Ongesteld? Voorlopig even niet!

Ben je net bevallen, dan is je menstruatie wel het laatste waar je op zit te wachten. 

In de kraamperiode vloei je al 4-6 weken. Om dan meteen door te gaan naar een menstruatie is geen pretje. Gelukkig is het heel normaal om een periode na je zwangerschap niet ongesteld te worden. Toch gaat het een keer weer gebeuren. Maar goed ook, want voor een tweede kindje is een gezonde cyclus nodig. In dit artikel leg ik je uit wanneer je weer ongesteld wordt na je bevalling.

Flesvoeding versus borstvoeding

Geef je flesvoeding dan wordt je gewoonlijk eerder ongesteld na je bevalling, dan wanneer je borstvoeding geeft. Dit heeft met je hormoonhuishouding te maken. 

Bij flesvoeding gaan je hormonen na de bevalling weer veel sneller naar een ‘normaal’ evenwicht. Dit heeft natuurlijk wat tijd nodig. Rond de 8 weken na de bevalling worden de meeste vrouwen weer voor het eerst ongesteld. 

Geef je borstvoeding dan is je hormoonhuishouding wezenlijk anders. Om melk aan te maken maak je verschillende hormonen aan, onder andere het hormoon prolactine. Dit hormoon remt de eisprong en zonder eisprong heb je ook geen menstruatie. 

Geef je volledig borstvoeding, dan zou je nog niet ongesteld moeten worden. Pas zodra je start met bijvoeden, rond de 6 maanden, komt je cyclus langzaam weer op gang. Je zou dan rond de 7 maanden na je bevalling voor het eerst ongesteld worden. 

Soms werkt het lichaam van een vrouw echter anders en hebben andere hormonen de overhand. Je kunt dus wel eerder ongesteld worden. Ook zijn er vrouwen die pas ongesteld worden zodra ze volledig met borstvoeding zijn gestopt, ook als dit pas na 1 jaar is. 

Heb jij vragen over borstvoeding? Neem dan contact op mijn een lactatiekundige!

Functie

Het uitblijven van de cyclus na de bevalling heeft een functie. Het lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen en daar heeft de natuur iets op bedacht. Het vrouwelijk lichaam heeft zeker 2 jaar nodig om volledig te herstellen van de zwangerschap. Van oudsher geven vrouwen borstvoeding, vaak tot het kindje 2 jaar is, soms zelfs langer. Geen cyclus, is ook niet vruchtbaar. Zo kan het vrouw zich volledig concentreren op haar kindje en heeft haar lichaam voldoende energie om te voeden en om te herstellen. 

Tegenwoordig kijken wij hier anders tegenaan. Veel vrouwen willen hun kindjes dichter op elkaar wat betreft de leeftijd of geven helemaal geen borstvoeding meer. 

Onregelmatig

Waarschijnlijk is je cyclus zodra deze weer opgang komt na je bevalling, in het begin onregelmatig. Je menstruatie is vaak ook zwaarder dan je gewend bent. Niets om je zorgen over te maken. Je lichaam is hard aan het werk om de juiste balans in hormonen te vinden. Binnen enkele maanden zal je menstruatie weer terug zijn zoals het was voor je zwangerschap. 

Vruchtbaarheid

Wordt je ongesteld, dan weet je zeker dat je weer vruchtbaar bent. Maar ook als je niet ongesteld wordt, kan dit het geval zijn. Je eerste cyclus kan namelijk al op gang zijn gekomen, zonder dat jij het weet. Wil je nog geen tweede kindje? Neem dan geen risico’s en gebruik voorbehoedsmiddelen! Zeker vlak na de bevalling ben je zeer vruchtbaar, doordat er nog bevallings- en zwangerschapshormonen in je lichaam aanwezig zijn. Opnieuw zwanger raken als je kindje net 3 maanden oud is, is echt geen uitzondering. Maar kan zeker je leven op zijn kop zetten. Voor je lichaam is het een super zware belasting en zeker niet aan te raden. Herstellen van een zwangerschap en bevalling duurt immers minstens 2 jaar. Het is daarnaast verstandig om eerste een goede balans te vinden in de nieuwe situatie met 1 kindje, voordat je aan een tweede gaat denken.

Nieuwsgierig naar wat ik met Best9Moms voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake. We kijken samen naar jouw situatie, jouw vragen en de mogelijkheden van de Best9Moms programma’s

Vorige
Vorige

Zwangerschapsvergiftiging

Volgende
Volgende

Zwangerschap en sporten: hoe pak je dit aan?