Stop met verwennen, start met het maken van herinneringen

Verwennen is letterlijk iemand alles geven wat het leuk of lekker vindt. Opa’s en oma’s zijn er om de kinderen te verwennen, wordt vaak gezegd. Niet in de minste plaats door de opa’s en de oma’s zelf. De (klein) kinderen zijn alles en het mag ze aan niets ontbreken. Het maakt dat kinderen maar al te graag naar opa en oma gaan. Maar is dit wel de manier waarop je herinnerd wilt worden als (groot)ouders? 

Het snelle geluk

Verwennen van een kind zorgt voor het snel geluk. Een snoepje om de traantjes te drogen. Een koekje om de vervelende schooldag te vergeten. Een cadeautje voor het rapport, want school is toch zo zwaar. Op dat moment zorg je dat een kind zich beter voelt. Maar werkt dit ook op de langere termijn? 

Herinneringen aan vroeger

Wat herinner jij je eigenlijk van jouw kindertijd? Zijn dat de verwenmomenten of juist de ervaring of beleving van samen iets ondernemen? Ik schat in dat laatste.

De gelukkigste momenten uit je kindertijd zijn niet de momenten dat je overladen werd door cadeaus en ook niet het zoveelste ijsje op een warme zomerdag. De gelukkigste momenten zijn de momenten dat jij de onverdeelde aandacht kreeg van je ouders of grootouders. 

- Overladen worden door oprechte complimenten, want het werd gezien wat jij deed. 

- Samen de wijde wereld ontdekken, door er samen op uit te trekken. 

- Samen leren door te spelen, laat zien dat jij het waard bent om er te zijn. 

Verwen je kind met oprechte aandacht 

Zoals je ziet herinner je vooral de momenten waarop jij het gevoel had er te mogen zijn. Dit zijn momenten dat er oprecht aandacht was voor wie jij bent, niet voor wat je overkomt. Een snoepje voor een traantje laat je eerder zien dat het traantje er niet mag zijn. Het lost niet de oorzaak op maar het gevolg. Laat je kind lekker uithuilen in je armen. Zo ben je veel meer in verbinding met je kind en laat je het gevoel van je kind in zijn waarde. 

Je leert een kind dat gevoel en verdriet er mag zijn. Zo leert een kind met de situatie omgaan, in plaats van deze weg te stoppen. Je kind leert zich te uiten, in plaats van zich te verdoven met het korte geluk. 

Omgaan met emoties

Hoeveel van de volwassenen in Nederland hebben nooit goed geleerd om met emoties om te gaan? Dat zijn er behoorlijk veel! Denk maar eens aan alle emotie eters, dagelijkse alcoholgebruikers, rokers en gameverslaafden. Allemaal ongezonde gewoontes die zijn opgebouwd door het wegstoppen van grote en kleine emoties. Gewoontes die vaak niet eens als probleem worden gezien, tot het echt in de weg gaat staan voor wie we willen zijn. 

Toch zijn deze vaak wel een probleem. Emotie eters hebben vaker overgewicht en rokers een slechtere conditie. We lijken dit normaal te vinden, toch zorgt dit ongewild tot beperkingen in je leven. Beperkingen die je liever niet aan je kind zou willen doorgeven. 

BabyBaby

Stop met verwennen start met herinneringen maken

Jij kunt het tij zeker keren. Stop met het verwennen van je kind. Dagelijks snoep, koek en frisdrank is nergens voor nodig. En een wekelijks cadeautje moet steeds groter om nog waardering te krijgen. 

Start juist met het maken van herinneringen! Hoe je dit doet?

  • Leer je kinderen dat snoep, chips en frisdrank bij een feestje horen. Zo wordt een verjaardag een nog groter feest!

  • Ga samen met je kinderen op pad. Naar de speeltuin, het bos, een museum of de dierentuin. Voor je kinderen is het om het even. Zij willen vooral samen zijn met je. Een uitje hoeft niets te kosten, behalve tijd en oprechte aandacht. 

  • Samen zijn kan ook prima in huis. Maak samen een tekening of knutselwerk, speel een spelletje of vertel een verhaaltje. Doe het vooral samen en laat ze niet de hele dag alleen spelen terwijl jij je to-do-lijst afgewerkt. 

Bewuste keuzes

Kinderen hebben niet veel nodig, alleen het gevoel er te mogen zijn. Dat gevoel kun jij ze geven, door er echt voor ze te zijn. Dit is niet moeilijk, het vraagt wel om bewuste keuzes te maken. Keuzes die zorgen dat jij ruimte creëert voor je kinderen, tussen je werk en je eigen leven in. Keuzes die zorgen dat jij voldoende energie hebt om je werk met je gezin te combineren. 

  • Tijd en ruimte voor jezelf, hobby's en sociale contacten

  • Tijd om aan je gezondheid te werken, slapen, sport en bewegen, ontspanning en gezonde voeding

  • Tijd om je ambities waar te maken, op je werk maar ook in je vrije tijd

In het ouderschap klinkt dit misschien helemaal niet haalbaar. De verantwoordelijkheid voor je kinderen kun en wil je niet uit de weg gaan. Toch mag ook jij er zijn en heb jij deze ruimte ook nodig. Aan jou en je partner om de puzzel compleet te maken, door jullie ideale balans te vinden. Dit vraagt om geven en nemen, dit zal nooit perfect zijn, zolang jullie maar het gevoel hebben dat je zo af en toe ook aan jezelf toekomt. Want ook voor jou geldt: stop met jezelf verwennen om je goed te voelen, start met het maken van herinneringen!

Vorige
Vorige

Kraampakket

Volgende
Volgende

Mama je doet het goed!