kind ook is, de drang om niet te willen slapen is al aanwezig. Ik deel je mijn beste tips om slapen voor je peuter een stuk aantrekkelijker te maken. Want iedere peuter wil niet slapen!

1. Een vast bed ritueel. 

Een dagelijks vaste volgorde van activiteiten voor het slapen gaan, bereidt je kind mentaal voor op het slapen gaan. Wij starten bijvoorbeeld met het omkleden, daarna poetsen we tanden en als laatste krijgen de kinderen nog een verhaaltje. Dagelijks houden we deze volgorde aan. 

peuter slaapcoach
Ontvang 10% korting, exclusief voor de lezers van Best9Moms

2. Stel grenzen aan leuke activiteiten voor het slapen gaan. 

Zo heb ik met mijn zoontje afgesproken dat ik 1 verhaaltje in de stoel lees en 1 verhaaltje in bed. Als ik dit niet doe, dan blijft hij oneindig veel verhaaltjes willen, voordat hij kan slapen. Een duidelijke limiet van het aantal verhaaltjes, geeft hem de rust om wel te gaan slapen. 

3. Blijf rustig tijdens bedtijd

De ene dag heeft je kind iets meer tijd nodig om tot rust te komen en klaar te zijn om te gaan slapen, dan de andere dag. Blijf zelf rustig, ga niet haasten als je kindje aan het treuzelen is. Stel wel grenzen aan de activiteiten die ze bedenken. 1 verhaaltje blijft 1 verhaaltje, een keer drinken is voldoende en zorg dat de lievelingsknuffel al klaar ligt. Zo beperk je de ruimte om te onderhandelen en vindt je kindje eerder de rust om te slapen. 

4. Maak de slaapkamer en het bed een fijne plek om te zijn. 

Een plek waar je kindje zich thuis voelt. Maar ook een plek waar het niet te veel afgeleid wordt of uitgedaagd wordt om te spelen. Rust in de ruimte geeft ook rust om te slapen. Zo gaat mijn zoontje heel graag slapen onder dit teddy dekbedovertrek. Het geeft hem een veilig en vertrouwd gevoel om in de armen van de beer in slaap te vallen. Zo voelt hij zich een stuk minder alleen in zijn kamer. Mijn oudere zoontje is gek op alles wat met de ruimte te maken heeft en kan heerlijk dromen onder het eenpersoons dekbedovertrek van een raket. In bed gaan liggen voelt meteen een stuk minder als een straf en ontspannen gaan slapen is een stuk makkelijker. 

Wil jouw peuter nog steeds niet slapen? Denk dan eens aan een online slaapcoach. Via Best9Moms krijg jij 10% korting op een online cursus slapen voor baby's of peuters. Check snel de bovenstaande link!
Vorige
Vorige

40 dagen kraamtijd

Volgende
Volgende

Sport en Bewegen tijdens mijn zwangerschappen.