Kraampakket
Het kraampakket, je ontvangt het vaak van je zorgverzekering. Op een moment dat je met je gedachten nog helemaal niet bij je bevalling bent. Het pakket van je zorgverzekering is een standaard pakket, met daarin de minimale benodigdheden voor een thuisbevalling. Dit kraampakket bestaat vooral uit medische materialen, samen met een klein cadeautje van de verzekering. Toch zijn er nog veel meer mogelijkheden voor je kraampakket.
Het kraampakket, waarvoor heb je dit eigenlijk nodig?
Toen ik mijn kraampakket ontving, belandde het snel in een hoek van mijn slaapkamer. Over mijn bevalling en kraamtijd wilde ik nog niet te veel nadenken. Het interesseerde me niet zoveel wat er in het pakket zat. Had ik mij hier maar meer in verdiept. Het had mij veel kunnen leren over het verloop van de bevalling en de kraamtijd. Vooral hetgeen in de cursussen die ik had gevolgd, gemeden werd. Dan was deze periode veel minder als een verrassing gekomen.
Neem het kraamverband als voorbeeld. Een uit de kluiten gewassen maandverband. Ook erg handig voor het opvangen van vruchtwater als je vliezen zijn gebroken. Alleen al de grote hiervan doet je beseffen dat de kraamvloed echt wat anders is dan een heftige menstruatie, in de meeste gevallen althans.
Of de matrasbeschermer. Heel fijn om vooraf te weten dat je alles in huis hebt om geen bloedbad achter te laten na je bevalling. Ik kan je geruststellen, de verloskundige en kraamhulp ruimen alles keurig netjes op. Dit hoeft dus geen reden meer te zijn om in het ziekenhuis te bevallen.
Het standaard pakket is prima voor een onverwachte thuisbevalling. Besluit je vooraf om voor een thuisbevalling te gaan, als dit mogelijk is? Verdiep je dan eens in de extra mogelijkheden. Dit kan een luxere variant zijn, met daarin vaak extra verzorgingsproducten of een kraampakket dat past bij een meer natuurlijke levensstijl. Ook zijn tal van mogelijkheden om losse producten te kopen, ter aanvulling van je kraampakket. Niets is noodzakelijk, maar het kan je kraamtijd wel een stukje aangenamer maken.
Natuurlijk Kraampakket
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een natuurlijk kraampakket.
Een natuurlijk kraampakket, zoals het kraampakket van Doulalou, bestaat bijvoorbeeld uit producten die biologisch afbreekbaar zijn. Zo kun je met een goed gevoel je bevalling tegemoet zien.
Ecologisch kraampakket
Ook kun je kiezen voor een ecologisch kraampakket. Hierin zitten biologisch producten, welke een betere keuze zijn voor de natuur. In de luxe variant vaak aangevuld met oliën om je huid extra te verwennen tijdens je zwangerschap of na je bevalling.
Een voorbeeld hiervan is het kraampakket van Natalis.
Extra kraampakket producten
Een kraampakket bevat voldoende producten voor je bevalling, thuis of in het ziekenhuis. Toch zijn er nog meer producten verkrijgbaar die je kraamperiode nog aangenamer kunnen maken. Zorgen voor jezelf begint immers met het wegnemen van zoveel mogelijk ongemakken.
Denk hierbij aan:
1. Hulp bij het toiletbezoek na je bevalling
Na je bevalling moetl je weer naar de toilet. Dit kan een heel gedoe zijn. De zure urine prikt en kan ontstekingen verergeren. Spoelen tijdens of na een toiletbezoek wordt aangeraden. En ik kan je vertellen: het is ook erg aangenaam. Zelf heb ik dit met een glas water gedaan, welke op de wastafel naast het toilet stond. Een beetje onhandig was het wel en ik kon zo ook geen lauw water gebruiken. Wat wel aangeraden wordt. Ondertussen zijn er verschillende producten op de markt die je helpen om het spoelen een stuk makkelijker en hygiënischer te maken.
2. Verkoelend kraamverband
Na je bevalling voelt je onderkant niet zoals je gewend bent. Zeker de eerste dagen voelt het beurs, pijnlijk en bloederig. Normaal kraamverband, uit je kraampakket, is niet altijd heel comfortabel. Gelukkig is er ook verkoelend kraamverband. Je hoeft dit niet de hele dag te dragen. 3x per dag 30-45 min is vaak al voldoende om de zwelling en pijn te verzachten.
3. Verkoeling voor je borsten
Een van de grootste veranderingen na je bevalling vindt plaats bij je borsten. Waren ze al flink gegroeid tijdens je zwangerschap, na je bevalling zijn ze echt enorm. Zeker de eerste dagen kun je last hebben van stuwing en pijnlijke borsten en tepels. Verkoelend borstpads geven hierbij verlichting. En ik kan je vertellen, ze zijn een stuk fijner dan de standaard pads uit je kraampakket, welke uitdroging van je tepels en tepelkloven stimuleren.
4. Corrigerend broekje
Na je bevalling zijn je buikspieren nog zwak. Hierdoor voelt het bekkengebied erg instabiel. De eerste periode helpt het om een ondersteunend broekje te dragen. Het ontlast je buikspieren en maakt je mobieler in deze weken. Draag het broekje zeker niet de hele dag. Je buikspieren worden alleen maar sterker als ze belast worden. Maar zeker bij een tweede kindje, heb je niet altijd de ruimte om genoeg rust te nemen. Een corrigerend broekje kan dan een uitkomst zijn. Bouw het gebruik hiervan wel af gedurende je kraamperiode.
De kraamperiode is een heftige periode. Je bent net moeder geworden, je lichaam voelt alsof het niet van jezelf is en je bent aan je bed gekluisterd. Daarbij komen alle nieuwe zorgtaken, eerste keren en verantwoordelijkheden. Combineer dit met een overdosis aan hormonen en je kunt je voorstellen dat je kraamperiode niet makkelijk is. Een goede voorbereiding zorgt dat jij alles in huis hebt om je pijntjes te verzachten en je rust te vinden. De rust die ervoor zorgt dat jij de ruimte kunt creëren om bewust te genieten van al het moois dat er in je kraamtijd op je af komt.